Μετωπική ιδιοκτητών – κυβέρνησης για την ΕΡΤ
Η αίσθηση είναι ότι στο επίκεντρο βρίσκεται το καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ, με την πίεση για άμεση έξοδό της από τον χώρο της διαφήμισης και τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους, ώστε την εποχή της ύφεσης να μην έχει να διαχειριστεί πολλαπλάσια κεφάλαια έναντι των ιδιωτικών σταθμών.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή της (δημοσιεύεται όλη στο www.typologies.gr) εγκαλεί την ΕΡΤ για τις πιλοτικές μεταδόσεις σε HD, για την απόφασή της να μη σταματήσει την αναλογική μετάδοση των προγραμμάτων της στο κέντρο εκπομπής στο Δοβρούτσι αλλά και για την άνοδο των πέντε ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΑ από το κέντρο εκπομπής Πλάκα στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, «η ΕΡΤ ΑΕ αντιμετωπίζει τη νομιμότητα και τους ανταγωνιστές της
ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με τη νοοτροπία του πάλαι ποτέ κρατικού μονοπωλίου, καταστρατηγώντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου που αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη διαδικασία αδειοδότησής τους, και δεν συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις του παρόχου δικτύου που απορρέουν από τον νόμο και τις προβλέψεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».
Η ΕΡΤ στη δική της ανακοίνωση (δημοσιεύεται όλη στο www.typologies.gr) επανέλαβε ότι δεν καταστρατηγεί «κανένα νομικό πλαίσιο της Πολιτείας για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς» και προτρέπει την ΕΙΤΗΣΕΕ να προσφύγει στα δικαστήρια, αν θέλει, για όσα της καταλογίζει. Αναφορικά με το Δοβρούτσι, δηλώνει ότι «από την κείμενη νομοθεσία δεν προκύπτει πως η ΕΡΤ επιβάλλεται να διακόψει την αναλογική μετάδοση στα σημεία που αρχίζει η ψηφιακή εκπομπή, πέραν αυτών που ρητά ορίζει ο νόμος».
Μετάβαση χωρίς άδειες!
Η επιχείρηση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση χωλαίνει από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το δικαίωμα αρχικά στην ΕΡΤ να εκπέμψει πιλοτικά -όπως και έκανε- τα ψηφιακά της κανάλια με σύστημα κωδικοποίησης
MPEG2. Η ΕΙΤΗΣΕΕ αντέδρασε με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τότε αποκλεισμό της. Στη συνέχεια σχεδιάστηκε ένας μεταβατικός χάρτης για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, με τη συναίνεση και των δύο πλευρών, για τον οποίο εκ των υστέρων υπήρξε η παραδοχή πως έγινε και με πολιτικούς όρους. Το σχέδιο του οριστικού χάρτη για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, που θα έδινε και κανάλια Υψηλής Ευκρίνειας, αποσύρθηκε έπειτα από παρέμβαση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας των προβλημάτων στην κατανομή του ψηφιακού μερίσματος.
Το σοβαρό λάθος ήταν ότι οι σταθμοί ανέβαιναν στην ψηφιακή εκπομπή χωρίς να έχουν δοθεί άδειες! Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίσει το φάσμα με σταθμούς που δεν έχουν πρόγραμμα, στερώντας το από τις μεταδόσεις Υψηλής Ευκρίνειας.
Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα ήταν η απουσία ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης της μετάβασης, όπως έγινε, για παράδειγμα, στη Μ. Βρετανία. Αντ’ αυτού, επιχειρήθηκε να συσταθεί κοινή εταιρεία ΕΙΤΗΣΕΕ (70%) – ΕΡΤ (30%). Το σχέδιο δεν προχώρησε διότι υπήρξε ερώτηση των τότε ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδη, Κ. Μπατζελή και Μ. Ματσούκα. Η Επιτροπή απάντησε ότι «η διαδικασία μετάβασης δεν θα πρέπει να διαταράσσει τον ανταγωνισμό και σε περίπτωση που στη σύσταση του εν λόγω φορέα εμπλέκονται κρατικές ενισχύσεις αυτό πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή». Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Έτσι η Digea, με μετόχους τους επτά σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ξεκίνησε τη μετάβαση με σύστημα
MPEG4, επιλέγοντας εκείνη -αφού δεν υπήρχε κεντρικό σύστημα διαχείρισης- τους νομούς όπου θα μετέφερε το σήμα, ενώ η ΕΡΤ ακόμη εκπέμπει με MPEG2, με εξαίρεση τις πιλοτικές μεταδόσεις σε HD.
Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει πλέον να διακοπεί η μετάβαση, αφού μέχρι τις 27 Μαΐου η κυβέρνηση, η ΕΡΤ, η ΕΙΤΗΣΕΕ και η Digea καλούνται να βρουν έναν νέο τρόπο λειτουργίας. «Θύμα» της υπόθεσης είναι ο ζαλισμένος τηλεθεατής, που συγκεντρώνει άχρηστους δέκτες, και η ελληνική οικονομία, που διαρκώς τους εισάγει.