Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα κινείται και πάλι η αγορά μας. Και μπορεί στην πρώτη εργάσιμη της εβδομάδας (την Τρίτη) να ήταν απογοητευτική η συναλλακτική δραστηριότητα και περιορισμένες ακόμα και οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και γενικά για το ταμπλό, στη συνέχεια όμως είχαμε και πάλι τα… γνωστά φαινόμενα να κυκλοφορούν φήμες (αυτήν τη φορά για νέες αυξήσεις κεφαλαίων σε τράπεζες και για μαύρες τρύπες στα stress tests) και να οδηγούν σε ολοκληρωτική απαξίωση το ΧΑ.

δ Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε και πάλι ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη του σε χαμηλά 14 ετών και τις τιμές των περισσοτέρων τίτλων σε επίπεδα που κάποτε θα αποτελούσαν είδηση! Όχι πια…

δ Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι πια αφόρητες, τα spreads και τα CDS σπάνε διαδοχικά κάθε αρνητικό ρεκόρ, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν φτάσει σε επίπεδα… πιστωτικής κάρτας και τα σενάρια περί άμεσης αναδιάρθρωσης κυκλοφορούν πια σε ημερήσια –αν όχι σε… ωριαία– βάση.

δ Υπό αυτό το πρίσμα δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς αισιόδοξα μηνύματα από την αγορά, αν και αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί να ενισχυθεί σταδιακά στο επόμενο διάστημα. Οι ίδιοι ωστόσο εκτιμούν ότι η εικόνα αδυναμίας δύσκολα θα αλλάξει.

δ Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στις αγορές. Τέτοιες είναι η εξειδίκευση των νέων δημοσιονομικών μέτρων και η επιτάχυνση στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος, τις αποκρατικοποιήσεις και την αναπτυξιακή πολιτική. Με δυο λόγια, ακόμα κι αν τελικώς υπάρξει αναδιάρθρωση, αυτή η εξέλιξη θα είναι προτιμότερη από το να σέρνεται η σεναριολογία που στερεύει την αγορά και τους επενδυτές από κάθε διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Όσο επώδυνη κι αν είναι μια αναδιάρθρωση, με «κούρεμα» ή χωρίς, δεν παύει να είναι μια τελεσίδικη απόφαση και κίνηση. Έστω απελπισίας…

ΥΓ.: Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι απογοητευτικές επιδόσεις της αγοράς μας τις τελευταίες μέρες οδήγησαν πολλές μετοχές να τίθενται σε διαπραγμάτευση πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία. Η Μεγάλη Εβδομάδα τελείωσε αλλά σήμερα σχεδόν 180 εισηγμένες βρίσκονται κάτω από τη λογιστική τους αξία. Οι μισές και πλέον της αγοράς δηλαδή… Σημείο κι αυτό των καιρών.


Σχολιάστε εδώ