XΡΗΜΑτιστήριο

>Μονά κερδίζουν οι πιστωτές, ζυγά χάνει η χώρα! Από εδώ το πήγε η «τρόικα», από εκεί το έφερε η κυβέρνηση, απορρίφθηκε τελικά το ενδεχόμενο ονομαστικής μείωσης των ελληνικών ομολόγων, ενώ προκρίθηκε η επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, που σημαίνει μεταφορά στις λήξεις των ομολόγων, γεγονός που «κρατάει στη ζωή το κράτος», αλλά κυρίως ευνοεί τις τράπεζες, που συνεχίζουν να παίρνουν κουπόνια και αποδόσεις.

>Αυτά παθαίνει κανείς όταν αρκετές από τις υπηρεσίες του πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος! Πώς είναι δυνατόν τα ΕΛΤΑ να διακίνησαν κατά το 2010 πάνω από το 92% των αντικειμένων και να εισέπραξαν μόλις το 59,9% των συνολικών εσόδων, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες με το 8% να καρπώθηκαν το υπόλοιπο 40,1%; Έλα ντε…

>Έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες προκειμένου ο επόπτης Εκκαθάρισης της Ασπίς Πρόνοια να ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων της εταιρείας από τους διαμεσολαβούντες συνεργάτες της; Πόσοι από αυτούς, είτε θα αρνηθούν τις οφειλές είτε θα δηλώσουν αδυναμία καταβολής τους είτε θα έχουν ήδη πτωχεύσει;

>Η κρίση αναμένεται να επιταχύνει το ξεκαθάρισμα, με τους ισχυρούς παίκτες να έχουν αποκτήσει ήδη το προβάδισμα! Τρανταχτά τα ονόματα που προσβλέπουν στο άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιγνίων, μεταξύ των οποίων οι κ. Μπόμπολας, Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Κοντομηνάς, Μελισσανίδης, Ρέστης και Χατζηιωάννου.

>Οι άνθρωποι δεν παίζονται, είναι πραγματικά κορυφαίοι, καθώς σκαρφίζονται τα πάντα προκειμένου να προστατέψουν εαυτούς από μελλοντικές αξιώσεις τρίτων! Απ’ ό,τι φαίνεται «το ΔΣ του ΟΛΠ ενέκρινε την κατακύρωση της γενικής αστικής και εργοδοτικής ευθύνης του Οργανισμού…».

>Ένιωσαν αδυναμία και επιτέθηκαν! Τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί προσωπικών ακάλυπτων επιταγών του μεγαλομετόχου της ΑΝΕΚ, αν και διαψεύστηκαν από την ακτοπλοϊκή εταιρεία, εντούτοις της έκαναν μεγάλο κακό, ανοίγοντας την όρεξη στους αντιπάλους της, με τις Μινωικές να «σαλπάρουν» ήδη για τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά. Ποιος ο ρόλος του κ. Ρέστη στο όλο θέμα; Ποιες οι επιδιώξεις του; Προτιμά να θυσιάσει κάποια εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κρητικής εταιρείας;

>Λέγε, λέγε, θα μας εθίσουν τόσο, ώστε να μας φαίνονται όλα φυσιολογικά στον ΟΤΕ! Ποιο βέτο, ποια αρνησικυρία, ποιες αντιστάσεις και πράσινα άλογα, μήπως είδατε μέχρι σήμερα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού που πρόσκεινται στο Δημόσιο, να λένε όχι στα σχέδια των Γερμανών;

>Στις πόσες διαψεύσεις καίγεται; Όσο η διοίκηση της εταιρείας Μπάμπης Βωβός ανακοινώνει από μόνη της τη νομοθετική ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές της Α΄ Αθηνών, επηρεάζοντας έτσι τη συμπεριφορά των επενδυτών, τόσο εμείς θα καυτηριάζουμε τη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που κλείνει ερμητικά τ’ αυτιά της σε αυτές τις πρακτικές.

>Μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το αλαλούμ που επικρατεί στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ! Θα γίνει κατόπιν διαγωνισμού, θα υλοποιηθεί μέσω της εισαγωγής της στο ΧΑ, ή θα εμπλακούν και οι θυγατρικές της, ώστε να μην ξέρει κανείς, εκτός από αυτούς που πρέπει, τι μέλλει γενέσθαι;

>Άξιος εκφραστής των συμφερόντων που εκπροσωπεί! Άλλη μια έκθεση ιδεών από τον μετρ του είδους, τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος ανάλωσε μεγάλο μέρος της πρόσφατης ομιλίας του για να ζητήσει αυτό που μεθοδεύουν από καιρό τα «παράκεντρα» της εγχώριας και διεθνούς ελίτ, τη συναίνεση δηλαδή κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταδυνάστευση της κοινωνίας.

>Σε δουλειά να βρισκόμαστε και μελάνι να χαλάμε! Τα προβλήματα της Κλωνατέξ είναι πολύ μεγάλα για να ασχολείται με την αποχώρηση του παλαιού εσωτερικού της ελεγκτή και την πρόσληψη νέου, εκτός κι αν είναι απαίτηση των πιστωτριών τραπεζών.

>Η μεθοδολογία γνωστή… Οι παλαιοί γαλάζιοι που τα έκαναν χάλια και οι νέοι πράσινοι που καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση! Έπρεπε η Αττικάτ να φτάσει στο έσχατο σημείο, δηλαδή στην αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών της, προκειμένου η ΑΤΕ Leasing να προβεί στην καταγγελία των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης;

>Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί ωραία περιτυλίγματα για να μας πλασάρει δυσάρεστα μπουγιουρντί! Τι κι αν τα επιδόματα ανεργίας δεν αποτελούν μια καθαρά κοινωνική παροχή, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν τα αρρωστημένα κομματικά μυαλά, αλλά εμπεριέχουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, αφού οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε κρατήσεις υπέρ του ΟΑΕΔ, εντούτοις η φιλελεύθερη πράσινη διακυβέρνηση επιμένει στην επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να περικόψει μεγάλο μέρος τους.

>Άλλη μια μεγάλη επιτυχία (εδώ γελάμε!) της πράσινης διακυβέρνησης! Με αφορμή το επιτόκιο 4,10% της μεσοβδόμαδης δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, θα θέλαμε να τονίσουμε πως αν το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε σήμερα να δανειστεί για δέκα χρόνια θα πλήρωνε περίπου 14,9%.

>Να γιατί οι τιμές, αντί να ανεβαίνουν… πέφτουν! Πόσοι από τους insiders των εισηγμένων από τη μια ανακοινώνουν αγορές των μετοχών τους, προκειμένου να διαθέτουν το απαραίτητο άλλοθι, και από την άλλη προχωρούν σε πωλήσεις των «χαρτιών» τους είτε μέσω υπεράκτιων εταιρειών είτε μέσω επενδυτικών τραπεζών είτε μέσω «αχυρανθρώπων»;

>Με ποιες διαδικασίες θα γίνουν οι περικοπές των προγραμμάτων; Πώς θα επιλέξουν ποιους θα «πετάξουν» εκτός; Αληθεύει ότι η μείωση της εθνικής συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, σημαίνει αυτόματα και περικοπές σε πολλά εξ αυτών;

>Χαλάνε την πιάτσα! Με πρόσχημα ότι οι μικρές τράπεζες δημιουργούν συνθήκες υπερπροσφοράς «φρέσκου» χρήματος, αυξάνοντας έτσι το μέσο κόστος χρηματοδότησης και των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρείται μια προσπάθεια απαξίωσής τους ούτως ώστε να υποχρεωθούν σε συγχωνεύσεις.

>Αποτελούν τη χαρά κάποιων λίγων συμφερόντων και τον διακαή πόθο πολλών άλλων! Γιατί οι φόροι υπέρ τρίτων δεν καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό; Μήπως για να μη γνωρίζει κανείς το ακριβές μέγεθός τους κι έτσι οι εκάστοτε κυβερνήσεις να τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν;

>Το μη χείρον βέλτιστον! Οι μεταβιβάσεις παγίων ζημιογόνων θυγατρικών προς τους πιστωτές τους βοηθούν τους προβληματικούς ομίλους είτε να εξοφλήσουν τα χρέη τους είτε να μειώσουν τις ζημίες τους είτε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

>Κόψτε από τους λευκούς γιακάδες και αφήστε ήσυχους τους απλούς τραπεζοϋπαλλήλους! Οι εκτός συμβάσεων παροχές προς «όλους τους ειδικούς» αποτελούν το 26% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, καθώς οι οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές των κατώτερων στελεχών θα «ροκανιστούν» απ’ τις αυξήσεις διά της πλαγίας οδού στις αντίστοιχες των υψηλόβαθμων.

