«Κούρεμα» ζήτησε το ΠΑΣΟΚ για τα 96.800.000 ευρώ που χρωστάει στην ΑΤΕ!
***
100 δισ. λιγότερα…
Το θέμα είναι με ποιον είσαι… Με τη χώρα σου ή με τους δανειστές της; Μπορεί τα αποτελέσματα μιας αναδιάρθρωσης να είναι πιο σύνθετα από ό,τι επιχειρούμε να τα αναλύσουμε σε μερικές γραμμές, ωστόσο καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή ένα κούρεμα της τάξης του 30% θα βοηθούσε την Ελλάδα να διαγράψει περί τα 100 δισ. χρέους. Πάντως, το «μεγάλο στοίχημα» μιας τέτοιας εξέλιξης θα «παιζόταν» στα ασφάλιστρα κινδύνου και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, εκεί όπου τα χρήματα είναι πάρα πολλά και οι αποδόσεις ακόμη μεγαλύτερες.
***
Ο άνθρωπος δεν παίζεται! Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης λιτότητας, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κύριος Λαζαρίδης, ξεκινά μια σειρά από «gala» επετειακού χαρακτήρα, προκειμένου να τιμήσει τις εισηγμένες εταιρείες της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης με μακρόχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά.
***
> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η σκοπιμότητά τους! Για να δούμε αν οι ξένοι, που μέχρι πρότινος ήταν αρνητικοί με την εγχώρια χρηματαγορά και τις μετοχές της, κάνουν «στροφή 180 μοιρών» κατασκευάζοντας θετικές εκθέσεις;
> Με το ταμείο να είναι μείον, κάποιοι μοιράζουν αφειδώς χρήματα! Τι και αν ο ισολογισμός της «βάφτηκε κόκκινος», τι και αν οι ζημίες της εκτοξεύτηκαν στα ύψη, εν τούτοις η διοίκηση της ΑΝΕΚ θεώρησε σκόπιμο να «ανταμείψει πλουσιοπάροχα» κάποιους από τους υπευθύνους αυτής της κατάντιας.
> Με πρωταγωνιστή το στέλεχος που οι πιστώτριες τράπεζες έβαλαν στην εταιρεία για να παρακολουθεί τις εξελίξεις! Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες υγιείς επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, η Altec Συμμετοχών πέτυχε την εξαγορά του 51% της Υπηρεσίες Ανοιχτής Τεχνολογίας ΑΕ, με το κόστος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.
> Εδώ δεν θα έχει εθελουσίες εξόδους, αλλά μαζικές απολύσεις! Αληθεύει ότι με την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, οι Γερμανοί θα «λύνουν και θα δένουν» στα θέματα ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα να «ανοίγεται διάπλατα η πόρτα» της εξόδου για εκατοντάδες εργαζόμενους;
> Αυξάνονται και πληθύνονται οι τηλεφωνικές οχλήσεις από πλευράς των εταιρειών είσπραξης οφειλών! Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Eurobank EFG Διαχείρισης Απαιτήσεων, Marfin Collection, Teleperformance κ.λπ.
> Όταν πρόκειται για ξεπούλημα κρατικής περιουσίας, οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν έτοιμες λύσεις για κάθε πρόβλημα! Η κακή πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς, η παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες και τα ενσωµατωµένα στην επιχείρηση ασφαλιστικά δικαιώματα, αποτελούν τα σημαντικότερα «βαρίδια» για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
> Πώς αλλιώς θα παρθούν οι αποφάσεις που βολεύουν τους λίγους; Σε πόσες από τις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, αν και η συμμετοχή των μετόχων τους είναι μαζική σε ποσοστά, εν τούτοις εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων παραμένει μόνο μια μειοψηφία αυτών;
> Παρά τους απανταχού μεσάζοντες (συνεταιριστικές εταιρείες, επιχειρήσεις συμβούλων, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.), τα αδύνατα σημεία της «επένδυσης» των αγροτών σε φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να είναι πολλά. Μεταξύ άλλων τα χρήματα προέρχονται από τραπεζικά δάνεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τις ενδεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, και αφετέρου το κράτος αποτελεί τον μοναδικό τους πελάτη, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
> Οι αγορές δεν είναι καλοκάγαθες αλλά λειτουργούν με βάση τα όρια που τους παρέχονται! Η «πράσινη νομεκλατούρα» πάντως, με τον τρόπο που επέλεξε να τις απελευθερώσει, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την «εισβολή» των ξένων, οι οποίοι θα «αλώσουν» ό,τι απέμεινε έναντι «πινακίου φακής».
> Επί της ουσίας στα δημόσια βάρη συμμετέχουν μόνο όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς! Γιατί εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών; Μήπως για να μην καταγράφεται στο ΑΕΠ και έτσι να στοχοποιούνται μόνο οι εγχώριοι ιδιώτες, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
> Η πλάστιγγα έχει γείρει προ πολλού προς τη μια πλευρά! Η ωφέλεια για τους καταθέτες από την πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού προφανώς και δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις επιβαρύνσεις στο σκέλος των χορηγήσεων.
> Αυτά παθαίνουν όσοι καλύπτονται πίσω από λογιστικές αλχημείες! Οι υψηλές εκτιμήσεις της κερδοφορίας από την υπεραξία της εξαγοράς συμμετοχών αναμένεται να κοστίσει ακριβά στην καθαρή θέση των εισηγμένων που έκαναν αφειδώς χρήση της μεθόδου προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών.
>Από το ένα λάθος στο άλλο κινείται το υπουργείο Οικονομικών! Χωρίς το «μαξιλάρι» των επιδοτούμενων δανείων, είτε μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η εγχώρια κτηματαγορά χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αγοραστικής δύναμης.
