Η αλλαγή του τοπίου στα βρετανικά ΜΜΕ

Η κρίση μπορεί στη Βρετανία, σύμφωνα με τους αριθμούς, να μην είναι τόσο έντονη όσο στην Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου κινδυνολογικές προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ωστόσο παραμένει κρίση, που έχει φέρει τη χώρα σε καθεστώς λιτότητας.
Υπό καθεστώς λιτότητας τελούν και τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως μαρτυρούν οι περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας πρώτα απ’ όλα στο BBC. Η μείωση του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια μέσω του παγώματος του αντίστοιχου ανταποδοτικού τέλους και η διακοπή της χρηματοδότησης της παγκόσμιας υπηρεσίας του BBC από το Φόρεϊν Όφις συνεπάγονται την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση της ιστοσελίδας και του αριθμού των ραδιοφωνικών σταθμών του οργανισμού.
Ο έτερος μεγάλος παίκτης της αγοράς των μίντια στη Βρετανία, ο αυστραλός μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ, έχει επίσης ταράξει τα νερά με την προσπάθειά του να εξασφαλίσει το σύνολο των μετοχών της τηλεοπτικής πλατφόρμας του BSkyB. Η χορήγηση άδειας από την κυβέρνηση Κάμερον να προχωρήσει αυτή η επιχειρηματική συμφωνία-μαμούθ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αλλαγή του τοπίου στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης.
Έχοντας ήδη την κυριαρχία στον χώρο των εφημερίδων, με τίτλους όπως οι «Sun», «News of the World», «The Times», «The Sunday Times», και παρά τα σκάνδαλα περί υποκλοπών μηνυμάτων τηλεφωνητών από δημοσιογράφους των φύλλων του, ο κ. Μέρντοχ βρίσκεται ένα βήμα πριν από «τη στιγμή που η Βρετανία θα αποκτήσει τον Μπερλουσκόνι της», σύμφωνα με εμπιστευτικό προειδοποιητικό έγγραφο κορυφαίας αναλύτριας των ΜΜΕ προς τον υπουργό Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ.
Σε αυτόν τον διαφαινόμενο κυκεώνα αλλαγών κανείς δεν μένει αμέτοχος. Χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί πλήρως από πουθενά, πληθαίνουν οι φήμες περί προσέγγισης μεταξύ των δύο παραδοσιακών εχθρών στον χώρο των βρετανικών ΜΜΕ: του λόρδου Ρόθερμιρ, του ομίλου που εκδίδει την «Ντέιλι Μέιλ», και του εκκεντρικού Ρίτσαρντ Ντέσμοντ, άρχοντα της «Ντέιλι Εξπρές». Σκοπός, η εξαγορά της δεύτερης από τη «Μέιλ», και όλα αυτά λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Οι γνώστες εκτιμούν ότι ακόμα και σε μια αγορά με κανόνες εύρυθμης λειτουργίας των Μέσων όπως η βρετανική τέτοιου είδους ανατροπές είναι αναπόφευκτες. Η κρίση και η τεχνολογία υπαγορεύουν αλλαγές και όποιος δεν μπορέσει να προσαρμοστεί θα μείνει πίσω ή θα εξαφανιστεί.

*Ο Θανάσης Γκαβός είναι ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στο Λονδίνο


Σχολιάστε εδώ