Δεν θα δεχθεί καμία «επιτήρηση» ο Μιχαλολιάκος

Η ανακοίνωση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Εσωτερικών οδηγεί 24 δήμους της χώρας στη μέγκενη μιας ιδιότυπης «τρόικας» που ουσιαστικά θα επιτηρεί την οικονομική τους διαχείριση, με σκοπό να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα χρέη που έχουν προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στην περίπτωση που οι δήμοι ενταχθούν στον μηχανισμό αυτό (κάτι που θα είναι υποχρεωτικό, αφού ο Γ. Ραγκούσης ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ειδικό νομοσχέδιο) δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις και έργα, ενώ θα κόβονται οι δαπάνες που η «τρόικα» θα κρίνει περιττές! Δηλαδή οι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Βάσει του «Μνημονίου του κ. Ραγκούση», οι δήμοι που θα ενταχθούν σ’ αυτό θα τύχουν επιμήκυνσης των δανείων που έχουν και «παγώματος» των δόσεων για διάστημα μέχρι και τριών ετών. Ίσως αυτό να είναι θεμιτό για κάποιους μικρότερους δήμους, αλλά για τον Πειραιά είναι απαράδεκτο. Ο Πειραιάς δεν μπορεί να λειτουργεί υπό «κηδεμόνευση» και σε καθεστώς «οικονομικής αιχμαλωσίας». Γι’ αυτό ο δήμαρχος, από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής άρχισε να ετοιμάζει την αντεπίθεσή του, με γνώμονα πάντα τη διατήρηση της οικονομικής αυτοτέλειας του δήμου.
Έτσι, σε σύσκεψη που έγινε με υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία του γενικού γραμματέα του δήμου Στ. Διαμαντίδη και του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών Τάσου Κάρλε, αποφασίστηκε να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αύριο το πρωί στις 10, με μοναδικό θέμα τις νέες οικονομικές εξελίξεις, ενώ αμέσως μετά ο δήμαρχος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Η πάγια θέση του Β. Μιχαλολιάκου είναι πως ο δήμος έχει τα φόντα να ξεπεράσει την κρίση αν αξιοποιήσει τις δικές του δυνατότητες και αν υπάρξει συνέπεια από πλευράς του κράτους. Όπως τόνισε στη σύσκεψη, είναι αδιανόητο να μιλάει η κυβέρνηση για χρέος του δήμου και να μη μιλάει για τα δικά της χρέη προς τον δήμο. Αν υπολογίσουμε, είπε, τι μας χρωστάει το κράτος από τους πόρους που προβλέπεται να μας δώσει από τον προϋπολογισμό, αν το υπουργείο Πολιτισμού, ο ΟΛΠ και οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς που έχουν… ξεχάσει να πληρώνουν δημοτικά τέλη μας έδιναν όσα μας χρωστάνε, τότε θα βλέπαμε αν ο δήμος θα ήταν στο «κόκκινο». Εγώ θα επιδιώξω άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, συνέχισε, για να συζητήσω μόνο αυτό το θέμα. Αν δεχθεί συμψηφισμό, επιμήκυνση, μείωση του δανείου, που διογκώνεται από τα ληστρικά επιτόκια, και πάγωμα καταβολής δόσεων για τρία χρόνια, θα βρούμε άκρη. Διαφορετικά…
Να σημειώσουμε ότι υπέρ της λήψης άμεσων και δυναμικών μέτρων αντίδρασης στην κυβερνητική πρόθεση τάχθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης, ενώ οι υπόλοιποι συνδυασμοί δεν είχαν πάρει θέση μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.


Σχολιάστε εδώ