Ξεστραβωθείτε και αντιγράψτε την Κύπρο

Κακό είναι να μη ρωτάς. Να μην κάνεις το απλούστατο, να αντιγράψεις αυτό που δοκιμασμένα γίνεται σʼ άλλες χώρες. Στην Κύπρο, που είναι δίπλα μας. Πώς διαπραγματεύεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Συζητά με το Κατάρ να χτίσει στο κέντρο της Λευκωσίας ένα μεγάλο συγκρότημα ξενοδοχειακό, συνεδριακό, με όλες τις άλλες λειτουργίες.

Πώς διαπραγματεύεται η Κύπρος; Έχει κάνει 6 μελέτες σκοπιμότητας. Οικονομοτεχνικές μελέτες. Έχει συζητήσει σοβαρά, έχει κάνει το λεγόμενο, αγγλικά, business plan και με αυτά τα δεδομένα πάει και συζητά τους όρους της συνεργασίας, όπως μας πληροφορεί ο μεγαλοκατασκευαστής Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Και προσθέτει: «Τι κάνουμε εμείς; Χωρίς να κάνουμε καμία προεργασία, χωρίς να έχουμε κάνει κανέναν οικονομοτεχνικό λογαριασμό, πάμε, υπογράφουμε ένα χαρτί στο πόδι και μετά με αδιαφανείς διαδικασίες καλούμε έναν ισπανό αρχιτέκτονα να κάνει μια μελέτη και πάμε, χωρίς να υπάρχει τίποτε αυτήν τη στιγμή, να διαπραγματευτούμε.
Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει μια τέτοια διαπραγμάτευση; Μόνο εις βάρος της πατρίδος.
Όταν είναι απαράσκευη, όταν δεν έχεις τα δεδομένα, όταν δεν ξέρεις τι γίνεται. Τι νομίζουμε; Ότι στο Κατάρ ή στα Εμιράτα ή σε αυτές τις χώρες είναι αραπάδες όπως λέγαμε την παλιά εποχή; Είναι επιστήμονες, έχουν σπουδάσει έξω. Είναι άριστοι οικονομολόγοι, άριστοι τεχνικοί. Έχουν κάνει τεράστια έργα και όταν δούνε αυτό το μπάχαλο, τότε θα το εκμεταλλευτούνε προφανώς εις βάρος του άλλου.
Χρειάζεται λίγη σοβαρότης, λίγη δουλειά. Να μην πάμε μακριά σε άλλες χώρες. Ας κάνουμε τη δουλειά την οποία κάνουν οι Κύπριοι σε όλες τους τις λειτουργίες, σε όλες τους τις έρευνες, σε όλες τους τις ενέργειες για τα θέματα τα οικονομικά.
Δεν έχουμε παρά να τους αντιγράψουμε. Δυστυχώς εμείς μια ζωή αυτοσχεδιάζουμε».


Σχολιάστε εδώ