Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για χρέη στο Δημόσιο

Επιχειρηματίες και συνταξιούχοι είναι τα πρώτα «θύματα» της Ειδικής Ομάδας Είσπραξης Οφειλών που έχει στήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής στενή συνεργάτιδά του, προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα. Η Ομάδα λειτουργεί σαν μια δημόσια εισπρακτική εταιρεία, εφαρμόζοντας συστηματικά τη μέθοδο της αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, για είσπραξη οφειλών μέχρι και 3.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση της Ειδικής Ομάδας, αυτή έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων: κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων άνω των 600 ευρώ σε βάρος των οφειλετών, προκειμένου να εισπράξει τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, «η χρήση των αναγκαστικών μέτρων εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της».
Στο στόχαστρο της Ειδικής Ομάδας βρίσκονται οι φορολογούμενοι, οφειλέτες του Δημοσίου που εντοπίστηκαν, μέσα από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, να χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή έχουν έσοδα από άλλες πηγές. Οι οφειλέτες του Δημοσίου, εκτός από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, απειλούνται και με Αυτόφωρο, αντιμετωπίζοντας διάφορες ποινές φυλάκισης, ανάλογα με το ύψος της οφειλής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί επιχειρηματίες με οφειλές στο Δημόσιο βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες προ δυσάρεστης έκπληξης, καθώς η Ειδική Ομάδα προχώρησε σε κατάσχεση απαιτήσεων των επιχειρήσεών τους από άλλους ιδιώτες ακόμη και για ποσά 3.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις εντοπίζονται μέσα από τις δηλώσεις ΦΠΑ.
Επιχειρήσεις επισημαίνουν την ιδιαίτερη μεταχείριση που επιφύλασσε η ειδική ομάδα του κ. Παπακωνσταντίνου προς το Δημόσιο, όπου δεν προχωρούν σε κατάσχεση απαιτήσεων που έχουν επιχειρήσεις από υπουργεία, γιατί γνωρίζουν ότι από εκεί δεν θα βρουν χρήματα, μια και έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών, και πάνε σε ιδιώτες!
Σημειώνεται ότι η κατάσχεση απαιτήσεων επιχειρήσεων εις χείρας τρίτων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα και πλήττει την εμπορική φήμη τους. Σημειώνεται ότι οι επιχειρηματίες δεν ενημερώνονται εκ των προτέρων για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που θα ληφθούν εναντίον τους.
Για τους συνταξιούχους, που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, η διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων γίνεται επίσης με συνοπτικές διαδικασίες από την Ειδική Ομάδα. Το υπουργείο Οικονομικών σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να κρατά από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων τα ποσά για την εξόφληση των οφειλών τους στο Δημόσιο, όταν οι συντάξεις ξεπερνούν τα 600 ευρώ.
Πάντως, η μάχη για την είσπραξη εσόδων δεν προχωρά με καλούς οιωνούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» σε τρεις μεγάλες εφορίες της χώρας η υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ το πρώτο τετράμηνο φθάνει το 35%, κάτι που αντανακλά την παράλυση της αγοράς από την κρίση.


Σχολιάστε εδώ