Σκόρδα Κίνας

Τις ημέρες του Πάσχα βρεθήκαμε σʼ ένα κεφαλοχώρι στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Ευλογημένος τόπος με πολλά νερά, πολλά κτήματα κι ένα ποτάμι να ρέει στο μέσον του χωριού. Μας χρειάστηκαν μερικά σκόρδα για το ψητό και πήγαμε στο μικρό «σούπερ μάρκετ» να τα αγοράσουμε. Με απορία και έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα σκόρδα που διέθετε το κατάστημα ήταν προέλευσης Κίνας! Επʼ αυτού εκφράσαμε την απορία μας στον καταστηματάρχη, λέγοντας: «Τόσα νερά, τόση γη, δεν σπέρνατε για να έχετε σκόρδα ελληνικά;» Η απάντηση ήταν κοφτή, λακωνική: «Και ποιος να σπείρει!» Κατά τα άλλα τα καφενεία του χωριού γεμάτα κόσμο, κι από την άλλη οι κήποι του χωριού εμφανώς εγκαταλειμμένοι. Μάθαμε τελικά ότι ζούσαν από τις επιδοτήσεις!
•Η αλήθεια είναι ότι εισάγουμε σκόρδα Κίνας γιατί οι αγρότες δεν παράγουν. Την αγροτική παραγωγή την κατέστρεψαν οι επιδοτήσεις. Βέβαια υπάρχουν και επαγγελματίες αγρότες που παράγουν και εξάγουν, κατά κανόνα, τα προϊόντα τους, αγρότες δηλαδή που οι επιδοτήσεις δεν τους έστειλαν να παίξουν πρέφα στα καφενεία. Ωστόσο είναι εμφανές ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει νʼ αλλάξει – μέσα από την κρίση και λόγω της κρίσης εμφανίζονται σημάδια που δείχνουν ότι το μοντέλο αλλάζει.
•Αισιοδοξία δημιουργούν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου για την ελληνική βιομηχανία. Οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν αύξηση 16,8%, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6,8%. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες, που συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 52,9% και ο κύκλος εργασιών εσωτερικής αγοράς παρουσίασε αύξηση 14%. Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές αφορά χώρες της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι είναι και ποιοτική και διατηρήσιμη.


Σχολιάστε εδώ