Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ;

Μάλιστα έκανε κατά μέτωπον επίθεση στον υπουργό Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο, στον οποίο είπε ότι
η σύμβαση που υπέγραψε εκείνος για τα ναυπηγεία και τη νέα
παραγγελία υποβρυχίων δεν έχει να… ζηλέψει τίποτε από τη δική του!
Αποκάλυψε μάλιστα πως η εταιρεία Ferrostaal, που «μοίραζε» τις μίζες για να… τελειώσει η δουλειά με τα υποβρύχια, έχει άμεση σχέση
με την Abu Dhabi Mar!
Υπαινίχθη δηλαδή ότι η σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος
είναι εμφανώς σκανδαλώδης, αφού ουσιαστικά η Thyssen πούλησε
τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον… εαυτό της, μέσω της Ferrostaal,
δηλαδή της Abu Dhabi Mar. Και μάλιστα απαλλαγμένα από
τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έπρεπε να δώσουν και με «προίκα»
την παραγγελία για τα δύο νέα υποβρύχια!

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος δεν αντέδρασε στις αποκαλύψεις. Η τελευταία ατάκα του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν… το κερασάκι στην τούρτα της όλης υπόθεσης: «Δεν θα κρυφτεί κανένας πίσω από μένα!»
Κοινή πάντως ήταν η εκτίμηση ότι ο Τσοχατζόπουλος δεν έπεισε κανέναν με τα όσα είπε, ούτε παρουσίασε κανένα στοιχείο που να ανατρέπει αυτά που του καταμαρτυρούν. Άφησε βέβαια κάποια υπονοούμενα-προειδοποιήσεις, που προφανώς είχαν συγκεκριμένους παραλήπτες, και από κει και πέρα αναμένει τη στάση των απέναντί του για τα περαιτέρω…
Η διαδικασία
Αιχμηρός κατά πάντων εμφανίστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή, για την υπόθεση της σύμβασης που αφορά την προμήθεια των υποβρυχίων τον Φεβρουάριο του 2000. Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, δεν προέβη σε αποκαλύψεις, παρέλειψε μάλιστα αρκετά κομμάτια από την ομιλία του, που είχε διανεμηθεί μερικά λεπτά πριν ανέβει στο βήμα.
Ο πρώην υπουργός αυτοπαρουσιάστηκε στοχοποιημένος και επέρριψε στο ΚΥΣΕΑ τις ευθύνες για τις αποφάσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά. Είπε ότι η σύμβαση που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2000 δεν είναι απλώς ισχυρή, αλλά ισχυρότατη, και ότι η επιλογή του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκε διαχρονικά και διακομματικά από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν, μέχρι και τη σημερινή. Αλλιώς, πρόσθεσε, δεν εξηγείται ότι η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε το πρόγραμμα με βάση μια τροποποιημένη σύμβαση μόνο επί συγκεκριμένων θεμάτων, την οποία χαρακτήρισε ταυτόσημη, ενώ στο κείμενο της ομιλίας του τη χαρακτήριζε «ηπιότερη προς την αρχική»! Επιπλέον υπονόησε ότι τα αδικήματα για τα οποία τον κατηγορούν έχουν παραγραφεί, επισημαίνοντας ότι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν μια νομικά απαράδεκτη πρόταση επειδή η Βουλή δεν έχει τη δυνατότητα, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης μετά τη δεύτερη τακτική σύνοδο της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Μίλησε για επιχείρηση λάσπης και ψεύδους εναντίον του και τόνισε ότι, όπως ο ίδιος δεν κρύφτηκε, έτσι και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εκείνον.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μίλησε για πολιτικό αυτοεγκλωβισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που με την πρόταση που κατέθεσε «οδηγήθηκε από κάποιους σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμα και νομικά απαράδεκτη», με στόχο την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων, και αντί να δώσει τη μάχη για να αναδειχθεί η αλήθεια, κατασκεύασε έναν «βολικό ένοχο». Έστρεψε δε τα βέλη του εναντίον όσων από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εμφανίσουν το κόμμα εναντίον του και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να διαγράψει το ιστορικό του αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ.
Την πικρία για τη μεταχείρισή του από το κόμμα την εξέφρασε παρομοιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ με κατηγορητήριο για έναν, που δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο. Σε σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων αναρωτήθηκε γιατί, αφού ήταν άχρηστα, όλες οι επόμενες κυβερνήσεις υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η σημερινή προχώρησε μέσα από τη νέα σύμβαση σε νέα παραγγελία του ίδιου υποβρυχίου. Αναφέρθηκε μάλιστα σʼ έναν ακριβοπληρωμένο πόλεμο, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν ο λαός και οι αρχές και οι πραγματικά ένοχοι να ενοχοποιήσουν άλλους και να κρύψουν τα ίχνη τους.
