Κάτω στον Πειραιά

Το γεγονός ότι βρέθηκε στις Σπέτσες εκμεταλλεύτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων ο οποίος συγκάλεσε το Μεγάλο Σάββατο σύσκεψη στην οποία μετείχε ο δήμαρχος του νησιού και εκπρόσωποι φορέων και συζήτησαν τοπικά προβλήματα και κυρίως το θέμα της δημιουργίας δικτύου αποχέτευσης, που είναι το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να γίνει στις Σπέτσες.
Επί τάπητος τέθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία για τα οποία ο Δ. Κατσικάρης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει.

// Ελαφρώς αυξημένη η κίνηση στα μαγαζιά του Πειραιά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά οι τζίροι ήταν αισθητά πεσμένοι σε σχέση με πέρυσι. Ο κόσμος έμπαινε μεν στα μαγαζιά, αλλά ψώνιζε τα μισά απ’ ό,τι πέρυσι. Με δεδομένο ότι και οι… τιμές ήταν σ’ όλα τα είδη στα περσινά επίπεδα, επόμενο ήταν να είναι χαμηλοί οι τζίροι. Ενδεικτικά, υπεύθυνος σούπερ μάρκετ στα Καμίνια, μας είπε ότι ενώ η τιμή του εγχώριου αρνιού ήταν στα περσινά επίπεδα, έμειναν πολλά αρνιά απούλητα, ενώ πέρυσι όλα τα σούπερ μάρκετ της περιοχής είχαν… ξεπουλήσει από τη Μεγάλη Παρασκευή! Χαμηλή ήταν και η κίνηση στην αγορά. Υπήρχαν πολλά είδη και σε καλές τιμές, αλλά η κίνηση ήταν υποτονική. Η κρίση έχει βάλει παντού τη… σφραγίδα της…

// Έληξε την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την απόκτηση άδειας στο παζάρι του Πειραιά. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη οι αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 100, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι την ώρα της λήξης της προθεσμίας οι αιτήσεις θα είχαν υπερκαλύψει τον αριθμό των 204 αδειών που θα δοθούν. Μιλώντας στο «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Αττικής Ιορδάνης Κανονίδης τόνισε ότι είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι από την αρχή της θητείας Μιχαλολιάκου και την ανάληψη των ευθυνών της Δημοτικής Αστυνομίας από τον Δαβάκη, το παζάρι λειτουργεί στην εντέλεια, υπάρχει αστυνόμευση και τάξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΑΣ ακολουθεί τις υποδείξεις του επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, ακριβώς επειδή είναι σωστές και κινούνται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ακόμα υποστήριξε πως θα έπρεπε να επιτραπεί η συμμετοχή στο παζάρι και μικροπωλητών από άλλες περιοχές και όχι μόνο Πειραιωτών, ενώ υπογράμμισε ότι θα ήταν δίκαιο να ανανεωθούν οι άδειες των ήδη κατόχων, εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

// Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα στις σχέσεις Δήμου Πειραιά και ΟΛΠ. Τη Μεγάλη Τετάρτη έγινε μεγάλη σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Σηφουνάκη, του προέδρου του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Χ. Τσιόκα, του προέδρου της ΓΑΙΑΟΣΕ Ν. Ιωαννίδη και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στ. Χρήστου, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αξιοποίηση του λιμανιού, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΛΠ.
Σημειώνουμε ότι ενώ επί του προγράμματος έχει διατυπώσει σοβαρές διαφωνίες ο Δήμος Πειραιά αλλά και οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, δεν κλήθηκαν καν στη σύσκεψη. Μάλιστα ο Δήμος Πειραιά έχει ταχθεί εναντίον του Monorail και των υπόγειων διαβάσεων στο λιμάνι και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει να γίνει τίποτε ερήμην του. Η συγκεκριμένη σύσκεψη όμως μάλλον δείχνει ότι η άποψή του δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν.
Γι’ αυτό και στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου είπε ότι η αντιπεριφέρεια βρίσκεται σε διάλογο με τους δήμους και ζήτησε υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να γίνει αναστρέψιμη η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά.

// Αν είναι στις προθέσεις του υπουργού Πολιτισμού να παρέμβει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την αγορά της οικίας του μεγάλου σύγχρονου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, που πέθανε πρόσφατα, η οποία βρίσκεται στην Αίγινα, προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο τεχνών και πολιτισμού, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Παύλο Γερουλάνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Α΄ Πειραιά και Νήσων Δημήτρης Καρύδης.

// Ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση είχε ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη Γιάννης Μαρωνίτης στο Πιτέστι Ρουμανίας, με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Τουλίπας. Ο κ. Μαρωνίτης αντάλλαξε προτάσεις και απόψεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον δήμαρχο του Πιτέστι Tudor Pendiuc. Μια τόσο απλή εκδήλωση αποδεικνύεται για την πόλη σε αναπτυξιακή πρόταση, αφού η Συμφωνία των Λουλουδιών (Simfonia Lalelelor) της έφερε χιλιάδες επισκέπτες, επενδύσεις, φήμη, ανάπτυξη και χρήματα. Το Πιτέστι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια υπέροχη πόλη με όμορφους δρόμους, πλατείες, εμπορικά κέντρα, πράσινο και λουλούδια. Και σε όλα αυτά συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό το Φεστιβάλ Τουλίπας-Συμφωνία των Λουλουδιών. Η επιτυχία της γιορτής οφείλεται στον εθελοντισμό και στη συμμετοχή ενεργών πολιτών που παίρνουν μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές), ακόμα και στην καθαριότητα, στη δενδροφύτευση και στην περιποίηση κήπων. Μια πρωτοβουλία και μια δράση που θα μπορούσαν να μιμηθούν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας μας.

// Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Βλαχάκος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Μεγάλη Δευτέρα, έδωσε συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή επειδή κατάφερε, μέσα σε 3 μήνες ουσιαστικά, να ξοφλήσει τους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων που τους οφείλονταν από 4 έως 8 μηνιάτικα! Ο δήμαρχος απαντώντας τόνισε ότι πριν από 15 μέρες είχε δεσμευθεί πως «πριν από το Πάσχα δεν θα υπάρχει οφειλή σε κανέναν εργαζόμενο», και πρόσθεσε ότι: «Στόχος μας πάντως είναι να μην υπάρξει ποτέ στο διάστημα της θητείας μας απλήρωτος εργαζόμενος». Αναφερόμενος εξάλλου ο δήμαρχος στα δημοσιεύματα ότι οι δήμοι που έχουν μεγάλα χρέη θα μπουν σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης, ξεκαθάρισε: «Ούτε σκέψη δεν πρέπει να γίνεται για να μπει ο Πειραιάς σε καθεστώς ειδικού μνημονίου. Έχουμε ανοικτή την πόρτα μας για να εξευρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα του δήμου με συναινετική διαδικασία. Είναι αδιανόητο να κατηγορούμε ως χώρα το ΔΝΤ για τοκογλυφικά επιτόκια και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δανείζει τους δήμους με 12%! Το δάνειο του δήμου είναι όντως μεγάλο, αλλά ”φούσκωσε” υπερβολικά λόγω των ληστρικών επιτοκίων. Το δάνειο που ”μπήκε” στον δήμο ήταν εκείνο που πήρε ο Λογοθέτης. Τα δάνεια που πήραν οι Αγραπίδης και Φασούλας ήταν αποκλειστικά για την πληρωμή δόσεων. Εγώ», σημείωσε ο δήμαρχος, «έχω ζητήσει ”κούρεμα” του δανείου κατά 50 εκατ. ευρώ, γιατί αυτά προέρχονται από τα τοκογλυφικά επιτόκια, χαμηλότερο επιτόκιο και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Καμία άλλη συζήτηση δεν θα δεχθώ για τα χρέη του δήμου».

// 162.000 στρέμματα στο Σχιστό έχει ο δήμος Πειραιά. Από αυτά κάποια είναι νοικιασμένα, γύρω στα 40 στρέμματα, κάποια είναι καταπατημένα, και κάποια, γύρω στα 60, είχε παραχωρήσει ο δήμος για χρήση στον δήμο Κερατσινίου. Αυτό ανέφερε σε μια λεπτομερή παρουσίαση της περιουσίας του δήμου στο Σχιστό ο γενικός γραμματέας Στ. Διαμαντίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως έχουν ήδη γίνει αγωγές έξωσης στους καταπατητές.

// Χαράς ευαγγέλια για όσους Πειραιώτες ή επισκέπτες της πόλης είχαν… χάσει τις πινακίδες των οχημάτων τους για διάφορες τροχαίες παραβάσεις τις τελευταίες μέρες από τη Δημοτική Αστυνομία. Ο δήμαρχος αποφάσισε να επιστραφούν από τη Μεγάλη Δευτέρα οι πινακίδες για να μπορέσουν να μετακινηθούν το Πάσχα στην ύπαιθρο όσοι είχαν κάνει τροχαίες παραβάσεις. Έτσι από το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη αρκετοί, Πειραιώτες και μη, έσπευσαν να πάρουν τις πινακίδες τους (αφού πλήρωσαν το πρόστιμο βέβαια) για να κάνουν Πάσχα… εκτός των τειχών…

// Είχαμε γράψει πολλές φορές ότι στο Πέραμα, επί της προηγούμενης διοίκησης, έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα… Άλλη μια επιβεβαίωση αυτού ήρθε τελευταία, όταν η νέα δημοτική αρχή ανακάλυψε ότι επί 16.000 μετρητών ΔΕΗ, που υπάρχουν στον δήμο, οι κάτοχοι των 4.500 δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο! Και φυσικά ο δήμος ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να διερευνήσει γιατί συνέβαινε αυτό. Προφανώς στους μετρητές αυτούς ο δήμος δεν είχε δώσει τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος και τα τέλη με αποτέλεσμα να εμφανίζονταν μηδενικά. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πόσα χρόνια γινόταν αυτό, γεγονός πάντως είναι ότι ο δήμος έχει χάσει πολλά λεφτά από αυτήν την ιστορία.

// Κατά τη συζήτηση του απολογισμού της εφαρμογής του προϋπολογισμού του δήμου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 επισημάνθηκε ότι έκαναν απρόβλεπτη «βουτιά» και τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο δήμος μέσω της ΔΕΗ. Τα έσοδα αυτά τον Μάρτιο έπεσαν στο 1.800.000 ευρώ και φαίνεται ότι θα υπάρξει κι άλλη μείωση, όσο κι αν ο Μάρτιος είναι κάθε χρόνο από τους μήνες με τις λιγότερες εισπράξεις ανταποδοτικών τελών. Η πραγματική αιτία πάντως είναι το ότι πολλοί καταναλωτές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ γιατί δεν έχουν χρήματα.


Σχολιάστε εδώ