Κάθε πέρσι και καλύτερα…

ΕΝΑΝ χρόνο μετά την υπαγωγή της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης, αποδείχθηκε ότι το Μνημόνιο ήταν «λάθος συνταγή» και απέτυχε στον βασικό του στόχο: Να βγάλει την οικονομία από την κρίση. «Τα νούμερα δεν βγαίνουν» και η ανάγκη να βρεθεί εναλλακτική λύση καθίσταται επιτακτική. Το χρέος αυξάνεται, υπάρχει σημαντική απόκλιση σε βασικούς στόχους του προγράμματος και οι θυσίες των πολιτών δεν πιάνουν τόπο. Η κυβέρνηση «οχυρώνεται» πίσω από τα μεμονωμένα θετικά στοιχεία (μείωση του ελλείμματος) και επιμένει να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας, ενώ ετοιμάζεται να εξαγγείλει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ήδη οι ελεγκτές της «τρόικας» θεωρούν πολύ αισιόδοξο το σχέδιο της κυβέρνησης και αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την υλοποίηση, πολύ περισσότερο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ύψους 26 δισ. Με παρασκηνιακές επαφές ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να βάλει φρένο στις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης που ανακυκλώνονται στον ευρωπαϊκό χώρο. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι μια νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Μείζον ζήτημα προκύπτει για την κυβέρνηση η προσφυγή της Πορτογαλίας στον Μηχανισμό Στήριξης με σαφώς ευνοϊκότερους όρους από ό,τι η Ελλάδα. Την προσεχή Πέμπτη ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση, υπό την επωνυμία «Ζάππειο 2».
Αναταραχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ αναταραχή προκάλεσε η μετάδοση από τον Alpha (εκπομπή του Λ. Λαζόπουλου) αποσπάσματος συνέντευξης του Ντ. Στρος-Καν, όπου εμφανίζεται να λέει ότι συζητούσε επί μήνες «υπόγεια» με τον Γ. Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι ότι ο πρωθυπουργός δεν το έλεγε δημόσια για πολιτικούς και μόνο λόγους. Η ΝΔ χαρακτήρισε την αποκάλυψη «πολιτικό κόλαφο» για την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, ενώ σφοδρές ήταν οι επικρίσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΛΑΟΣ μίλησε για «πολιτική δολιότητα» και η Δημοκρατική Συμμαχία για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι όλα όσα είπε ο κ. Στρός-Καν ήσαν γνωστά και ότι ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη της χώρας. Παράλληλα κατήγγειλε τη ΝΔ για συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι με τον κ. Παπανδρέου δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις για προσφυγή στο Ταμείο και ότι οι συζητήσεις ήταν για την παροχή τεχνογνωσίας στο ζήτημα κατάρτισης του προϋπολογισμού και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Ωστόσο οι… διευκρινίσεις αυτές ελάχιστα άμβλυναν τις δυσμενείς εντυπώσεις για τον Γ. Παπανδρέου.
Φιλοδοξίες…
ΚΑΤΙ περισσότερο από φιλόδοξο χαρακτηρίζεται το σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν σχεδόν ανέφικτο τον στόχο είσπραξης 11,8 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία 2011-13, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα με ενεργοποίηση του αυτόφωρου, άνοιγμα καταθέσεων για τους οφειλέτες, απώλεια φοροαπαλλαγών για ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.ά. Αυστηρότεροι θα είναι οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, ενώ θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά 155.000 φορολογούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση ονομάτων όσων χρωστούν στις εφορίες ποσά άνω των 150.000 ευρώ, αλλά και έλεγχο των καταθέσεων Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού και ιδίως στην Ελβετία. Η υλοποίηση των μέτρων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναδιοργάνωση των εφοριών που προγραμματίζει το υπουργείο, κάτι που ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από το φθινόπωρο. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μίλησαν για «ξαναζεσταμένες εξαγγελίες», ενώ ζήτησαν σταθερό φορολογικό σύστημα και αποκατάσταση των αδικιών.
Στο κόκκινο…
ΣΕ υψηλούς τόνους συνεχίσθηκε η διαμάχη Β. Μεϊμαράκη και ΛΑΟΣ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις καταγγελίες του πρώτου ότι βουλευτές του κόμματος τον πίεζαν να προχωρήσει στην παραλαβή των γερμανικών υποβρυχίων. Διαμάχη που… διανθίστηκε από το «θερμό επεισόδιο» που είχαν στη Βουλή ο πρώην υπουργός και ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ Γ. Κοραντής. Ο πρώτος απηύθυνε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, συνδέοντας τη θητεία του τελευταίου στην αρχηγία της ΕΥΠ με την τωρινή στάση του ΛΑΟΣ. Παράλληλα διατύπωσε και «υπαινιγμούς» σε βάρος του Γ. Καρατζαφέρη, για το… ενδιαφέρον του για συγκεκριμένες προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του σε «πράκτορες» και «εισπράκτορες», μιλώντας πάντα για τον ΛΑΟΣ. Επισήμως η ΝΔ στήριξε πολιτικά τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο βουλευτές του κόμματος πήραν αποστάσεις από τη φρασεολογία του πρώην υπουργού. Στο μεταξύ η ειδική Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ξεκινάει ελέγχους για την περίοδο μετά τον Ά. Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας, ενώ η Προανακριτική, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τελευταίου, πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει το σχετικό πόρισμα μέχρι τις 6 Ιουνίου.
ΣΤΟ μέτωπο των σκανδάλων, ποινικές διώξεις άσκησε ο Εισαγγελέας κατά κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών για την προμήθεια 142 τρόλεϊ το 2002 από τη γερμανική ΜΑΝ. Οι διώξεις αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Έρευνα διατάχθηκε με αφορμή δημοσιεύματα για υπερτιμολογήσεις στην εξαγορά και την κατασκευή αιολικών πάρκων αξίας 120 εκατ. ευρώ. Έρευνα ξεκινάει και για τις συμβάσεις του ΟΠΑΠ με την «Ιντραλότ» την περίοδο 2005-7.


Σχολιάστε εδώ