Πάσχα λιτότητας και ανθρωπιάς…

Η οικονομική κρίση δεν αφήνει πλέον τέτοια περιθώρια. Κι απ’ όσους έφυγαν, οι περισσότεροι πήγαν στα χωριά τους για να μοιραστούν το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού με τους γονείς και τους συγγενείς τους, μια και μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να το καλύψουν εξ ολοκλήρου. Άσε που όλο και κάτι θα έφεραν και μαζί τους…

Αλλά και το Πάσχα της λιτότητας φάνηκε περισσότερο στις φτωχογειτονιές του Πειραιά, όπου 2-4 οικογένειες έβαλαν χρήματα κι αγόρασαν ρεφενέ ένα αρνί και την Κυριακή του Πάσχα το έψησαν είτε στην ταράτσα κάποιου από τα σπίτια ή στην αυλή (αν υπήρχε) είτε στην πλατεία Μεταμόρφωσης, ή Καμινίων, ή σε κάποιο παρτέρι ή και στο πεζοδρόμιο!

Όταν υπάρχει καλή διάθεση πάντα βρίσκονται λύσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι άνθρωποι αυτοί που είχαν βάλει ρεφενέ το αρνί, σαν πέρναγε κάποιος, έστω και άγνωστος, από εκεί που έψηναν, στο πεζοδρόμιο, και τους έλεγε τα καθιερωμένα «χρόνια πολλά» δεν τον άφηναν να φύγει αν δεν τον κέρναγαν ένα κομμάτι ψητό και μια κούπα κρασί! Τέτοιες εικόνες που εμείς δεν τις προλάβαμε, αλλά τις ακούγαμε από τους παλαιότερους, τις είδαμε φέτος στον Πειραιά. Μπορεί η κρίση να ταλαιπωρεί τον κόσμο, αλλά σίγουρα κάποιους τους έφερε πιο κοντά. Η γειτονιά, που είχε εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ζωντανεύει. Ουδέν κακόν αμιγές καλού…

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Χιλιάδες Πειραιώτες πήγαν να ανάψουν ένα κερί στους ανθρώπους τους που είναι εκεί θαμμένοι, αλλά και να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο που παραδοσιακά περνά μέσα από τα μνήματα. Γι’ αυτό άλλωστε ο Επιτάφιος εκεί βγαίνει πολύ νωρίτερα από τις 9 μ.μ., όταν βγαίνουν σ’ όλους τους ναούς του Πειραιά. Φέτος τον Επιτάφιο στην Ανάσταση ακολούθησε ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος και οι αντιδήμαρχοι Τάσος Κάρλες, Πασχαλίνα Καλαγιά, Γιώργος Βοϊδονικόλας και Γιώργος Δαβάκης.

Εντυπωσιακή ήταν το βράδυ η συνάντηση των τριών Επιταφίων (Αγ. Τριάδας, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγ. Σπυρίδωνα) στην πλατεία Δημαρχείου.

Η πλατεία και οι γύρω δρόμοι ήταν κατάμεστοι από κόσμο, σε σημείο που θύμιζε… προεκλογική συγκέντρωση στις καλές εποχές! Μετά τη σύντομη δέηση, ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά των σιωνιστών οι οποίοι όπως είπε… επιδιώκουν τον αφανισμό του έθνους και της ορθοδοξίας και κατήγγειλε τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για αντιεθνική και αντιορθόδοξη προπαγάνδα. Είπε, δε, πως πίσω από όλα αυτά υπάρχει δάκτυλος του διεθνούς σιωνισμού.

Κατά την επιστροφή του Επιταφίου στον ναό της Αγ. Τριάδας κάποιοι επιχείρησαν να αποδοκιμάσουν τον Μητροπολίτη για την επίθεσή του κατά των σιωνιστών, αλλά υποχρεώθηκαν να σταματήσουν από τον κόσμο.

Τον Επιτάφιο, εκτός του Μητροπολίτη, συνόδευαν ο δήμαρχος Πειραιά, οι αντιδήμαρχοι Κάρλες, Δαβάκης, Καλαγιά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Βλαχάκης και Ζωή Ρούσσου, ο υποδιοικητής της Σχολής Δοκίμων και ο διοικητής της Αστυνομίας Πειραιά.

Το βράδυ της Ανάστασης ήταν ιδιαίτερα λαμπρό. Όλοι οι ναοί γύρω από το Λιμάνι (Αγ. Τριάδας, Αγ. Διονυσίου, Αγ. Σπυρίδωνα, Αγ. Νικολάου και Ζωοδόχου Πηγής) κατάφωτοι και γεμάτοι κόσμο έδιναν τον τόνο της γιορτής και παρουσίαζαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Όταν έψελναν το «Χριστός Ανέστη» ο ουρανός πάνω από το λιμάνι γέμισε πυροτεχνήματα και οι καμπάνες της εκκλησίας με τον πανηγυρικό τους ήχο ακούγονταν σ’ όλη την πόλη.

Ο Πειραιάς «ξέχασε» για λίγο την κρίση και γιόρτασε όσο καλύτερα μπορούσε το Πάσχα. Ήταν μια «ανάσα» στη σκληρή πραγματικότητα που βιώσαμε όλοι.

Και του χρόνου!


Σχολιάστε εδώ