Μητροπολίτες προτείνουν να μην υποχωρήσουν ούτε σπιθαμή

Αρκετοί Μητροπολίτες το είχαν ακούσει ως φήμη, το είχαν… ψυχανεμιστεί ως πρόθεση, όμως δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά και είναι πολύ κοντά στο να γίνουν πράξη. Και δεν είναι λίγο να σου δεσμεύουν επί της ουσίας ό,τι έχεις και δεν έχεις στους λογαριασμούς σου, όταν έχεις κάνει τους σχεδιασμούς και τα πλάνα σου ως Μητρόπολη, Μοναστήρι ή Ενορία. Και στο τέλος να έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος και να σου λέει: «Φέρʼ τα όλα, πάρε τόσο τόκο, κι άμα θες, και κράτα και τα… ρέστα για το ρεύμα και τον μισθό του ιεροψάλτη».
Από την περασμένη Κυριακή «άναψαν» τα τηλέφωνα μεταξύ των Αρχιερέων και όλοι έψαχναν τρόπους για να αποφύγουν το μέτρο ή ανώδυνες μεθόδους για να το ντριμπλάρουν. Πολλές είναι οι ιδέες και οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.
Οι σκληροπυρηνικοί εισηγούνται να τρίξουν τα δόντια στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της Τράπεζας και να μην υποχωρήσουν ούτε σπιθαμή. «Αν δεσμεύσουν τους λογαριασμούς, να ξεχάσουν το κοινωνικό έργο. Από πού θα βγουν τα λεφτά όταν ο κόσμος πια δεν δίνει όσα έδινε και οι ανάγκες είναι διπλάσιες;», έλεγε τις προάλλες Μητροπολίτης που δεν αφήνει τίποτε να περάσει στο ντούκου. Άλλοι, που κάνουν πιο νηφάλιες σκέψεις, πρότειναν να μελετήσουν τις πιθανές λύσεις, από διπλωματικές μέχρι… λογιστικές, και να βρουν νομικά επιχειρήματα, που θα τα προτάξουν όταν στο τέλος του χρόνου τούς ζητηθεί να εφαρμόσουν τον νόμο του 1950. Ο δρόμος που τελικά θα διαλέξουν θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της μεγάλης Συνόδου της Ιεραρχίας, που θα συγκληθεί στα μέσα του μήνα.


Σχολιάστε εδώ