Φως δεν υπάρχει…

// Υπάρχει κράτος; Ή όπως λέει ο Γιανναράς θα πρέπει να διαλυθεί
η υπάρχουσα Βουλή και με Εθνοσυνέλευση να δημιουργήσουμε μια άλλη;
«Αν είναι να μιλήσουμε για διάλυση, με χαρά να το κάνουμε, αλλά όχι για να διαλύσουμε μικρά κομμάτια του οικοδομήματος αυτού, όπως η Βουλή, για παράδειγμα, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα. Και αναφέρομαι βέβαια σε όλο αυτό το οποίο περιλαμβάνει: οικονομία, που μόνο οικονομία δεν είναι με τη σωστή ετυμολογία της λέξεως, νομισματικό σύστημα, τρόπο ζωής, σχέση με το περιβάλλον, όλο αυτό το οικοδόμημα το οποίο, έτσι κι αλλιώς, είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Το θέμα είναι αν θα το αφήσουμε να καταρρεύσει και να πέσει στα κεφάλια μας από μόνο του ή αν θα το διαλύσουμε εμείς ελεγχόμενα, προκειμένου να χτίσουμε το καινούργιο, στο οποίο δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».
// Τι μπορεί να κάνει ο Έλληνας όταν ακούει για σκάνδαλο Χρηματιστηρίου, Siemens, Βατοπέδι, λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ των πολιτικών σε τράπεζες και κανείς δεν τιμωρείται; Να βγει στους δρόμους, να αντισταθεί;
«Όλα αυτά τα γεγονότα είναι συνέπεια του ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως πολίτες είμαστε παθητικοί, σε ένα βαθμό συνένοχοι σε όλη αυτή τη διαφθορά και βέβαια αδιάφοροι. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε ότι κάθε μας κίνηση, κάθε μας ενέργεια, κάθε μας επιλογή, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται ή όσο σημαντική, έχει πολιτικές συνέπειες, επιβραβεύει και νομιμοποιεί ανθρώπους και καταστάσεις. Επίσης, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά είναι τα δικαιώματά μας και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να τα καταπατά. Οπότε το θέμα δεν είναι τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ορισμένα συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά τι θα κάνουμε για να αλλάξουμε το γενικότερο πλαίσιο και τη νοοτροπία, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους γεγονότα, γιατί, όπως είπα και στην αρχή της απάντησής μου, τα περιστατικά αυτά είναι συνέπειες».
// Το κίνημα «Δεν πληρώνω»
πώς το βλέπετε;
«Είχα ξαναπεί ότι το κίνημα “Δεν πληρώνω”, όσο βρίσκεται σ’ ένα πλαίσιο μιας συντονισμένης κίνησης πολιτών, προκειμένου να μποϊκοτάρουν μια κατάσταση για να οδηγηθούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή να μποϊκοτάρουν τα διόδια έως ότου αυτά να μειώσουν τις τιμές, έτσι ώστε να είναι λογικές προς τον πολίτη και σε σχέση με το τι ο πολίτης έχει, έτσι κι αλλιώς, πληρώσει για όλα αυτά τα έργα, αλλά και έως ότου μειωθούν τα διόδια γενικά. Όσο λοιπόν αυτό το κίνημα συμβαίνει μέσα σε αυτό το πλαίσιο και έχει συγκεκριμένους στόχους και μόλις πετύχει τους στόχους αυτούς πάψει να υπάρχει, τότε είμαι μαζί του. Αν όμως αυτό το κίνημα πάει να γίνει μια γενικότερη νοοτροπία, μια γενικότερη κοινωνική συμπεριφορά, τότε διαφωνώ».
// Πώς σας φαίνεται ο Θόδωρος
Πάγκαλος με τις δηλώσεις «μαζί
τα φάγαμε», «κοπρίτες» και πάει λέγοντας;
«Κοιτάξτε, και για το θέμα του Θεόδωρου Πάγκαλου έχω ξαναπεί πως αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, με τον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο βαθμό τα πράγματα που είπε περιλαμβάνουν μια μεγάλη δόση αλήθειας. Το πρόβλημα και το εξοργιστικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι αυτές τις αλήθειες δεν δικαιούται να τις λέει ο Θεόδωρος Πάγκαλος ή κανένας ο οποίος βρισκόταν ή συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου. Δεν γίνεται οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τέτοια περιστατικά δεν θα συμβαίνουν, να βγαίνουν ως απλοί παρατηρητές ή ως άνθρωποι που ουδεμία σχέση με τη διακυβέρνηση έχουν και να κάνουν τέτοιου είδους παρατηρήσεις και τέτοιου είδους σχόλια. Είναι εξοργιστικό».
// Έχει διαμαρτυρηθεί κάποιος πολιτικός για τα όσα λέτε στην εκπομπή;
«Μερικές φορές ναι, ειδικά παλιότερα, έχουν επικοινωνήσει διάφοροι με τη διοίκηση του σταθμού, προσπαθώντας να ελέγξουν λίγο τα πράγματα, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια. Από την άλλη, υπάρχουν και αρκετοί πολιτικοί, οι οποίοι φαίνεται να αποδέχονται τη σάτιρα, να αντιλαμβάνονται το ρόλο της, να τη σέβονται, και αυτό είναι ευχάριστο».
// Τι λαός είμαστε;
«Είμαστε των άκρων. Είμαστε ικανοί για το χειρότερο και για το καλύτερο. Από τη μία, είμαστε οι άνθρωποι που θα ανταποκριθούμε στα δύσκολα όπως κανένας άλλος, συμπονετικοί, θα βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας στην ανάγκη του, φιλότιμοι, φιλόξενοι, και, από την άλλη, είμαστε απίστευτα εξουσιομανείς, εγωκεντρικοί, γεμάτοι απωθημένα, εξυπνάκηδες, αυτοκαταστροφικά θυμωμένοι. Όπως σας είπα και στην αρχή, είμαστε των άκρων. Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι τώρα τελευταία αρχίζουμε και συναντούμε την κακή μας πλευρά πολύ πιο συχνά από την καλή μας».
// Πώς σας φαίνεται όμως όταν από το εξωτερικό μας κουνάνε το δάχτυλο; Είναι οι Γερμανοί καλύτεροι από εμάς; Μαζί με γερμανικές εταιρείες δεν έκαναν τα σκάνδαλα τα ελληνικά λαμόγια;
«Λαμόγια υπάρχουν παντού, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο, η δοσολογία ίσως είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι πολύ διαφορετικό να έχεις κάποια λαμόγια στην κοινωνία σου και πολύ διαφορετικό η λαμογιά να είναι κοινωνική συνείδηση. Τώρα, ποσώς με ενδιαφέρει αν οι Γερμανοί είναι καλύτεροι από εμάς ή όχι, δεν μπαίνω στη διαδικασία να κάνω τέτοιου είδους συγκρίσεις. Με ενδιαφέρει περισσότερο εμείς τι κάνουμε και καμία σημασία δεν δίνω σε κανένα δάχτυλο που μας κουνιέται. Αυτά είναι αστεία γεγονότα».
// Πολλοί λένε ότι είστε η φωνή των νέων. Περνάτε αυτήν τη φωνή μέσα από την εκπομπή σας; Τι σας λένε συνήθως μέσα από τα mails τους, τι τους προβληματίζει;
«Κοιτάξτε, δεν είμαι η φωνή κανενός, παρά μόνο του εαυτού μου και συνολικά όλη η ομάδα δεν θέλουμε να είμαστε και δεν είμαστε η φωνή κανενός, παρά μόνο των εαυτών μας. Τώρα, αν με τις δικές μας φωνές υπάρχουν άνθρωποι που συμφωνούν ή διαφωνούν, που προβληματίζονται και σκέφτονται, που διασκεδάζουν και περνάνε καλά, όλα αυτά είναι ευχάριστες συνέπειες. Αλλά μακριά από μας το να θεωρούμε τους εαυτούς μας ή να μας θεωρούν οι άλλοι φωνές του λαού, των νέων κ.λπ. Η επικοινωνία που έχουμε μαζί τους βέβαια είναι πάρα πολύ έντονη και οι προβληματισμοί τους λίγο-πολύ είναι γνωστοί, εκφράζουν όλη αυτήν την απόγνωση και όλη αυτήν την έλλειψη ελπίδας. Ξέρετε, αυτό που κόβονται τα φτερά τους, όταν συναντούν όλη αυτήν την ανικανότητα, όλον αυτόν τον συντηρητισμό, όλη αυτή τη σαπίλα κ.λπ.».
// Θα κατεβαίνατε στην πολιτική;
«Γενικότερα, επειδή δεν μου αρέσει να κατεβαίνω, αλλά να ανεβαίνω, λέω να μην κατέβω προς την πολιτική».
// Τι θα αλλάζατε στην ελληνική εκπαίδευση;
«Σχεδόν τα πάντα. Θα προσπαθούσα να τη μετατρέψω από μία στείρα διαδικασία σε μια δημιουργική, ευχάριστη διαδικασία, που εμπνέει και ενθουσιάζει τα παιδιά. Θα προσπαθούσα να σπάσω αυτόν τον περιορισμό που έχει η ελληνική εκπαίδευση, να περιορίζεται δηλαδή στις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, θα έδινα περισσότερη έμφαση στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της κουλτούρας γενικότερα. Θα αφαιρούσα όλα τα στοιχεία αυτά, τα οποία δυστυχώς μεταφέρονται ακόμα στα παιδιά μας μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, και αναφέρομαι σε στοιχεία ρατσισμού, μη σεβασμού της διαφορετικότητας κ.λπ. Την παιδεία, που είναι αναμφισβήτητα το πιο ουσιαστικό πράγμα σε μια κοινωνία και αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνία, στην Ελλάδα την έχουμε μετατρέψει και αυτή σε διαδικαστική, αντί για ουσιαστική. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει πολύ γρήγορα».
// Υπάρχει φως στο τούνελ οικονομικά ή μας περιμένουν χειρότερες μέρες;
«Οικονομικά τουλάχιστον, αν και όπως είπα και σε προηγούμενή μου απάντηση κάθε άλλο παρά οικονομία είναι όλο αυτό που ζούμε, φως δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Το σύστημα το νομισματικό είναι έτσι δομημένο, ώστε να αυξάνει το χρέος ασταμάτητα και να συνεχίζει να κρατάει ανθρώπους, λαούς και χώρες αιχμάλωτούς του, όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο, έως ότου αυτό κάποια στιγμή καταρρεύσει γιατί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».
// Γίνονται παιχνίδια εξουσίας και ΜΜΕ;
«Τώρα αυτή η ερώτηση είναι χιουμοριστική ή μου την κάνετε στα σοβαρά; Μα, τι λέτε τώρα, δεν γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα! Πιστεύετε δηλαδή εσείς ότι κάποιος από τους τόσο έντιμους και ηθικούς πολιτικούς μας θα τολμούσε να πλησιάσει κάποιον από τους επίσης αγνούς και αθώους ανθρώπους που ελέγχουν τα ΜΜΕ; Για όνομα του Θεού! Τι ‘ναι αυτά που λέτε!».
// Ο Μπουτάρης ως δήμαρχος πώς τα πάει;
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλάβει και πολλά πράγματα, για να είμαστε ειλικρινείς. Ούτε καμία ιδιαίτερη αλλαγή, ούτε έχει συμβεί τίποτα ιδιαίτερο, τουλάχιστον που να το αισθανθούμε. Μπορεί να φταίμε και εμείς, αλλά αισθητό δεν έχει γίνει ακόμα σχεδόν τίποτα. Βέβαια αυτό ήταν και λίγο αναμενόμενο, όχι μόνο γιατί είναι νωρίς ακόμα, αλλά και γιατί γνωρίζουμε ότι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τόσο έντονη την κακώς εννοούμενη πολιτική νοοτροπία, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ στην αρχή, θα συγκρουστούν με τρομακτικές πολιτικές κλίκες, με τρομακτικές σκοπιμότητες και όλο αυτό θα πάρει χρόνο. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω σε ανθρώπους σαν τον Γιάννη Μπουτάρη, ελπίζω να μην απογοητευτώ. Και όταν λέω ανθρώπους σαν τον Γιάννη Μπουτάρη, εννοώ ανθρώπους που ουσιαστικά δεν έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά αποφάσισαν να μπουν σε αυτήν προκειμένου να προσφέρουν».
// Με τον Άνθιμο δεν έχετε κάποιο νέο κρούσμα… Τα βρήκατε;
«Δεν είχαμε ποτέ τίποτα με τον Άνθιμο, προκειμένου να τα βρούμε. Πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι η σάτιρα που ασκούμε σε πρόσωπα και καταστάσεις δεν πηγάζει από κάποιον καβγά που είχαμε με τα πρόσωπα. Δεν είχαμε μαλώσει μαζί τους και για να τους εκδικηθούμε τους σατιρίζουμε και μετά τα βρίσκουμε και σταματάμε να τους σατιρίζουμε! Δεν τα κάνουμε αυτά. Δεν έχουμε κανένα προσωπικό με κανέναν, δεν σατιρίζουμε πρόσωπα, αλλά περισσότερο καταστάσεις και θεσμούς. Οπότε δεν τίθεται θέμα να τα βρούμε ή να τα χαλάσουμε με κάποιον».