> Τους έβαλαν τα γυαλιά! Σε αντίθεση με κάποια μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, ορισμένα μικρά παρουσίασαν αναλογικά καλύτερη πορεία, χρησιμοποιώντας συντηρητικά μοντέλα ανάπτυξης, χωρίς σημαντικό ρίσκο στους ισολογισμούς τους.
> Θεός δεν είναι, αλλά! Το πιο σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» των εγχώριων επιχειρήσεων είναι η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς εν μέσω της χειρότερης κρίσης εξασφαλίζει αφενός συνθήκες απρόσκοπτης λειτουργίας και αφετέρου προϋποθέσεις για άσκηση επεκτατικής πολιτικής.
> Τα παράθυρα στη νομοθεσία είναι τόσα όσα ακριβώς χρειάζονται για να επωφελούνται οι απανταχού επιτήδειοι! Μπορεί στα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων να εμπεριέχονται κάποιοι «απίστευτοι» όροι σχετικά με τις μεταβιβάσεις των οφειλών σε τρίτους και όχι μόνο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγγραφη ενημέρωση του άμεσα ενδιαφερόμενου.
> Με τις εκπτώσεις και τις προσφορές να παίζουν σημαντικό ρόλο! Σε πτωτική πορεία βρίσκεται και ο κλάδος των παιχνιδιών, με την «ψαλίδα» μεταξύ μεγάλων και μικρών παικτών να διευρύνεται συνεχώς, αφού η πτώση στους τζίρους των δεύτερων ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
> Λύσεις υπάρχουν, απλώς πέφτουν πάνω σε τοίχους! Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν είτε με την υποτίμηση του νομίσματος, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί στη ζώνη του ευρώ, είτε με την αύξηση των μισθών, γεγονός που αποκλείουν τα ντόπια και αλλοδαπά συμφέροντα, είτε με τον κρατικό παρεμβατισμό για τον έλεγχο των τιμών, εξέλιξη που αδυνατεί να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση.
> Πάνε για μαλλί και θα βγουν κουρεμένες! Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος των συμβολαίων τους και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση, δημιουργούν ανεξάρτητα δίκτυα πωλήσεων τα οποία είναι απρόσωπα, μη εξυπηρετικά και εν τέλει όχι βιώσιμα.
> Το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι εχθροί, αλλά τι πράττουν οι φίλοι! Πόσα από τα επενδυτικά κεφάλαια που συνεργάζονται με διεθνείς τραπεζικούς οίκους και έχουν τοποθετηθεί επί των ασφαλίστρων κινδύνου για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, εξακολουθούν να επιδίδονται σε ολομέτωπη επίθεση (διαρροών, παραπληροφοριών, δημοσιευμάτων, emails κ.λπ.) προκειμένου να μας χρεοκοπήσουν και να εισπράξουν το στοίχημα που έχουν βάλει;
> Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα να δούμε τι θα γίνει! Τι και αν οι τράπεζες αποφεύγουν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων έως συγκεκριμένου ποσού, είτε λόγω του προσωρινού νόμου, είτε επειδή δεν τις συμφέρει σʼ αυτές τις συνθήκες, εν τούτοις προβαίνουν σε όλες τις νομικές ενέργειες με τις οφειλές να προσαυξάνονται.
> Να πώς εξάγουν το υστέρημα του έλληνα φορολογούμενου! Η αδικαιολόγητη ανοχή της κυβέρνησης σε μερίδα εγχώριων τραπεζών, με τη μη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων για την παροχή μέρους των εγγυήσεων στην πραγματική οικονομία, οδήγησε τις διοικήσεις τους να μεταφέρουν ορισμένους από τους κρατικούς πόρους στην αλλοδαπή προκειμένου να καλύψουν τις ταμειακές ανάγκες των θυγατρικών τους.
> Άλλη μια μεγάλη επιτυχία των ιθυνόντων του ΧΠΑ! Η απαξίωση του θεσμού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με το κλίμα να παραμένει εξόχως υποτονικό και τις συναλλαγές μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν κάποια μερικά εκατ. ευρώ.
> Καλώς για τα ισχυρά, κακώς για τα ασθενή κράτη μέλη της ΕΕ! Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της διεύρυνσης των ανισορροπιών μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα πρέπει να βελτιωθούν τα υπερβολικά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί, να αυστηροποιηθεί η χρηματοπιστωτική εποπτεία τους και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
δ Πόσες φορές θα πρέπει να το πούμε, προκειμένου να το εμπεδώσουν οι διαχειριστές μας; Η ύφεση λειτουργεί προς όφελος των δανειστών, αφού η αγοραστική αξία των χρημάτων αυξάνεται, λόγω της πτώσης των τιμών των προϊόντων, ενώ ο πληθωρισμός υπέρ των οφειλετών.
δΜεταξύ σοβαρού και αστείου! Γιατί η κυβέρνηση δεν πουλά πακέτο κάποιες ημικρατικές εταιρείες; Γιατί δηλαδή ο υποψήφιος επενδυτής, μαζί με μια κερδοφόρο δημόσια επιχείρηση να μην υποχρεούται να αγοράζει και μια ζημιογόνο; Γιατί θα πρέπει τα «λίγα καλά» να εξάγονται και τα «πολλά κακά» να παραμένουν στην ιδιοκτησία του κράτους;
Τα περί παράλληλων ερευνών τα ακούμε περιττά, αφού όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει! Ποιος είναι επιτέλους ο ρόλος των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών της χώρας; Εκ του νόμου οφείλουν, ναι ή όχι, να ελέγχουν τις αγορές; Διαθέτουν, ναι ή όχι, τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη στο είδος τους; Αν ναι, τότε γιατί η Εισαγγελία τις παρακάμπτει, «παίζοντας το παιχνίδι» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας;