ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ 17% ΤΗΣ ΔΕΗ

Τα τεράστια κοιτάσματα λιγνιτών και οι ατελείωτοι όγκοι νερών που εισρέουν κάθε χρόνο στις τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ θα είναι τα «τρόπαια» εκείνων που θα αποκτήσουν «κοψοχρονιά» το 17% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο. Το «μέγα σκάνδαλο» ξεκινάει από το ότι η μετοχοποίηση προωθείται σε μια περίοδο που το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι μετοχές της ΔΕΗ είναι «έντονα υποτιμημένες». Ωστόσο, προκαλεί εύλογα ερωτήματα το ότι κανένα από τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ δεν θέτει τους προβληματισμούς για τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις της ΔΕΗ. Αντίθετα, υπεραμύνονται της ιδιωτικοποίησης, βάλλοντας ομαδικά κατά της ΓΕΝΟΠ, αξιοποιώντας στο έπακρο το πόρισμα Ρακιντζή.

Υποτιμημένες μετοχές

Με βάση τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ κινείται σήμερα κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ, όταν αυτή ήταν πολλαπλάσια στο παρελθόν. Η δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις χρηματιστηριακές αξίες, όχι όμως και την κερδοφορία της ΔΕΗ, που τη διετία 2009 – 2010 βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των προηγούμενων ετών, λαμβάνοντας υπόψη και τις δαπάνες για αγορές ενεργειακών υλών και για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Η σχέση της χρηματιστηριακής αξίας προς τα ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ κάνει απαγορευτική κάθε σκέψη για πώληση μετοχών του Δημοσίου. Γιατί οι υποψήφιοι αγοραστές θα αγοράσουν τις μετοχές κατά 60% χαμηλότερα της πραγματικής τους αξίας. Υπογραμμίζεται ότι, με βάση τη σχέση της χρηματιστηριακής αξίας προς τη λογιστική (PV/BV) των πέντε μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης, ο μέσος όρος των «5» είναι στο 1,43, όταν ο σχετικός δείκτης της ΔΕΗ είναι στο 0,40. Δηλαδή, υπό κανονικές συνθήκες οι μετοχές της ΔΕΗ θα έπρεπε να διαπραγματεύονταν σήμερα τουλάχιστον 2,5 φορές υψηλότερα από τα σημερινά τους επίπεδα… και ο σχετικός δείκτης θα έπρεπε να ανέβει από το 0,4 που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 1,2.

3. Εάν στην καλύτερη περίπτωση, με βάση τις σημερινές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, η κυβέρνηση εισπράξει 480 εκατ. ευρώ από το 17%, οι επενδυτές θα καρπωθούν «υπεραξίες» τουλάχιστον 720 εκατ. ευρώ…

4. Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς χρηματιστηριακούς δείκτες της ΔΕΗ σε σύγκριση με αυτούς των «5 μεγάλων» της Ευρώπης, αποδεικνύεται ότι οι πρώτοι είναι αρκετά ικανοποιητικοί, καθώς η ΔΕΗ –παρά την έντονη κοινωνική πολιτική που ασκεί μέσω των τιμολογίων της– εξασφαλίζει, τουλάχιστον στη διετία 2009 – 2010, ικανοποιητικά περιθώρια κερδοφορίας.

Οι «κρυμμένοι θησαυροί» της ΔΕΗ

Δεν είναι όμως μόνο το ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα αποκτήσουν «κοψοχρονιά» μετοχές με πολύ μεγάλη εσωτερική αξία, αλλά θα βάλουν χέρι και στους «κρυμμένους θησαυρούς» της ΔΕΗ. Γιατί πέρα από τα πάγια στοιχεία της ΔΕΗ που εμφανίζει στα λογιστικά βιβλία της, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας έχει μεγάλες «αφανείς αξίες» που βρίσκονται στα αποθέματά της:

Τα επίσημα βεβαιωμένα κοιτάσματα λιγνιτών της ΔΕΗ μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια… Επομένως, οι μεγαλοεπενδυτές θα είναι απαλλαγμένοι από τις εισαγωγές και τις διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, και θα πουλάνε όσο θέλουν την ηλεκτρική ενέργεια είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Τα κοιτάσματα λιγνιτών της ΔΕΗ υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, όταν μόνο η αξία των κοιτασμάτων του ορυχείου της ΔΕΗ στη Βεύη στη Φλώρινα υπολογίζεται σε πάνω από 900 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις του λιγνίτη ανά τόνο.

Πέρα από τους «κρυμμένους λιγνίτες» υπάρχουν και οι τεράστιοι όγκοι νερών που –δωρεάν– κάθε χρόνο γεμίζουν τις τεχνητές λίμνες της. Η αξία όλων αυτών των νερών είναι ανυπολόγιστη και υπό ιδιωτικό έλεγχο θα επιτρέψει στους ιδιώτες να συσσωρεύουν τεράστια κέρδη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο μεν ότι τα αποθέματα λιγνιτών και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλλουν μεγάλα εγχώρια συγκροτήματα για να περάσουν υπό τον έλεγχό τους.

Τεράστιες αυξήσεις

Τέλος, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι μια ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επέτρεπε στους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές να αναπροσαρμόσουν αμέσως όλα τα τιμολόγια που στηρίζονται στη λιγνιτική παραγωγή τουλάχιστον κατά 25%, πέραν της αναπόφευκτης αύξησης κατά ένα 20% – 30% περίπου που θα υπάρξει από το 2013 λόγω των επιβαρύνσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, οι πωλήσεις της ΔΕΗ μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου των τιμών από τους ιδιώτες μετόχους της υπολογίζεται ότι θα τους επιτρέψουν να έχουν μια ετήσια αύξηση των σημερινών ετήσιων πωλήσεων περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας στα ύψη την κερδοφορία.

Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους η ΓΕΝΟΠ –που αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση– έχει μπει στο «στόχαστρο» των μεγάλων αφεντικών. Ο συστηματικός διασυρμός που εδώ και μήνες γίνεται σε βάρος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι τυχαίος.

Το «πιο μεγάλο φαγοπότι» στην ιστορία της χώρας θα ξεκινήσει μετά την πώληση «κοψοχρονιά» των μετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Για να πάρουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους οι λίγοι ιδιώτες τα τεράστια πλούτη που θα προέλθουν από τα τεράστια κοιτάσματα λιγνιτών και τους τεράστιους όγκους νερών που θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ και από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος…


Σχολιάστε εδώ