Διά χειρός…

Ποιοι φοβούνται…

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτηρίζει ακόμα και τη συναινετική αναδιάρθρωση εθνική καταστροφή, προβάλλοντας αβάσιμα επιχειρήματα. Ισχυρίζεται ότι το “κούρεμα” των ομολόγων θα κατέστρεφε τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να αναφέρει τις ελληνικές τράπεζες, αλλά έχει κι αυτές στο μυαλό του.
Σε ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες βρίσκεται το 25-30% του χρέους. Το κράτος μπορεί να καλύψει τις απώλειές τους από την αναδιάρθρωση. Και πάλι το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι τράπεζες, λοιπόν, δεν κινδυνεύουν πραγματικά. Οι τραπεζίτες, όμως, φοβούνται ότι μέσω της βοήθειας που θα δώσει το κράτος θα βάλει πιο βαθιά το πόδι του στα “μαγαζιά” τους.
Μια γενναία αναδιάρθρωση δεν θα μείωνε μόνο το βαρύ φορτίο των τόκων. Θα έδινε και το οικονομικο-ψυχολογικό πλεονέκτημα μιας νέας αρχής. Οι αγορές απεχθάνονται πολύ περισσότερο την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης από μια αναδιάρθρωση. Στην πραγματικότητα, όσο πιο γρήγορα γίνει η αναδιάρθρωση και όσο πιο εξυπηρετήσιμο κάνει το χρέος, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξουν οι αγορές για την Ελλάδα».


Σχολιάστε εδώ