Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Η ιστορία με το e-mail που προφήτευε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιούσε την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους είναι γνωστή σε όλους. Αυτό προκάλεσε σύγχυση και αβεβαιότητα στην αγορά και πολλοί απέδωσαν την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου, και ειδικά των μετοχών των τραπεζών, στην προφητεία αυτή, που έγινε πιστευτή λόγω του ότι πολλοί αναλυτές, οικονομολόγοι και διάφοροι κερδοσκόποι καλλιεργούν ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Κάνει εντύπωση όμως το γεγονός ότι είναι δυνατόν ένα ισχυρό και υγιές χρηματιστήριο να καταρρέει με βάση μια πρόβλεψη ομάδας κερδοσκόπων.
Υπάρχουν υπόνοιες ότι όλος αυτός ο θόρυβος ξεκίνησε από στελέχη της Citygroup και έγινε πιστευτός εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον δημοσιονομικό τομέα της χώρας μας. Έχουμε τη γνώμη ότι θα πρέπει όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους να σταματήσει, γιατί και τα σπρεντ έχουν ανέβει και η ελληνική οικονομία έχει δυσφημιστεί διεθνώς, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές αν οι ιθύνοντες της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν δράσουν αποτελεσματικά για να σταματήσουν πλέον αυτές οι αβεβαιότητες. Το πλέον λυπηρό είναι ότι οι οικονομίες των δυτικών χωρών αυτήν τη στιγμή είναι δέσμιες της διεθνούς κερδοσκοπίας, που δρα δυστυχώς ανενόχλητη.

2Το ερώτημα που επικρατεί τώρα στην κερδοσκοπική αγορά είναι ποια χώρα έχει σειρά για να υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης της «τρόικας». Οι προφητείες των διεθνών κερδοσκόπων είναι ότι μέσα στο φθινόπωρο η Ισπανία θα καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης, καθώς το χρέος της και εν γένει η δημοσιονομική κατάστασή της είναι σε πολύ άσχημο σημείο. Κυρίως νοσεί το τραπεζικό της σύστημα. Επίσης οι προβλέψεις αυτές μιλάνε για κατάρρευση και της γαλλικής οικονομίας, της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Και τοποθετούν την κατάρρευση στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το κερδοσκοπικό κεφάλαιο των ΗΠΑ έβαλε στο μάτι την Ευρωζώνη προκειμένου να πετύχει τη διάλυσή της ή τη σημαντική εξασθένηση της οικονομικής της δύναμης. Και δεν αποκλείεται στην προσπάθεια αυτή να κρύβεται από πίσω και η πολιτική εξουσία των ΗΠΑ. Και να μην ξεχνάμε ότι ο νυν υπουργός των ΗΠΑ διετέλεσε κατά το παρελθόν επιφανές στέλεχος της γνωστής μας Goldman Sachs. Το περίεργο είναι ότι οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ δεν αντιδρούν αποτελεσματικά σε όλες αυτές τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που υφίσταται η Ευρωζώνη. Οι διεθνείς κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους, και οι ΗΠΑ το ίδιο. Το ερώτημα είναι γιατί η Ευρώπη δεν σηκώνει κεφάλι για να αμυνθεί στην καταστροφική επίθεση εναντίον όλων σχεδόν των οικονομιών της Ευρώπης.

3Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Ελλάδας – «τρόικας» μέσα στο επόμενο διάστημα; Μέχρι τις 15 αυτού του μήνα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στην «τρόικα» κατάλογο στον οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2012-2015. Μέχρι τον προσεχή Ιούνιο το κλιμάκιο της «τρόικας» θα πρέπει να συντάξει έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, η οποία για πρώτη φορά θα πρέπει να περιλαμβάνει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση αυτή στη συνέχεια θα μελετηθεί από το Eurogroup και από το ΔΝΤ, προκειμένου να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ. Η απόφαση μπορεί να περιλαμβάνει και τη λήψη πρόσθετων μέτρων ή και έμμεση υπόδειξη για αναδιάρθρωση του χρέους ήπιας μορφής. Αυτό ισχυρίζονται ορισμένοι ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση, στην οποία έχουν πρωταγωνιστήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ.
Σόιμπλε και ο αρμόδιος Επίτροπος για τα δημοσιονομικά κ. Όλι Ρεν. Η ήπιας μορφής αναδιάρθρωση θα είναι συνάρτηση των όσων θα περιέχει η έκθεση της «τρόικας» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πώς αυτή θα μπορέσει να βελτιωθεί. Επίσης μέσα στον Ιούνιο ειδοποιήθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υποβάλει το προσχέδιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2012. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον αυτοτέλεια της χώρας μας στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.


Σχολιάστε εδώ