Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1Η ομάδα των συνεργαζόμενων κρατών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, γνωστή ως ομάδα BRIC, απεφάσισε να δραστηριοποιηθεί στη διεθνή οικονομική σκηνή και να διεκδικήσει τα δικαιώματα των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι ηγέτες των χωρών αυτών συνήλθαν στις 14/4/2011 στην πόλη Σάνια της Κίνας και έλαβαν τις εξής σημαντικές αποφάσεις: α) Δέχθηκαν ως 5ο ισότιμο μέλος τη Νότια Αφρική (έγιναν έτσι BRICS) και ο πρόεδρος της χώρας αυτής Τζάκομπ Ζούμα έλαβε μέρος στη διάσκεψη. β) Ζήτησαν ενισχυμένο ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ουσιαστική εκπροσώπησή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). γ) Απεφάσισαν να αγωνιστούν για την αναθεώρηση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, το οποίο σήμερα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στο δολάριο. δ) Έθεσαν ευθέως αίτημα ελέγχου των τιμών των εμπορευμάτων, των πρώτων υλών και ειδικότερα των τιμών των τροφίμων. Και ε) ζήτησαν την καθιέρωση αυστηρών ρυθμίσεων στις δραστηριότητες των αγορών. Η δύναμη των χωρών BRICS είναι τεράστια στον οικονομικό τομέα. Διαθέτουν μια τεράστια (Κίνα, Ινδία, Ρωσία) αγορά, με το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν στα χέρια τους το 18% του διεθνούς εμπορίου και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, περίπου το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αν δείξουν αποφασιστικότητα, μπορούν να πετύχουν την απαλλαγή των λαών από τα δεσμά των αγορών και την κηδεμονία της παγκόσμιας οικονομίας από το δολάριο.
2Για να δείτε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, σας αναφέρουμε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ισπανίας για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους (Μάιος – Δεκέμβριος 2011). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America – Merryll Lynch, η ισπανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τέλους του 2011 ύψους 133,6 δισ. ευρώ. Και άλλα 109,7 δισ. μέσα στο 2012. Επίσης υπολογίζουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αποφασίσουν αναδιάρθρωση του χρέους τους με «κούρεμα», η συνολική ζημιά των τραπεζών της Ευρωζώνης θα φτάσει στα 240 δισ. δολάρια (ή 166 δισ. ευρώ). Εάν μάλιστα προστεθεί και η Ισπανία στις υπό αναδιάρθρωση του χρέους τους χώρες, η ζημιά αυτή θα διπλασιαστεί. Υπάρχουν λοιπόν και χειρότερα, αλλά οι αγορές δεν ανησυχούν για την Ισπανία, καθώς το θεωρούν αδιανόητο να παραμείνει αβοήθητη (από την «τρόικα» φυσικά) η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Πάντως οι «Financial Times» δημοσιεύουν άρθρο του ισπανού οικονομολόγου Μπερνάντο ντε Κουΐρος, ο οποίος γράφει ότι «οι αγορές δίνουν ανάσα στην Ισπανία, αλλά η μετάδοση της κρίσης (και στη χώρα αυτή) αποτελεί απλώς ζήτημα εβδομάδων». Όμως η ισπανική κυβέρνηση, φρονίμως ποιούσα, δέχτηκε προσφορά της Κίνας να δανειστεί και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να καλύψει τις πράγματι υπέρογκες δανειακές της ανάγκες της περιόδου 2011-2012. Και να αποφύγει να πέσει στις δαγκάνες της «τρόικας», με τα Μνημόνιά της, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012.
3Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε προ ημερών ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής (που βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, στις δαγκάνες της «τρόικας») συμφώνησε με τους αρμόδιους αξιωματούχους της «τρόικας» σειρά αλλαγών στο Μνημόνιο, που θα προβλέπουν (δηλαδή θα επιτρέπουν) τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Η Ιρλανδία, στην ίδια και χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση με τη χώρα μας, με τεράστιο έλλειμμα που υπερβαίνει το 30%, κατάφερε αναθεώρηση του Μνημονίου επί το ευνοϊκότερο, για να προλάβει την εξαθλίωση του λαού της. Η δική μας η κυβέρνηση, πειθήνιο τέκνο στις έξωθεν εντολές, έχει προβεί μέχρι τώρα σε τρεις αναθεωρήσεις (επικαιροποιήσεις), με ολοένα και δυσμενέστερους όρους για τον ελληνικό λαό. Επιτέλους, είναι πλέον καιρός να παραδειγματιστεί και η δική μας η κυβέρνηση από τους χειρισμούς των άλλων κυβερνήσεων, και ιδίως της Ιρλανδίας, και να σταματήσει το συνεχές σφυροκόπημα του λαού. Ήδη η υπομονή των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει αυτή η αγανάκτηση. Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα, που βαρύνει και το ΠΑΣΟΚ κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, και αντί να το απαλύνει και τελικά να το επιλύσει, κατάφερε με τους ατυχείς χειρισμούς της να το μετατρέψει σε απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας.