Σκληρή επίθεση του Πάγκαλου κατά των ανώνυμων blogs

Το θέμα της ανωνυμίας των blogs έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις και είναι αρκετοί οι επώνυμοι που τάσσονται υπέρ της ανωνυμίας.
Το «ΠΑΡΟΝ» από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ της υποχρέωσης των blogs να έχουν υπεύθυνο, γνωστή ταυτότητα, ώστε ο θιγόμενος να μπορεί να υπερασπιστεί την τιμή του. Δεν είναι δυνατόν τα παραδοσιακά ΜΜΕ να υποχρεούνται από τον νόμο να έχουν στην ταυτότητά τους υπεύθυνους (εκδότη και διευθυντή) και να σύρονται στα δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές για ό,τι νομίσει ένας πολίτης ότι τον θίγει, και τα blogs να είναι ασύδοτα.
Στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνει ότι:
• Τα ανώνυμα blogs είναι σαν να γράφεις νύχτα στους τοίχους ένα καινούργιο σύνθημα κάθε 10 λεπτά, χωρίς να σε βλέπει κανείς και χωρίς, φυσικά, να υπογράφεις. Αυτή, ακριβώς, η ανωνυμία μετέτρεψε τα blogs από έμβλημα της ελευθερίας της έκφρασης και της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, στο απόλυτο σύμβολο του πιο ακραίου λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας.
• Η ανωνυμία των blogs δικαιολογείται με το επιχείρημα του φόβου: ο απλός πολίτης γράφει ανώνυμα γιατί (υποτίθεται ότι) η εξουσία καραδοκεί για να τον κυνηγήσει. Έτσι καλλιεργείται η ρουφιανιά και καθαγιάζεται η μαύρη κουκούλα. Οποιοσδήποτε μπορεί ανώνυμα να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να έχει καμία ευθύνη ούτε γιʼ αυτό που γράφει ούτε για τον τρόπο που το γράφει. Ο δημόσιος λόγος των blogs είναι ο χειρότερος βιαστής της ελληνικής γλώσσας. Εξαντλείται, πολλές φορές, στα βασικά ρήματα (κατά προτίμηση όσα έχουν σχέση με σεξουαλικές πράξεις) και τις συνήθεις βρισιές.
• Τα ανώνυμα blogs ελάχιστη σχέση έχουν με τη δημοσιογραφία των πολιτών. Συνήθως, πίσω τους κρύβονται συγκεκριμένοι «δημοσιογράφοι» που διακρίθηκαν και διακρίνονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημοσιογραφία.
• Σήμερα, το καλύτερο δίκτυο blogs (πάντα ανώνυμο) το διαθέτουν διάφοροι εκβιαστές και οι ακροδεξιοί που δεν έχουν αποδεχθεί τα κοινοβουλευτικά πλαίσια. Και αυτό γίνεται στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει ούτε καν την αναγραφή του ονόματος του διαχειριστή ενός blog. Αν κάποιος κερδίζει τελικά από την ανωνυμία είναι οι εκβιαστές, όχι οι πολίτες.
(Στις «Τυπολογίες» οι αντιδράσεις).


Σχολιάστε εδώ