Τελευταία ευκαιρία τα πλέι οφ και η γενική συνέλευση της ΕΠΟ

Από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης του αιτήματος να καθαρίσει επιτέλους τον χώρο από τις συμμορίες που εμφανίζονται ως οπαδοί και προκαλούν επεισόδια που διασύρουν διεθνώς τη χώρα. Όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στον τελικό του Κυπέλλου έκαναν τον γύρο του κόσμου και έβαλαν την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τις χώρες στις οποίες ανθεί ο χουλιγκανισμός, δίπλα στην Πολωνία.

Η πρόταση για να αναβολή των πλέι οφ δεν προχώρησε, επειδή ερμηνεύτηκε ότι τέτοια απόφαση θα εξυπηρετούσε τον Παναθηναϊκό. Κάτι που δεν ήθελε να χρεωθεί η κυβέρνηση. Γιʼ αυτό αποφάσισε να δώσει τελευταία ευκαιρία στους παράγοντες των θεσμικών οργάνων, αλλά και των ΠΑΕ, να βρουν τρόπους για να προστατέψουν το άθλημα και να καταπολεμήσουν τη βία.

Η κυβερνητική σύσκεψη, ωστόσο, έφερε αποτελέσματα. Αν κρίνουμε από όσα δήλωσαν οι παράγοντες της Σούπερ Λίγκας, σε όλες τις ΠΑΕ υπήρξε αναταραχή, καθώς το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις θα προκαλούσε καίριο χτύπημα στα οικονομικά των ομάδων και, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι πρόεδροι πονάνε μόνο όταν πλήττεται η τσέπη τους. Οι εγγυήσεις που παρείχαν για ασφαλή διεξαγωγή των πλέι οφ, βέβαια, μπορεί να αποδειχθούν λόγια του αέρα, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των οπαδών. Στην περίπτωση, πάντως, που όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ενισχυθεί η άποψη της κοινής γνώμης ότι οι ομάδες μπορούν να ελέγξουν τους οπαδούς τους εάν το θέλουν οι παράγοντες.

Κομβική η γενική συνέλευση της ΕΠΟ
Η ημερομηνία κλειδί για την αποκατάσταση της ηρεμίας, ωστόσο, είναι η 3η Ιουνίου. Τότε έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση της ΕΠΟ, από την οποία ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού περιμένουν να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο, δηλαδή, την εναρμόνισή του με το δίκαιο της ΟΥΕΦΑ. «Αρκεί, βέβαια, να επιβάλλονται οι ποινές και να μη μένουν μόνο στον ΚΑΠ», σχολίασε κάποια στιγμή ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος εξήγησε ότι το ποδόσφαιρο έφτασε στο σημείο 0 με τα έκτροπα στον τελικό του Κυπέλλου. «Ο κόσμος μάς ζητάει καθημερινά να τιμωρήσουμε τις ομάδες που ανέχονται τη δράση των χούλιγκαν χωρίς να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την απομόνωσή τους και την αποβολή τους από τα γήπεδα» και διευκρίνισε ότι από δω και πέρα η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη σε τέτοια ζητήματα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσπευση των ερευνών για τα ύποπτα παιχνίδια. Με απονομή ευθυνών σε όσους αποδειχθεί πως είχαν εμπλοκή στη διαμόρφωση αποτελεσμάτων με στόχο το κέρδος και, βεβαίως, στην πάταξη της φοροδιαφυγής.


Σχολιάστε εδώ