// Με την Εκκλησία δεν τα πάτε καλά, αν και κάποιους κληρικούς που πραγματικά κάνουν έργο τους έχετε βοηθήσει… Στον Θεό πιστεύετε;
«Με το κακό κομμάτι της Εκκλησίας δεν τα πάμε καλά, όχι γενικότερα με την Εκκλησία. Με το καλό κομμάτι της Εκκλησίας και πολύ καλά τα πάμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας. Τώρα το αν πιστεύω στον Θεό είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Πιστεύω στον Θεό, όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι και με ένα δικό μου τρόπο».
// Ασχοληθήκατε αρκετές φορές με τους λαθρομετανάστες, με το φράχτη στον Έβρο και σατιρίσατε τις ακραίες θέσεις του ΛΑ.ΟΣ. Ποια είναι η θέση σας για το μεταναστευτικό;
«Το μεταναστευτικό είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό θέμα και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά και για τη χώρα γενικότερα. Υπεύθυνοι για το θέμα αυτό είναι κυρίως οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών και βέβαια και η δική μας. Πιστεύουμε ότι οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι μετανάστες και νομίζουμε ότι είναι τεράστιο λάθος που η οργή του κόσμου για το πρόβλημα αυτό και για τις συνέπειές του πολλές φορές στρέφεται προς λάθος κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση δηλαδή των μεταναστών, που είναι δυστυχισμένοι και εξαθλιωμένοι άνθρωποι. Θα έπρεπε να στρέφεται προς την κυβέρνηση, που δεν διαχειρίστηκε από την αρχή σωστά, υπεύθυνα, με διορατικότητα το πρόβλημα αυτό. Πιστεύω ότι σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο, αλλά, όποιος κι αν είναι αυτός ο τρόπος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάνουμε την ανθρωπιά μας και να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με σκουπίδια».
// Θα συνεχίσετε και του χρόνου με το «Ράδιο αρβύλα»; Σας ρωτώ γιατί είχατε πει στο παρελθόν ότι είναι μια δύσκολη εκπομπή, με πολλές ώρες προετοιμασίας;
«Με το “Ράδιο αρβύλα” ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε του χρόνου, γιατί εμείς αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουμε όταν τελειώνει η σεζόν. Το αγαπάμε τόσο πολύ το “Ράδιο αρβύλα”, αλλά είναι συγχρόνως τόσο πολύ απαιτητικό όλο αυτό και τόσο κουραστικό, που μας βάζει σε σκέψεις. Δεν γνωρίζουμε ακόμα και δεν μπορώ να σας απαντήσω στο τι θα κάνουμε».
// Τα όσα τρελά συμβαίνουν στην ελληνική τηλεόραση και τα οποία παρουσιάζετε και μας κάνετε να γελάμε και να αισιοδοξούμε πώς τα βλέπετε;
«Εξαρτάται. Υπάρχουν πολλά που είναι τελείως ασήμαντα και ουσιαστικά προσφέρονται μόνο για πλάκα και τίποτα περισσότερο, υπάρχουν μερικά που φαίνονται ασήμαντα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ύπουλα και υπάρχουν μερικά που είναι σημαντικά».
// Πώς θα χαρακτηρίζατε την ελληνική τηλεόραση;
«Την ελληνική τηλεόραση δεν θα τη χαρακτήριζα τόσο τραγική όσο ίσως θέλουμε να την παρουσιάζουμε. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, είναι αέρας, αποκτάει οντότητα από τους ανθρώπους, από τους δημιουργούς, από τους πρωταγωνιστές της και δεν είναι μια ομοιόμορφη κατάσταση. Έχουμε αναμφισβήτητα πολλά σκουπίδια στην ελληνική τηλεόραση, έχουμε μια κακή πλευρά της, που βέβαια αυτό το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Αλλά έχουμε και πολλές καλές εκπομπές επίσης και καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό και να το αναφέρουμε, γιατί δείχνουμε να έχουμε μια τάση να θυμόμαστε μόνο τα αρνητικά και αυτό είναι άδικο».
// Το ότι σατιρίζετε πρόσωπα της τηλεόρασης ή ακόμη και προγράμματα του ΑΝΤ-1 (π.χ. «Real housewives») δεν έχει γίνει αφορμή για παράπονα ή λογοκρισία;
«Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, όχι. Η σάτιρα πρέπει να είναι ελεύθερη και για εμάς η ελευθερία του λόγου είναι απαράβατος όρος για να κάνουμε τέτοιου είδους εκπομπές. Ο ΑΝΤ-1 το γνωρίζει και το σέβεται αυτό, οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
// Σας έχει φάει το σαράκι της επιτυχίας; Να έχει γίνει δηλαδή η επιτυχία αυτοσκοπός;
«Ούτε εγώ προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί σαν ομάδα δεν μπήκαμε ποτέ σε αυτήν τη διαδικασία. Η επιτυχία, τουλάχιστον έτσι όπως την εννοείτε, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοσκοπός για εμάς».
