Συμφωνούν και υπουργοί ότι δεν λειτουργεί τίποτε…

Τα όσα διημείφθησαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Γ. Παπανδρέου να επιτίθεται σε υψηλούς τόνους κατά ΜΜΕ και αναλυτών για κινδυνολογία και δύο κορυφαία στελέχη (Ευ. Βενιζέλος και Ά. Διαμαντοπούλου) να αφήνουν με προσεκτικό τρόπο αιχμές κατά του πρωθυπουργού για αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης, είναι ενδεικτικά του κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από το Πάσχα για τον οδικό χάρτη παρουσίασε ένα «μανιφέστο» που εκνεύρισε το Μαξίμου, έκανε άλλο ένα βήμα, καταλογίζοντας με έμμεσο τρόπο αδυναμία στον πρωθυπουργό να διαχειριστεί το καυτό θέμα της αναδιάρθρωσης και της αποσταθεροποίησης που προκαλείται στην κυβέρνηση από τη διαρκώς ανακυκλούμενη συζήτηση γιʼ αυτό εντός και εκτός Ελλάδας.
Η αιχμή του κ. Βενιζέλου ήταν χαρακτηριστική, καθώς ζήτησε να «τοποθετηθούμε με τρόπο κατηγορηματικό στο θέμα της αναδιάρθρωσης», ενώ επέκτεινε την κριτική του και στο θέμα της διαρκούς παρουσίας της «τρόικας» στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, εάν είναι δυνατόν, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει θεσμικά, «ώστε να μη φουντώσει η συζήτηση αυτή (σ.σ.: της αναδιάρθρωσης) τις μέρες που θα είναι η “τρόικα” στην Αθήνα».
Αυτήν τη φορά στον κύκλο της κριτικής μπήκε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που με πιο αιχμηρό και άμεσο τρόπο επισήμανε τις αδυναμίες που εμφανίζει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στη διαχείριση του θέματος της αναδιάρθρωσης, αλλά και την ανησυχία και την ανασφάλεια που υπάρχει στον κόσμο, που λειτουργεί αρνητικά για κάθε πρωτοβουλία.
Τόνισε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έλλειμμα συσπείρωσης, αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση, εκτίμησε δε ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα που θα είναι εδώ η «τρόικα» και θα ξαναφουντώσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση, ενώ πρότεινε μέχρι την Τετάρτη να υπάρχει κατάληξη για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις.
Πάντως, όπως επισημαίνουν κάποιοι υπουργοί και βουλευτές, ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν λάθος τρόπο και μια καθαρά αμυντική στάση για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της κυβέρνησης. «Προσπάθησε να δημιουργήσει εχθρούς εκεί όπου δεν υπάρχουν, παραβλέποντας την ουσία των προβλημάτων, ώστε να μην εκτεθεί ο ίδιος», υπογράμμιζε κυβερνητικό στέλεχος μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ανασχηματισμού και αναδιάρθρωσης, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να «κλείσουν τα αυτιά τους» και να κάνουν τη δουλειά τους.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε σε όσους συζητούν δημοσίως για πιθανή αναδιάρθρωση, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εμπόριο του φόβου», και σε αυτούς συμπεριέλαβε την αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, αλλά εμμέσως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία κυρίως για τα περί ανασχηματισμού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πολυτέλεια» την έκφραση γνώμης γιʼ αυτά τα θέματα από υπουργούς.
Εντύπωση προκάλεσε το ότι, παρά τις αστοχίες και τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος και την παραδοχή για λάθος εκτιμήσεις, που οδηγούν κάθε τόσο σε νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός διεκδίκησε για την κυβέρνηση τη μόνη αλήθεια, αποδίδοντας σε όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη –αντιπολίτευση, ΜΜΕ, «δημοσιολογούντες»– είτε άγνοια είτε ακούσια ή εκούσια εξυπηρέτηση συμφερόντων.


Σχολιάστε εδώ