Σενάρια Προεδρικών εκλογών μέσω βουλευτικών

ΔΗΚΟ
και συγκυβέρνηση

Το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ προηγείται με βραχεία κεφαλή του ΑΚΕΛ θεωρείται μεν θετικό, όμως η διαφορά αυτή δεν δικαιολογεί τη φθορά του κυβερνόντος ΑΚΕΛ. Αφήνει δε ανοικτή την κούρσα των εκλογών.

Διότι, με τα αποτελέσματα αυτά, μπορεί μεν να έχει πτώση το ΔΗΚΟ, όμως είναι πολύ πιθανό οι έδρες που θα καταλάβουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να τους παράσχουν πλειοψηφία στη Βουλή και την Προεδρία. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεργαστεί το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ και σε επίπεδο Προεδρικών εκλογών. Το πρόβλημα είναι ότι στο ΔΗΚΟ υπάρχουν δύο ταχύτητες. Η μία υποστηρίζει αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, διότι η παραμονή του κόμματος είναι η αιτία της πτώσης των ποσοστών, ενώ η άλλη θεωρεί ουσιαστική την παραμονή στη συγκυβέρνηση, διότι έτσι μπορεί το ΔΗΚΟ να επηρεάζει τον Πρόεδρο Χριστόφια στις αποφάσεις του στο Κυπριακό. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, που υποστηρίζει ότι δεν επηρεάζει το ΔΗΚΟ τις αποφάσεις του Προέδρου και απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις για εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφο. Χωρίς, μάλιστα, ποτέ να τις αποσύρει.

Εξελίξεις
και ανατροπές στο ΔΗΚΟ

Στο ΔΗΚΟ είναι πιθανό να υπάρχουν εξελίξεις εάν το κόμμα δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 14%.

Όσοι υποστηρίζουν αποχώρηση από την κυβέρνηση, όπως ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Κολοκασίδης, θα επιρρίψουν ευθύνες στον Μάριο Κάρογιαν για την επιμονή του να παραμένει στη συγκυβέρνηση.

Αλήθεια είναι ότι εάν δεν καταφέρουν να εκλεγούν οι Κολοκασίδης και Κυριάκος Κενεβέζος, δηλαδή ο αναπληρωτής Πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας, τότε ο Κάρογιαν θα μπορεί να ελέγχει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα είναι φτωχότερη μάλλον κατά δύο βουλευτές.

Σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ενισχυμένος ο Κάρογιαν, αλλά και κατά μια άποψη και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού θα υποσκελίσει ουσιαστικά τον Γ. Κολοκασίδη, του οποίου η θέση θα είναι δύσκολη, εάν δεν εκλεγεί βουλευτής. Οι εσωτερικές σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι γίνεται μάχη για την τρίτη έδρα στη Λευκωσία μεταξύ του Γ. Κολοκασίδη και του Φύτου Νεοφύτου, ο οποίος είναι οργανωτικός του κόμματος. Εάν ο Κολοκασίδης τεθεί εκτός παιχνιδιού, τότε ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Το ντέρμπι
και τα λοιπά κόμματα

Στη σκηνή, βεβαίως, δεν βρίσκονται μόνο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προσδοκά ότι έστω και οριακά θα είναι ο νικητής των εκλογών και ότι θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Αναστασιάδης θεωρεί ότι εάν είναι ανθυποψήφιός του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στις αντιπάθειες που προκαλεί η κυβέρνηση Χριστόφια και στη φθορά που της προκαλούν οι κακοί της χειρισμοί στην οικονομία, στην εσωτερική διακυβέρνηση γενικά και στο Κυπριακό.

Κλειδί για την εξέλιξη του σεναρίου αυτού είναι το εξής: να μην εξευρεθεί άλλος αξιόπιστος υποψήφιος από την αντιπολίτευση και να περάσουν Χριστόφιας – Αναστασιάδης, εάν ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι (γιατί όχι και το ΔΗΚΟ;) κατέλθουν με κοινό υποψήφιο. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κλειδί για ανατροπή των σεναρίων που θέλουν Χριστόφια – Αναστασίαδη ως μοναδικούς διεκδικητές της Προεδρίας μπορεί να αποτελέσει μια συνεργασία της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων που θα ρυμουλκήσουν και το ΔΗΚΟ ή τμήμα του. Πάντως, τόσο ο Ν. Αναστασιάδης όσο και ο Δ. Χριστόφιας, εάν αντιληφθούν ότι χάνουν τις εκλογές, θα επιχειρήσουν να υποδείξουν ως υποψήφιο τρίτο πρόσωπο, που μάλλον δεν θα προέρχεται από το κόμμα τους.

Το πρόκριμα

Λόγω του Προεδρικού συστήματος της Κύπρου, οι βουλευτικές εκλογές συνιστούν στην ουσία πρόκριμα για τις Προεδρικές, οι οποίες εάν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2013.


Σχολιάστε εδώ