«Μαϊμού» οι ισοσκελισμένοι ισολογισμοί πολλών Δήμων

Όμως η συντριπτική πλειονότητα των δήμων έχει ελλειμματικούς ισολογισμούς, αφού όλοι έχουν περισσότερα έξοδα από έσοδα, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αλλά και τα τέλη που εισπράττουν μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.
Για να ισοσκελίσουν λοιπόν τους ισολογισμούς τους οι δήμοι αναγκάζονται να εμφανίζουν πλασματικά έσοδα για να ισοσκελίσουν τα έξοδα.
Έτσι στους ισολογισμούς τους βλέπουμε ότι υπάρχουν όμοιοι κωδικοί για να καλύψουν ακριβώς τα πλασματικά έσοδα, όπως «απαιτήσεις από πώληση αγαθών και υπηρεσιών» που βλέπουμε στους ισολογισμούς του Δήμου Τήνου και του Δήμου Ιάσμου. Τώρα τι αγαθά και υπηρεσίες προβλέπει ότι θα πουλήσει φέτος ο Δήμος Τήνου για να του αποφέρουν 502.297,40 ευρώ και ο Δήμος Ιάσμου 571.610,38 ευρώ, ούτε εκείνοι γνωρίζουν. Πάντως ο ισολογισμός ισοσκελίστηκε! Άλλοι δήμοι είχαν βάλει πρόβλεψη εσόδων από χορηγίες, διαφημίσεις, επιχορηγήσεις κ.λπ. που δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν βέβαια, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Την… πατάτα που έκανε το υπουργείο την αντιλήφθηκε, αλλά κάπως αργά, γιατί γύρω στις 15 Απριλίου (δηλαδή 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των ισολογισμών στις Περιφέρειες), έστειλε το υπ’ αριθ. πρωτ. 16392/2011 έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τους δημάρχους πως σε περίπτωση αδυναμίας κατάρτισης ισοσκελισμένου ισολογισμού θα μπορούν να προβούν σε δανειακές συμβάσεις για να εμφανίσουν έσοδα! Όταν όμως έφτασε αυτή η εγκύκλιος στους δήμους, οι ισολογισμοί είχαν κατατεθεί και πολλές Περιφέρειες δεν τους είχαν δεχθεί, γιατί δεν ήταν ισοσκελισμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές προστριβές και αντεγκλήσεις. Για τέτοια… αξιοπιστία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης μιλάμε… Η Πολιτεία υποχρεώνει τους δήμους να κάνουν πλασματικούς ισολογισμούς και στο τέλος τους λέει και τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν τη… «μαϊμουδιά»! Ήμαρτον!


Σχολιάστε εδώ