Σε τεντωμένο σχοινί…

ΚΡΙΣΙΜΟ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πορεία της χώρας γενικότερα χαρακτηρίζεται το επόμενο δεκαπενθήμερο. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει με επιτυχία το νέο τεστ της «τρόικας» προκειμένου να εξασφαλίσει την πέμπτη δόση (ύψους 12 δισ.) του δανείου. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρώσει και να ανακοινώσει το πακέτο των μέτρων ύψους 23 δισ. που θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας για την περίοδο 2012-15. Επίσης καλείται να οριστικοποιήσει και να δημοσιοποιήσει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. (για 3 δισ. μιλάει το υπουργείο Οικονομικών) για το 2011 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σημαντικές αποκλίσεις σε βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και κυρίως τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Αυτά υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αναθεώρηση προς τα πάνω (10,5%) από τη Eurostat του ελλείμματος για το 2010. Γεγονός που προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, αλλά και με την εκτόξευση των spreads σε ύψη-ρεκόρ, πάνω από τις 1.200 μονάδες. Παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, στα οποία πρωταγωνιστούν κυρίως παράγοντες από τη γερμανική πλευρά, με τις Βρυξέλλες να διαψεύδουν και να «ξορκίζουν» ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τον Χ. Β. Ρομπάι να ζητάει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στην Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Πιέσεις
ΔΙΕΘΝΕΣ Νομισματικό Ταμείο και Βρυξέλλες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση για πιστή τήρηση του Μνημονίου αλλά και επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας. Πιέσεις που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ απαιτούνται και νέα μέτρα. Την ίδια στιγμή το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας είναι εκρηκτικό αλλά και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος σημειώνονται ισχυρές αντιδράσεις για πτυχές της οικονομικής πολιτικής. Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» θα φθάσουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με… άγριες διαθέσεις. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα εξαρτηθεί η πέμπτη δόση του δανείου, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι εκτός εξαιρετικού απροόπτου δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αναμένεται ωστόσο να προχωρήσουν σε αυστηρές συστάσεις, ενώ θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση όχι πλέον γενικόλογες εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένες δεσμεύσεις και κοστολογημένα μέτρα, με σαφή χρονοδιαγράμματα. Αυτό κυρίως για τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 13 Μαΐου και υπολογίζεται να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να δώσουν θετική ψήφο στα κυβερνητικά μέτρα, ενώ ειδικά η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ακόμη κι αν αυτό σημάνει πρόωρες εκλογές.
Εκρηκτικό κλίμα
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ που σημειώνονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ «πυροδοτούν» σενάρια περί πρόωρων εκλογών ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και περί ανασχηματισμού με αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν το πακέτο των μέτρων ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στη λαϊκή εντολή. Πονοκέφαλο προκαλούν στο πρωθυπουργικό γραφείο και οι διαφωνίες υπουργών στο θέμα της περικοπής κρατικών δαπανών (Κατσέλη, Ρέππας) αλλά και των αποκρατικοποιήσεων (Μπιρμπίλη). «Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται στο μεταξύ και τα συνδικάτα, με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να έχουν ήδη εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία (11 Μαΐου) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής μισθών και συντάξεων και ότι τα ποσά θα προκύψουν από περιστολή κρατικών δαπανών, αυξήσεις στον ΦΠΑ κ.ά. Ωστόσο αναμένεται «να πέσει μαχαίρι» σε μεγάλο αριθμό κοινωνικών ή άλλων επιδομάτων, κάτι που είναι ευνόητο ότι θα πλήξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Η κυβέρνηση εξήγγειλε και νέα «εκστρατεία» καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τη στιγμή που ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αποδεδειγμένα υπολειτουργεί, εξ ου και η σημαντική υστέρηση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στα έσοδα.
Εσωστρέφεια
ΣΤΗ ΝΔ έχουν προφανώς διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες και αποφάσισαν να ασχοληθούν με… υποθέσεις του παρελθόντος. Εκ του μη όντος, άνοιξαν μια συζήτηση για την απογραφή του 2004, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο εσωστρέφειας, πολύ περισσότερο που με την τοποθέτηση του Γ. Μιχελάκη περί «εγκληματικού λάθους» δικαιωνόταν η κριτική που είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη απόφαση. Ο θόρυβος και οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες, με τη Λ. Συγγρού να… διευκρινίζει ότι η κριτική αφορά τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και όχι τον… τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Στο ίδιο μήκος κύματος (με τον κ. Μιχελάκη), αλλά σαφώς πιο προσεκτικός στη διατύπωσή του εμφανίσθηκε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε μεν «εγκληματικό λάθος» την απογραφή της οικονομίας, σημείωσε ωστόσο ότι δεν κόστισε ακριβά στη χώρα. Ακολούθησαν δηλώσεις βουλευτών και στελεχών (Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Μανώλης, Γ. Γιακουμάτος, Όλ. Κεφαλογιάννη κ.ά.), ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης απάντησε με δήλωσή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος». Ο τότε υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η απογραφή ήταν κεντρική πολιτική απόφαση και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι ακολουθεί λάθος δρόμο με το να αρνείται την πραγματικότητα και το παρελθόν της παράταξης, σημειώνοντας ότι στην πορεία αυτό θα το βρει μπροστά της.


Σχολιάστε εδώ