Έρογλου: Αυτή είναι η λύση, «δύο κράτη, δυο λαοί» και παραμονή εποίκων!

Με δηλώσεις του, την περασμένη Τρίτη, κατέστησε σαφές ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή του συνεταιρισμού των δύο κρατών και δύο λαών εντός της ΕΕ και διευκρίνισε επί του θέματος των εποίκων ότι στο «ψευδοκράτος» δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών. Ταυτοχρόνως, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι δεν θέλουν λύση και ότι ετοιμάζονται για πόλεμο.
Κυπριακό κλειστό
Με δεδομένες τις απόψεις αυτές του Έρογλου, λογικό είναι να θεωρεί κλειστό το Κυπριακό. Η θέση του αυτή, όπως και οι άλλες, αποτελεί σαφή απάντηση προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι εάν θέλει διευθέτηση του Κυπριακού, αυτή θα γίνει στη λογική των δύο κρατών και δύο λαών και δεν πρόκειται να γίνει στην ουσία απογραφή πληθυσμού όπως την εισηγήθηκε ο κύπριος Πρόεδρος, δηλαδή σε ολόκληρο τον πληθυσμό για να διαφανεί ποιοι είναι οι γηγενείς και ποιοι οι έποικοι.
Παγωμένη πορεία
Πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες για τις 12 Ιουνίου, καμιά τουρκική κίνηση δεν αναμένεται στο Κυπριακό. Η Τουρκία δεν έχει λόγο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό, αφού και η ενταξιακή της πορεία είναι ήδη παγωμένη, δεδομένου ότι από τα 35 προενταξιακά κεφάλαια κατάφερε να ανοίξει μόνο 13. Το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό που επρόκειτο να ανοίξει τον Δεκέμβριο δεν άνοιξε ποτέ. Παρασκηνιακώς γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως, η Τουρκία δεν μπορεί επί του παρόντος να εκπληρώσει τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ.
Εντός των παραμέτρων
Παρ’ όλα αυτά ο Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του στο Κυπριακό είναι εντός των παραμέτρων για τη λύση και ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που ευθύνεται για τη μη διευθέτηση του προβλήματος.
Από ελληνοκυπριακής πλευράς, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι με αυτές τις πολιτικές θέσεις, όπως εκφράζονται από τον κ. Έρογλου, δεν μπορούν να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε λύση. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι οι δηλώσεις Έρογλου για συνεταιρισμό δύο κρατών είναι εξωπραγματικές, έχουν λεχθεί πολλές φορές και δεν βοηθούν τη διαδικασία. Σχετικά με τις κατηγορίες ότι οι Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται για πόλεμο, τις απέδωσε σε κακή ενημέρωση που είχε ο κατοχικός ηγέτης από δημοσιογράφους…
Εξ αφορμής των τουρκικών αδιάλλακτων θέσεων, ο ελληνοκυπριακός Τύπος φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη υποβολής σχεδίου Β, δηλαδή εναλλακτικής πολιτικής πρότασης και διαδικασίας.


Σχολιάστε εδώ