// Τι αγαπάτε στον Γιάννη Σερβετά, στον Στάθη Παναγιωτόπουλο και στον Χρήστο Κιούση;
«Με τον Γιάννη Σερβετά και τον Χρήστο Κιούση είμαστε μια ζωή μαζί, είμαστε κάτι περισσότερο από συνεργάτες και φίλοι, είμαστε σαν οικογένεια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αγαπάω πάρα πάρα πολλά πράγματα σε αυτούς. Και τον Στάθη τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, απλά δεν έτυχε να συνεργαστούμε, μόνο τώρα τελευταία με το ραδιοφωνικό σταθμό Imagine και το “Ράδιο αρβύλα”. Αν σας έλεγα ότι αγαπάω τα ανέκδοτά του θα σας έλεγα ψέματα, οπότε είναι άλλα τα πράγματα που αγαπάω σε αυτόν».
// Η ζωή χωρίς τηλεόραση; Μετά την τηλεόραση, τι;
«Εντάξει, σιγά μη φτάσουμε στο σημείο να έχουμε διλήμματα για τη ζωή χωρίς τηλεόραση και μετά την τηλεόραση τι κ.τ.λ. Η τηλεόραση δεν είναι η ζωή μας, είναι αυτό που είναι και πρέπει να το τοποθετούμε μέχρι εκεί που του αξίζει και όχι παραπάνω. Υπάρχουν πολλά πράγματα και πριν και μετά την τηλεόραση, πολύ πιο όμορφα και πολύ πιο σημαντικά».
// Ποιο είναι το νόημα της ζωής;
«Δεν ξέρω ποιο είναι το νόημα της ζωής. Ξέρω όμως ποιο δεν είναι. Και δεν είναι σίγουρα αυτό που οι περισσότεροι κυνηγάμε!».
// Τι σας κάνει ευτυχή;
«Οι φίλοι μου, η δημιουργία, η μουσική, η ηρεμία, το καλοκαίρι, η αγάπη. Όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά πράγματα που κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους».
// Ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη; Το ότι είστε γνωστός είναι υπέρ ή κατά στις ερωτικές σχέσεις;
«Ο έρωτας αναμφισβήτητα είναι κινητήριος δύναμη, είναι πηγή ενέργειας. Τώρα το αν είναι υπέρ ή κατά το αν είμαι γνωστός ή όχι, σε μια ουσιαστική σχέση αγάπης, λίγη σημασία θα παίξει αυτό».
// Με τα χρήματα τι σχέση έχετε;
«Ούτε καλή ούτε κακή. Δουλεύω συνέχεια, είμαι όλη την ώρα απασχολημένος με τη δουλειά, οπότε δεν ξοδεύω και ιδιαίτερα. Αν και έχω βγάλει χρήματα από όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την τηλεόραση, παρ’ όλα αυτά, η καθημερινότητά μου δεν είναι καθόλου πολυέξοδη. Προτιμώ τα χρήματα να τα ξοδεύω σε πράγματα όπως τα σπίτια, που είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Μέχρι στιγμής τα χρήματα για μένα ήταν πάντα μια συνέπεια της έντονης ενασχόλησής μου με πράγματα που αγαπάω. Ποτέ δεν αποτέλεσαν το βασικό κίνητρο για να κάνω κάτι».
// Έχετε πάρει τα βραβεία και του Δήμου (λαού) και των Σοφιστών (ανθρώπων του χώρου σας) όπως λέει ο Καβάφης. Ποιο άλλο βραβείο θα θέλατε να πάρετε σ’ αυτήν τη ζωή;
«Η έννοια και μόνο των βραβείων μου προκαλεί μια αμηχανία και ένα γενικότερο μπέρδεμα. Δεν ξέρω αν θα γίνει αντιληπτό αυτό που θα πω κι αν δεν γίνει βέβαια θα φταίω εγώ, αλλά νομίζω το “βραβείο” που θα έπρεπε να πάρει κάποιος άνθρωπος είναι το βραβείο που θα του δώσει ο ίδιος του ο εαυτός. Αυτό είναι μάλλον το σημαντικότερο βραβείο, να μπορέσεις δηλαδή να τα βρεις τόσο καλά με τον εαυτό σου που θα σε βραβεύσει στο τέλος».


Σχολιάστε εδώ