Η θέση του δήμου για τις οστεοθήκες

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων σχετικά με το δημοσίευμά μας της 17/4/2011 περί καταστροφής οστεοθηκών, πήραμε την ακόλουθη επιστολή-απάντηση:
«Οι οστεοθήκες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμά σας ήταν άδειες. Προηγήθηκε η σύμφωνα με τον νόμο μεταφορά των οστών στο χωνευτήρι του οικείου Κοιμητηρίου, όπως προκύπτει από συγκεκριμένο πρακτικό. Όπως ορίζει το άρθρο 27 του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας των Κοιμητηρίων, οστά τα οποία φυλάσσονται εντός οστεοθηκών στα Οστεοφυλάκια των Κοιμητηρίων, για τα οποία δεν καταβλήθηκε το κατά το άρθρο 26 καθοριζόμενο δικαίωμα από ένα έτος, μεταφέρονται και εναποτίθενται εντός των ως άνω ταφών (χωνευτηρίων), οι δε οστεοθήκες περιέρχονται στον δήμο.
Εν προκειμένω, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1650/2-12-10 πράξη δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε η μεταφορά στο χωνευτήρι 398 οστεοθηκών που αφορούν στα έτη 2004 έως και 2007. Η δε μεταφορά τους έγινε στις 30/3/2011 με ευθύνη και μέριμνα του επόπτη Bʼ Κοιμητηρίου, καθώς και του οστεοφύλακα. Οι δε κατιόντες συγγενείς των θανόντων είχαν ειδοποιηθεί. Ως εκ τούτου ούτε ”μυστική” επιχείρηση καταστροφής υπήρξε ούτε ”σκύλευση νεκρών”, όπως αναφέρει το δημοσίευμά σας».
Σ.σ.: Αφού ήταν τόσο νόμιμη η καταστροφή των οστεοθηκών, γιατί έγινε μόνο για 100-150 από αυτές και όχι και για τις 398, όπως αναφέρεται στην απάντηση του δήμου; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Δημοτικών Παρωδιών» διατάχθηκε η παραμονή των υπολοίπων στον χώρο του Β΄ Κοιμητηρίου, όπου φυλάσσονταν.
Αλήθεια, οι θήκες απολυμάνθηκαν (όπως και τα οστά που πετάχθηκαν στο χωνευτήρι, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να ερωτηθούν οι συγγενείς), όπως προβλέπει ο νόμος; Ή πετάχτηκαν έτσι στο φορτηγό που τα μετέφερε, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, που καθημερινά απασχολούνται στον χώρο της Σόφτεξ; Ακόμη και «άδεια» να ήταν τα κουτιά, δεν μπορείς να τα βάζεις μαζί με χαλασμένες μπαταρίες, κομπιούτερ και άλλα υλικά, μη ενημερώνοντας τους υπαλλήλους για τις μολυσματικές ασθένειες που παραμονεύουν…


Σχολιάστε εδώ