Η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, ανέδειξε διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο εισηγητής της Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών και όσων άλλων υπουργών αναμείχθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων (θέση με την οποία συντάχθηκε στη συνέχεια και ο ΛΑΟΣ), υποστήριξε δε ότι το σκάνδαλο ήταν υπʼ όψιν του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. «Θα ήτανε συγκάλυψη, πιστολιά στον αέρα, αν κάναμε την Προανακριτική μονάχα για τον κ. Τσοχατζόπουλο κι αν δεν συνοδευόταν η Επιτροπή από μιαν άλλη Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνούσε όλη την περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα», είπε, σε αντιδιαστολή με την επίσημη θέση της ΝΔ που ταυτίζεται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ότι οι ευθύνες των Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλου και Β. Μεϊμαράκη, για τους οποίους η εισαγγελική παραγγελία ζητάει έρευνα, θα εξεταστούν από την Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών.
«Ζητώ Εξεταστική και ζητώ να εξεταστώ, όπως και ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, για να αποδείξω πόσο συκοφάντες είναι αυτοί που με κατηγορούν», τόνισε στην τοποθέτησή του και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφήνοντας αιχμές ότι ο ΛΑΟΣ και ο πρόεδρός του τον πίεζαν προσωπικά και με ερωτήσεις στη Βουλή, όταν ήταν υπουργός, να παραλάβει τα υποβρύχια. Προς στήριξη του υπουργού της, η ΝΔ έσπευσε στη συνέχεια να διαμηνύσει ότι το ΠΑΣΟΚ παρήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε, προσκόμισε δε τα κείμενα των σχετικών ερωτήσεων βουλευτών του ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «και σʼ αυτήν την περίπτωση ο ΛΑΟΣ έδρασε ως ΛΑγΟΣ»…
Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων ζήτησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε παραγεγραμμένα αδικήματα.
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής, ενώ ο ΛΑΟΣ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία και όπως έγινε γνωστό δεν θα εκπροσωπηθεί ούτε στην Προανακριτική. Το ίδιο έπραξε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που αποχώρησε την ώρα της ψηφοφορίας, συνοδευόμενη από τους βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση, επεσήμανε όμως ότι το σκάνδαλο έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις για να περιορίζεται στις μίζες ενός μόνο υπουργού. «Οι μεγαλύτερες μίζες είναι στους εξοπλισμούς. Η έρευνα έπρεπε να αφορά και τον Τσοχατζόπουλο και τις άλλες ηγεσίες και για το αδίκημα της απιστίας. Δεν μπορεί η έρευνα να γίνεται σε δόσεις, μία για τον Τσοχατζόπουλο και μία για τους υπόλοιπους», είπε.
Τεράστιας σημασίας διαχρονικά, κατά συρροήν και κατʼ εξακολούθηση χαρακτήρισε το σκάνδαλο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Θόδωρος Δρίτσας, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει αναγκαστικά αυτήν τη μονόπλευρη πρόταση, μόνο και μόνο για να μην κλείσει η υπόθεση. «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρόταση συγκάλυψης. Όσες προσπάθειες να γίνουν, το πλαίσιο είναι ασφυκτικό και αντίθετο με την πρόταση της Εισαγγελίας, που μιλάει για ευθύνες συλλογικές. Ένας άνθρωπος τα έκανε όλα αυτά; Είναι δυνατόν η μίζα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να εντάσσεται στην άσκηση καθηκόντων και να παραγράφεται;»
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι τα έκαναν πλακάκια. «Γιατί συγχωροχάρτι σε όλους τους άλλους; Ο Εισαγγελέας που έστειλε την υπόθεση στη Βουλή μιλάει για ευθύνες όλου του ΚΥΣΕΑ, διότι χωρίς αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα, όσο μεγάλο κι αν ήταν το κίνητρο», είπε και πρόσθεσε: «Υπήρξε διακίνηση μιζών ύψους 83 εκατ. ευρώ… Πρωθυπουργός υπήρχε τότε;
Και έστω ότι το ΚΥΣΕΑ την πρώτη φορά εξαπατήθηκε ή το προσπέρασε. Μετά, δεύτερη φορά, με ΥΠΕΘΑ τον Γ. Παπαντωνίου αποφάσισε την αναβάθμιση άλλων υποβρυχίων, με υπογραφή και του Γ. Παπανδρέου. Και έρχεται τώρα η παρούσα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και ΥΠΕΘΑ τον Β. Βενιζέλο και ανακαλεί αυτήν την απόφαση. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;»


Σχολιάστε εδώ