>Αν θέλεις να δείξεις ότι ελέγχεις κάτι ανεξέλεγκτο, δημιουργείς μια εικονική πραγματικότητα, προσποιούμενος ότι αντιμετωπίζεις την κατάσταση! Οι οίκοι αξιολόγησης είτε προσάρμοζαν τις εκτιμήσεις τους κατόπιν πιέσεων είτε χαλάρωναν τα στάνταρ τους, καθώς καθένας εξ αυτών ανταγωνιζόταν ώστε να εξασφαλίσει περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

>Μην τους χαρίζετε ούτε ευρώ, κυνηγήστε τες μέχρι τέλους! Η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να καταβάλλουν στους πελάτες μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης που αντιστοιχεί στον φόρο προστιθέμενης αξίας, είναι νόμιμη μόνο όταν περιλαμβάνεται ρητά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και όχι στο έντυπο των γενικών όρων ασφάλισης.

>Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων! Οι εγχώριοι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να πωλούν ή να εκμισθώνουν ακίνητα σε τιμές προ κρίσης, αρνούμενοι να… κάψουν το λίπος που τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευαν, με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες να καταρρίπτουν μήνα με τον μήνα το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

>Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις, όταν οι διαφωνούντες έχουν απομακρυνθεί και οι αντιστάσεις έχουν καμφθεί! Πόσα από τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών παίρνουν τις πιο περίεργες αποφάσεις τους, στα θέματα που έχουν τεθεί τελευταία στη λίστα της ημερήσιας διάταξης των γενικών τους συνελεύσεων, έτσι ώστε, αν συζητηθούν, να μην τύχουν σθεναρής κριτικής;

>Με την άτυπη συμφωνία των ενδιαφερομένων! Πόσοι από τους διαγωνισμούς που αφορούν εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων εισηγμένων επιχειρήσεων κρίνονται άγονοι, προκειμένου να υπάρξει νέα διαδικασία με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη της προηγούμενης;

>Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ήταν αυτό που έστειλε η ΕΚΤ προς το ΥΠΟΙΟ και τις τράπεζες, κρούοντας για πολλοστή φορά των κώδωνα του κινδύνου! Η υποβολή και μόνο ενός σχεδίου χρήσης των νέων εγγυήσεων δεν αρκεί για την άντληση χρηματοδότησης, αλλά θα πρέπει κάθε περίπτωση να αξιολογείται ξεχωριστά.

>Η κρίση αλλάζει συνήθειες χρόνων! Απ’ ό,τι φαίνεται, οι επιταγές, είτε είναι διευκόλυνσης είτε μεταχρονολογημένες είτε άνευ αντικρίσματος, αντικαθίστανται σταδιακά από τα μετρητά, τις εγγυητικές επιστολές, τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και τις προσημειώσεις.

>Παζλ για δυνατούς λύτες! Η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων στις φορολογικές δηλώσεις υπολογίζεται βάσει του κυβισμού τους, με προσθαφαιρέσεις χρηματικών ποσών από ένα όριο και πάνω, μειούμενη ποσοστιαία ανάλογα με την παλαιότητα από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα.

> Όταν δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα, απλώς κερδίζεις χρόνο προκειμένου να διασωθείς! Η εμπλοκή τόσο πολλών, βλέπε υπουργείου Υποδομών, κοινοπραξιών κατασκευής, παραχωρησιούχων έργων και τραπεζών, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις στις τιμές των διοδίων αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες τη λήψη των όποιων αποφάσεων.

