Μπαγίς: Εμείς θα λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης!

Νέος πληθυσμός
Ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι οι Τούρκοι της νέας γενιάς θα γίνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δίδουν λύσεις στα προβλήματα της ΕΕ. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο μέσος όρος ηλικίας στη χώρα του είναι τα 28 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη τα 43. Συνεπώς, είπε, η Τουρκία με την ένταξή της μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα γήρανσης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.
Η συνύπαρξη
Βεβαίως, παρατήρησε, η Τουρκία διαθέτει μουσουλμανικό πληθυσμό. Και αυτό, πρόσθεσε, εμφανίζεται από κάποιους ως μειονέκτημα. Όμως, παρατήρησε, δεν είναι έτσι τα πράγματα και τόνισε ότι η προκατάληψη θα πρέπει να τερματιστεί, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως ότι ο ισλαμικός πολιτισμός μπορεί να συνυπάρξει με τη δημοκρατία. Ο κ. Μπαγίς απαρίθμησε άλλους λόγους για τους οποίους η χώρα του είναι αναγκαία για την ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
1. Είναι σημαντικό ο ρόλος της Τουρκίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ενέργειας, καθώς και του περιβάλλοντος.
2. Είναι σημαντική η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας του θα φτάσουν το 8,9% του ΑΕΠ. Σημειώνουμε ότι το 2009 η Τουρκία είχε αρνητικό πρόσημο -4,5% στους ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε η αναφορά στο 8,9% προφανώς περιλαμβάνει τη διαφορά μεταξύ του -4,5% και του +4% επί του ΑΕΠ που καταγράφει το 2010. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η χώρα του έχει θέσει υψηλό στόχο. Δηλαδή να ενταχθεί η τουρκική οικονομία στις 10 καλύτερες στον κόσμο ως το 2023.
Τα μειονεκτήματα
Το θέμα του νεανικού πληθυσμού (και δη μουσουλμανικού), το οποίο ο κ. Μπαγίς το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, πλείστοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι συνιστά μειονέκτημα.
Βεβαίως, ιδιαίτερη έμφαση προσδίδει η ΕΕ στον ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της, στη λογική ενός πολιτειακού μοντέλου στο οποίο συνυπάρχει το μετριοπαθές Ισλάμ με τη δημοκρατία, καθώς και στον τομέα της ενέργειας.
Εξ ου και η στήριξη που δίδεται από πλευράς ΕΕ στον αγωγό Ναμπούκο και στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, το οποίο παραμένει μπλοκαρισμένο λόγω του βέτο της κυπριακής κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