Πανελλαδική αντιμνημονιακή καμπάνια ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι την ερχόμενη Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τη «Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου» με βάση την οποία θα γίνει πανελλαδική καμπάνια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία της αποκάλυψης του Στρος Καν για να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τον κατηγόρησε ότι μεθόδευσε συνειδητά και μυστικά την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την «τρόικα», κίνηση που ήταν υπαγορευμένη «από την οικονομική ολιγαρχία της χώρας». Μάλιστα κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός έκανε σχεδιασμένα τη δουλειά για λογαριασμό των ΗΠΑ, προκειμένου αυτοί να πατήσουν πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό.
Στην ανάλυση που κάνουν στον ΣΥΝ για την τρέχουσα συγκυρία εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές που συζητούνται τελευταία δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, γιατί «ο πρωθυπουργός είναι φοβισμένος και παραδομένος και το μόνο που θα κάνει το επόμενο διάστημα είναι να ακολουθήσει πιστά και κατά γράμμα τις εντολές των πιστωτών και των τεχνοκρατών της ”τρόικας”».
Αυτοί, λένε, δεν θέλουν εκλογές, θέλουν να προχωρήσει το καταστροφικό έργο που έχουν ξεκινήσει και ο βασικός τους στόχος αυτήν την περίοδο, αφού ξερίζωσαν κοινωνικές κατακτήσεις και διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, είναι να αρπάξουν τη δημόσια περιουσία. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και άφησε σοβαρά υπονοούμενα, αφού δήλωσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι θα ξεκοκαλίσουν τη δημόσια περιουσία κομμάτι κομμάτι και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει επιφέρει τόσα δεινά, δεν θα φύγει αν δεν είναι αυτή που θα διαχειριστεί το ξεπούλημα της περιουσίας. Και είναι τραγικό αυτό που λέω και είναι πολύ σημαντικό».
Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας, στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι εκλογική σύμπραξη της Αριστεράς, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, δεν είναι κάτι εύκολο να συμβεί, αλλά τονίζουν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση και σύγκλιση στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος «για την έξοδο από την κρίση, από το Μνημόνιο και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Εμείς, λένε, καταθέτουμε διαρκώς αυτήν την πρόταση και θεωρούμε ότι όσο περνάνε οι μέρες γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική, αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι μέσα από αυτήν την κρίση πρέπει να υπερβούν τους εαυτούς τους, γιατί το σημαντικό σήμερα δεν είναι κανείς να αυξήσει τα ποσοστά του κατά δύο μονάδες. Το σημαντικό, υπογραμμίζουν, είναι να μπορέσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας μεγάλης αλλαγής την οποία δεν μπορεί κανείς μόνος του να την πραγματοποιήσει, όπως δείχνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου οι εκεί δυνάμεις της Αριστεράς αποφάσισαν να συνεργαστούν.
Την ίδια στιγμή στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες «επικαιροποίησης του πολιτικού πλαισίου» του ΣΥΡΖΑ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει η τελική συμφωνία των συνιστωσών για το κείμενο που θα οδηγήσει το συμμαχικό σχήμα στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο.
Ο Αλέκος Αλαβάνος, συνεχίζοντας τις κινήσεις που ξεκαθαρίζουν ότι βρίσκεται και πρακτικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε ως επικεφαλής του «Μετώπου» πρόσκληση για κοινή δράση σε όλες τις αριστερές δυνάμεις, δείχνοντας έτσι ότι πλέον κινείται ως μια ξεχωριστή οντότητα στην πολυδιασπασμένη Αριστερά.


Σχολιάστε εδώ