Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Μάλλον κανέναν δεν εξέπληξε η πορεία του ΧΑ. Τι κι αν ο Γενικός Δείκτης κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2011,
τι κι αν ο τζίρος είναι ισχνός, τι κι αν ο τραπεζικός δείκτης δοκιμάζει συνεχώς νέα χαμηλά ετών;
δ Το ζητούμενο πια δεν είναι το πότε θα αντιδράσει η αγορά μας. Το ερώτημα είναι κατά πόσον έχει δει τα χαμηλά της. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που «βλέπουν» τα χαμηλά ίσως και κάτω από τις 1.250 μονάδες! Και δεν φαίνεται εύκολο να τους διαψεύσει κανείς. Για την ακρίβεια, με την εικόνα της αγοράς μας πιθανότερο είναι να δικαιωθούν…
δ Το πρόβλημα είναι, όπως ομολογούν και οι πλέον έμπειροι παράγοντες της αγοράς, πως οι επενδυτές, ιδίως όσοι με τις κινήσεις τους μπορούν να διαμορφώσουν τάση, επιλέγουν μια «παρατεταμένη στάση αναμονής», εν μέρει δικαιολογημένη από την ανασφάλεια που νιώθουν για τις επόμενες επιλογές της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Το έχουμε παραδεχθεί άπαντες πως η «μοίρα» του χρηματιστηρίου μας είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις όποιες εξελίξεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και όσο εμμένει η αβεβαιότητα στο μέτωπο αυτό, τόσο θα ταλαιπωρείται και το ΧΑ.
δ Είναι προφανές πως η άκρατη σεναριολογία των τελευταίων ημερών περί αναδιάρθρωσης, επιμήκυνσης, ακόμα και περί πρόωρων εκλογών, κάθε άλλο παρά συντείνει προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης της αγοράς.
δ Υπό το πρίσμα αυτό είναι μάλλον άσκοπο και ουτοπικό να μιλάμε για τεχνικές αναλύσεις, βραχυπρόθεσμες τάσεις και τα συναφή. Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε πως, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1.387 μονάδες, η τεχνική ανάλυση έκανε λόγο για στήριξη στην περιοχή των 1.390-1.400 μονάδων και για πρώτο επίπεδο αντίστασης στην περιοχή των 1.450 μονάδων…
δ Πάντα με βάση τις αναλύσεις, οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές εδώ και καιρό είναι υπερπουλημένες, με πρώτες τις τράπεζες αλλά και σχεδόν όλες τις μετοχές του 20άρη, πλην όμως αυτό είναι το τελευταίο που έχει σημασία.
δ Και όποιος αμφιβάλλει ας δει το γράφημα της πορείας της Εθνικής Τράπεζας από την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι σήμερα!

ΥΓ.: Μέσα στη γενικότερη απαξίωση του ΧΑ μόνο ως θετικό νέο μπορεί να κριθεί το γεγονός πως στις αρχές Ιουνίου (το διήμερο 2 – 3 του μηνός) στη Νέα Υόρκη θα διεξαχθεί το ετήσιο roadshow στις ΗΠΑ που πραγματοποιεί η ΕΧΑΕ. Και είναι θετική η είδηση γιατί ήδη έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 300 συναντήσεις μεταξύ ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και εκπροσώπων ξένων funds. Τα οποία ανταποκρίθηκαν εντυπωσιακά, αφού θα συμμετάσχουν πάνω από 60 funds, που προφανώς έχουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές, ιδίως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Από πλευράς εισηγμένων θα συμμετάσχουν 17 εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στον FTSE-20. Υπάρχουν όμως ήδη δύο ηχηρές απουσίες, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξε κρατική παρέμβαση για να μείνουν εντός των τειχών οι διοικήσεις τους, εν όψει και των διεργασιών που θα λάβουν χώρα (;) στο πλαίσιο του ευρύτατου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων! Έτσι ουσιαστικά τη μερίδα του λέοντος από πλευράς ενδιαφέροντος των ξένων αναμένεται να συγκεντρώσει η Εθνική Τράπεζα.


Σχολιάστε εδώ