Το παράπονο του δημάρχου Νάξου και η πραγματικότητα

Αν διάβαζε προσεκτικά και ψύχραιμα, θα έβλεπε ότι σχολιάζαμε, με αφορμή τις πληροφορίες που είχαμε για τη Νάξο, ένα γενικό φαινόμενο που καλλιεργεί η ασάφεια της σχετικής διάταξης του «Καλλικράτη» και αξιοποιούν πολλοί δήμαρχοι, επικαλούμενοι ή ανακαλύπτοντας στενότητες στεγαστικών χώρων στην έδρα του δήμου τους.
Πώς είναι δυνατόν όμως να ασκήσουν «αποδοτικότερα», όπως λέει ο νόμος, τα καθήκοντά τους οι δημοτικές παρατάξεις, που αναβαθμίζονται με τον «Καλλικράτη», αν τους δίνουν γραφεία 15-20 χιλιόμετρα (και μάλιστα… νησιωτικά χιλιόμετρα) μακριά από την έδρα του δήμου, σε άλλη εδαφική περιφέρεια, σε άλλη δημοτική ενότητα, όπως γίνεται στη Νάξο;
Αυτό είναι το πνεύμα του νόμου; Και γιατί δεν συνεργάζονται οι δήμαρχοι με την αντιπολίτευση για να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση; Αν δεν τα βρίσκουν σε αυτό το θέμα, πώς θα συνεργαστούν ή θα συμφωνήσουν σε μείζονα θέματα που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες;
Αυτά είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέσαμε και στον υπουργό Εσωτερικών.
Και επειδή ο κ. Μαργαρίτης επικαλείται στενότητα χώρου και έλλειψη πόρων –ποιος άλλωστε δήμος δεν μπορεί να καταφύγει σε αυτά τα επιχειρήματα;– υποστηρίζεται στη Νάξο ότι η δημοτική κοινότητα Χώρας (από τις τέσσερις του νησιού και τις οκτώ του νέου δήμου) θα έπρεπε να μη στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα, να έχει αλλού δημοτικό γραφείο και να γίνει αναδιάταξη των υπηρεσιών του δήμου.
Διαμαρτυρήθηκε τέλος ο Μ. Μαργαρίτης επειδή γράψαμε ότι στηρίχτηκε (δεν γράψαμε ότι πήρε χρίσμα) από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί να το κρύβωμεν άλλωστε, όπως θα ‘λεγε ο Κων. Μητσοτάκης; Μπορεί να μην πήρε ή να μη ζήτησε χρίσμα, όπως ο αντίπαλός του Νίκος Μαράκης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι ξέρουν ποιος είναι, ποιο κόμμα τον στήριξε, ποια ήταν η σύνθεση του ψηφοδελτίου του, ποιοι έδιναν τον τόνο στην προεκλογική του εκστρατεία, ποιοι χαιρέτισαν την εκλογή του, ποιοι στελεχώνουν τον δήμο μετεκλογικά. Δεν ωφελεί να κρύβεται κανείς από την πραγματικότητα και να στρουθοκαμηλίζει.
Το θέμα για τους κατοίκους της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων είναι πώς θα πολιτευτεί ως νέος δήμαρχος και πώς θα λύσει προβλήματα μέσα στον κυκεώνα του «Καλλικράτη» και του δύσκολου δήμου του, όταν οι χρηματοδοτικοί πόροι και το προσωπικό είναι στοιχεία πιο ανεπαρκή από τις… στεγαστικές ανάγκες του δήμου και των παρατάξεων.


Σχολιάστε εδώ