>Περιμένουν την καλή πραμάτεια! Μόνο 50 από τα 115 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρώσει οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα έχουν επενδυθεί, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται αναμένουν να βγουν στο σφυρί τα «φιλέτα» του Δημοσίου.

>Η κατάσταση έχει γίνει τραγική! Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα, όπου από μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα έχει καταντήσει ο «φτωχός συγγενής».

>Οι εξωτερικοί ελεγκτές ήταν σιωπηροί παρατηρητές, οι αρμόδιες αρχές ήξεραν για τις αποτυχίες της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση εγγυήθηκε τις υποχρεώσεις των τραπεζών χωρίς εξέταση εναλλακτικών λύσεων! Αν και οι θέσεις αυτές ταιριάζουν γάντι στη χώρα μας, εντούτοις αφορούν τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας για την κρίση του τραπεζικού συστήματος στην Ιρλανδία.

>Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών βρίσκεται σε εξέλιξη! Με δεδομένο ότι η υπάρχουσα ρευστότητα δεν αρκεί ούτε για λίγους, ήλθε η ώρα να κατέβουν ρολά στις προβληματικές επιχειρήσεις, ασχέτως αν με αυτόν τον τρόπο «ματώσουν» οι επισφάλειες των πιστωτών τους.

>Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Δεν είναι που η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ και μια εκ των συμβούλων του ΓΑΠ για το χρέος, η Goldman Sachs, ανακοίνωσε πτώση κερδών 72%, είναι που αυτή οφείλεται στα λιγότερα κέρδη από τις συναλλαγές ομολόγων της.

>Λίγη προσοχή δεν βλάπτει, καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι πολλά, ενώ οι τράπεζες έχουν κόψει τις χρηματοδοτήσεις! Η υπερπροσφορά πλοίων αρχίζει να προβληματίζει τα επιτελεία των ναυτιλιακών εταιρειών, αφού στις θάλασσες μπαίνουν περισσότερα νεότευκτα απ’ όσα αποσύρονται, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της ανάγκης για μεταφορά, έχει δημιουργήσει έντονους «πονοκεφάλους».

>Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η προσπάθεια αλλαγής του διεθνούς αποθεματικού νομίσματος! Σε μια περίοδο που το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ευάλωτο παρουσιάζοντας έντονες διακυμάνσεις, άρχισε ήδη η διαπραγμάτευση των ενεργειακών εμπορευμάτων (αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) σε ευρώ.

>Και ξανά προς τη δόξα τραβούν… τα πολύτιμα μέταλλα! Απ’ ό,τι φαίνεται, όσο η κρίση χρέους θα ταλανίζει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, τόσο οι τιμές του χρυσού και του ασημιού θα έχουν την «τιμητική» τους, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά.

δΤι τη θέλουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία; Δεν υπάρχουν ντόπιοι που να γνωρίζουν το αντικείμενο και να κάνουν τη δουλειά; Με ποια διαδικασία επελέγη από το ΧΑ η αλλοδαπή εταιρεία που υποτίθεται ότι θα επιλύσει τα προβλήματα της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων, θα οργανώνει τις γενικές τους συνελεύσεις, θα επικοινωνεί με τους μετόχους τους, θα αξιολογεί τα διοικητικά τους συμβούλια και θα τις εκπαιδεύει σε στρατηγικά θέματα; Μέχρι πού θα φτάνει η δικαιοδοσία της; Πόσο θα κοστίζουν οι συμβουλές της; Θα τηρούνται κανόνες εμπιστευτικότητας; Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων;

δΚατά τη λαϊκή σοφία, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει… εκτός κι αν αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος! Μα, καλά, ο κάθε κρατικός αξιωματούχος θα προσλαμβάνει τους δικούς του συμβούλους; Δεν θα υπάρχει κεντρικό κατευθυντήριο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας; Άλλους ο δημόσιος τομέας, άλλους τα ασφαλιστικά ταμεία, άλλους οι ημικρατικές εταιρείες;

δΤα χειρότερα έπονται! Οι εκπτώσεις δεν αρκούν για να καλύψουν τις ζημίες των προηγούμενων μηνών, αφού η μείωση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται σε ένδυση, έπιπλα και ηλεκτρικά.


Σχολιάστε εδώ