ΘΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΟΖ!

Η σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς σηματοδοτεί εθνική υποχώρηση σε ένα κρίσιμο ζήτημα κι εγκυμονεί κινδύνους για κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας. Έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε μια σειρά «υποχωρήσεων» (Σκοπιανό, αγωγοί κ.ά.) της σημερινής κυβέρνησης στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη δήλωση της ελληνικής πλευράς αποτελεί ένα «δώρο» προς τον Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των εκλογών στη Τουρκία. Επισημαίνουν παράλληλα ότι εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης η Ελλάδα στέλνει λάθος μήνυμα και στην πραγματικότητα αποδυναμώνει τη θέση της έναντι της Τουρκίας και των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και εμφανίζεται η Ελλάδα για άλλη μια φορά να λειτουργεί κάτω από φοβικό σύνδρομο. Και αυτή η συμπεριφορά ενισχύει τις έντονες φήμες ότι ο κ. Δρούτσας προέβη σε άτακτη υποχώρηση έπειτα από πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ότι η Άγκυρα θα προχωρούσε σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στις κρίσιμες ελληνικές περιοχές που αμφισβητούνται. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» (6 Φεβρουαρίου) σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες ο Γ. Παπανδρέου με τον Δ. Χριστόφια, του είχε ομολογήσει ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου διότι αντιδρούσε η Τουρκία. Αποκάλυψη που δεν είχε τότε διαψευσθεί από καμιά πλευρά.
Μιλώντας σε εκδήλωση αποστράτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα για τις δηλώσεις του για την ΑΟΖ και επανέλαβε: «Η ανακήρυξη ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει αμέσως. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για μοιρασιά στη μέση».
Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν πάντως μέγα θέμα. Πρώτον, για την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες του θέματος της ΑΟΖ, που είναι θέμα τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα και προνοείται σαφέστατα από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν διαφεύγει, άλλωστε, της προσοχής κανενός σοβαρού αναλυτή ότι η επʼ αόριστoν αναβολή της ασκήσεως ενός δικαιώματος ισοδυναμεί συχνά με εύσχημη απεμπόλησή του.
Δεύτερον, γιατί οι δηλώσεις του εγείρουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το είδος και τους όρους των διεξαγομένων μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, υπό την επίφαση των «διερευνητικών επαφών».
Συγκεκριμένα, πάνω σε ποια βάση διεξάγονται οι «διαπραγματεύσεις» αυτές; Της αποδοχής όλων των «διαφορών» και «προβλημάτων» που θέτει αυθαιρέτως η Τουρκία και πάνω σε «διμερή» βάση, όπως η ίδια αξιώνει, εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου;
Πώς αντιμετωπίζεται, ειδικότερα, σʼ αυτές η δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας για διαχωρισμό του Καστελλόριζου από την όλη «διαπραγμάτευση» για το Αιγαίο; Γίνονται διαπραγματεύσεις με σιωπηρή αποδοχή ή ανοχή της τουρκικής θέσεως;
Πιστεύει επίσης το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός, που το κατευθύνει, ότι σημαίνει το ίδιο για την Ελλάδα και την Τουρκία η μη ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο; Η Τουρκία ανεκήρυξε ήδη ΑΟΖ στις άλλες θάλασσες που την περιβάλλουν. Δεν το έπραξε στο Αιγαίο γιατί γνωρίζει ότι, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τα νησιά έχουν ΑΟΖ, όπως και υφαλοκρηπίδα, και θέλει να εμποδίσει την Ελλάδα να ασκήσει τα δικαιώματά της και να δεχθεί «διμερή» διαπραγμάτευση, με όρους ισχύος, εκτός Διεθνούς Δικαίου.
Την ίδια τακτική ακολουθεί η Άγκυρα επιδεικνύοντας «γενναιοδωρία» στην «αποδοχή» της επεκτάσεως από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων, εκτός του Ανατολικού Αιγαίου, ως να της έπεφτε λόγος για την άσκηση από την Ελλάδα ενός δικαιώματος που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και ασκείται μονομερώς.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης, ιδίως αν λάβει κανείς υπʼ όψιν την παρασκηνιακή αμερικανική υποστήριξη σε τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο, όπως αποκαλύφθηκε με τη διαρροή διπλωματικών μηνυμάτων από το δίκτυο Wiki- Leaks, προκαλεί έντονη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο.
Παραλλήλως προς την ολέθρια οικονομική πολιτική που ακολουθείται, διαγράφονται ταυτοχρόνως το ίδιο μεγάλοι κίνδυνοι στα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το πού το πάει στο Αιγαίο και να συνειδητοποιήσει ότι η προάσπιση του ελληνικού εθνικού χώρου είναι υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να θέτει υπό διαπραγμάτευση, παρασκηνιακά, θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα και να παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες ή να απεμπολεί θέματα όπως η ΑΟΖ, που έχουν τεράστια σημασία για τη χώρα και αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμά της από το Διεθνές Δίκαιο.
Σκληρή κριτική άσκησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει αμέσως στην οριοθέτηση της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες με την Τουρκία. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ χαρακτήρισε απαράδεκτες και καινοφανείς τις συγκεκριμένες δηλώσεις οι οποίες «προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία στη κοινή γνώμη». Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Δρούτσας επιτέθηκε κατά της ΝΔ η οποία με δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά υπέδειξε στην κυβέρνηση το εθνικά και πολιτικά αυτονόητο: Να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.


Σχολιάστε εδώ