Απογράφουν τις ζημιές…

Ο χαρακτηρισμός «εγκληματικό λάθος» για την απογραφή του 2004 διχάζει βουλευτές και στελέχη, ενώ έχει προκαλέσει αναταραχή στη βάση της παράταξης. Την ίδια στιγμή, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τους λόγους (ή τους παράγοντες) που επέβαλαν την κίνηση αυτή, και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης και η κυβέρνηση «στριμωγμένη στα σχοινιά». Ο τέως πρωθυπουργός εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένος, αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ή επισήμανση, παρά τις σχετικές εισηγήσεις, αντιλαμβανόμενος ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε απρόβλεπτες εξελίξεις. Προφανώς και δεν ικανοποιήθηκε από τις (νεώτερες) διευκρινίσεις του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Μιχελάκη ότι η αποδοκιμασία αφορά αποκλειστικά και μόνον τον Γ. Αλογοσκούφη, πέραν των άλλων και λόγω του ότι η απογραφή της οικονομίας ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, είχε δε εξαγγελθεί από τον ίδιον τον κ. Καραμανλή.
«Έκαναν ένα λάθος και στην προσπάθειά τους να το διορθώσουν το έκαναν χειρότερο», σημείωσε πρώην υπουργός, τακτικός συνομιλητής του τέως πρωθυπουργού και στενός συνεργάτης του θείου, σχολιάζοντας τον τρόπο που χειρίσθηκαν το θέμα από τη Λ. Συγγρού μετά τις πρώτες αντιδράσεις και τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση.
Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μιχελάκης προσπάθησε αρχικά να αμβλύνει τις εντυπώσεις και στη συνέχεια να κλείσει την υπόθεση, με το φάντασμα της εσωστρέφειας να πλανάται πάνω από τη Λ. Συγγρού. Για τον ίδιο λόγο ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, εμφανίσθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega), όπου επανέλαβε μεν τα περί «λάθους», υπογράμμισε ωστόσο τη θετική συνεισφορά του τέως πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική (αγωγοί), τη στάση του στο Σχέδιο Ανάν και το «βέτο» για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Οι αντιδράσεις βουλευτών, στελεχών αλλά και των οπαδών εστιάζονται σε δύο σημεία. Πρώτον, ότι με την αποκήρυξη της απογραφής ουσιαστικά πλήττεται ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος άσχετα με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στην παράταξη και υψηλό βαθμό αποδοχής από τα στελέχη. Άλλωστε υπήρξε αρχηγός της ΝΔ επί 13 χρόνια και την οδήγησε σε δύο εκλογικές νίκες. Δεύτερον, βουλευτές και ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι για το ότι με την αποδοκιμασία της απογραφής η ΝΔ προσχωρεί ουσιαστικά στην επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ και δίνει στο κυβερνών κόμμα προπαγανδιστικά όπλα για τις επόμενες εκλογές. «Ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε για εγκληματικό λάθος», έλεγαν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη. Άλλοι πάλι μιλούσαν για λάθος «τάιμινγκ», με το σκεπτικό ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι πιθανό να επισκιάσει τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζάππειο 2», καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να απαντήσει σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα της απογραφής, τις σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή κ.ά. Παράγοντες της Λ. Συγγρού πάντως υποστήριζαν την εκδοχή της «γκάφας», στην προσπάθειά τους ίσως να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις. Ότι, δηλαδή, ήταν αστοχία του κ. Μιχελάκη, αλλά από τη στιγμή που είπε όσα είπε δεν υπήρχε τρόπος ανασκευής τους. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα την απομάκρυνση του κ. Μιχελάκη από τη θέση του εκπροσώπου», υπογράμμιζαν, και αυτό θα έδινε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση, κάτι που φυσικά δεν επιθυμούσε ο κ. Σαμαράς.
Η απρόσμενη κίνηση της ηγεσίας να αποκηρύξει την απογραφή του 2004 προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, δηλώσεις, παρεμβάσεις και -όπως προαναφέραμε- δίχασε τους βουλευτές της ΝΔ. Με τη δήλωση του κ. Μιχελάκη έσπευσαν να συμφωνήσουν ο Γ. Γιακουμάτος, που εξαπέλυσε «επίθεση» εναντίον του Κ. Καραμανλή, ο Γ. Μανώλης, σφοδρός «πολέμιος» του κ. Αλογοσκούφη την περίοδο 2004-2007, αλλά και ο Θ. Γιαννόπουλος, που είπε ότι στην πορεία αποδείχθηκε ότι η απογραφή ήταν λάθος.
Αποστάσεις τήρησαν αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος παρατήρησε ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να κοιτάζουν πίσω, προσθέτοντας ότι αρκετά κράτησε η αυτοκριτική στη ΝΔ. Κατά του «αυτομαστιγώματος» τάχθηκε ο Χρ. Ζώης, ενώ σύμφωνος με την απογραφή δήλωσε ο βουλευτής Σερρών κ. Καρυπίδης. Από την πλευρά της η Ό. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι η απόφαση για την απογραφή ελήφθη με τα δεδομένα που υπήρχαν το 2004 και ότι η κριτική εκ των υστέρων δεν έχει νόημα. Σκληρή κριτική άσκησε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, που μίλησε για «νεοπαγείς Ηρακλειδείς».
Ο άμεσα θιγόμενος Γ. Αλογοσκούφης απάντησε μέσω δήλωσής του σε κεντροδεξιά εφημερίδα («Ελεύθερος»), τονίζοντας ότι η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί «λάθος δρόμο» με το να αρνείται την πραγματικότητα και το παρελθόν και ότι αυτό θα το βρει μπροστά της. Στην υπόθεση παρενέβησαν και παράγοντες από την… ευρύτερη κεντροδεξιά πολυκατοικία. Ο Γ. Καρατζαφέρης επιτίμησε την ηγεσία της ΝΔ κατηγορώντας την ότι με την τακτική της απαξιώνει τον Κ. Καραμανλή, ενώ ο βουλευτής Γ. Κοντογιάννης, που έχει προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία μίλησε για… «Γεωργαλάδες» και «Σταματόπουλους» του κ. Σαμαρά, που επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του Κ. Καραμανλή.


Σχολιάστε εδώ