ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ
Με στόχο να τους απαξιώσουν, να τους διαβάλουν κι έτσι να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς που άναψαν κατά του Μνημονίου και των λεόντειων Συμβάσεων Δανεισμού σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον πνευματικό χώρο.
Έφτασαν στο σημείο να διαστρεβλώσουν ακόμη και τις θέσεις του κ. Κασιμάτη που είχε διατυπώσει στις 17 Ιουλίου του 2009 σε συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ», όπου είχε χαρακτηρίσει συνταγματική εκτροπή την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ, την οποία είχαν δημόσια εκφράσει στελέχη όπως ο Δημ. Ρέππας, αλλά και ο ίδιος ο Παπανδρέου, να μην ψηφίσει τον Παπούλια στην προεδρική εκλογή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, γιατί αποτελεί σφετερισμό της αρμοδιότητας για πρόωρη διάλυση της Βουλής!
Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν «είναι συνταγματικά επιτρεπτή η σύνδεση της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», ο κ. Κασιμάτης είχε τονίσει ότι «Η σύνδεση της πολιτικής σκοπιμότητας για πρόωρες βουλευτικές εκλογές με την ψήφιση ή μη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος. Το Σύνταγμα, αναθέτοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αποβλέπει σε κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα και την πολιτική καταλληλότητα του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι επιτρεπτό. Ούτε είναι, ασφαλώς, επιτρεπτό το κριτήριο του αν χρειάζεται η χώρα πρόωρες εκλογές ή όχι. Αυτό προκύπτει από την αδιάσειστη λογική των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που ρυθμίζουν την εκλογή του αρχηγού του κράτους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που κάνει αντισυνταγματική τη σύνδεση των βουλευτικών εκλογών με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι και ένας άλλος: Το Σύνταγμα, χάριν της κυβερνητικής σταθερότητας, δεν επιτρέπει την πρόωρη διάλυση της Βουλής για οποιονδήποτε λόγο. Μόνο για τέσσερις λόγους επιτρέπει την πρόωρη διάλυση».
Και στη συνέχεια, αφού ανέφερε τους τέσσερις λόγους, ο κ. Κασιμάτης επεσήμαινε:
«Αν ένα κόμμα δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγηθεί υποχρεωτικά η χώρα σε εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση, προκαλεί την πρόωρη διάλυση της Βουλής για λόγο που δεν προβλέπει ούτε επιτρέπει το Σύνταγμα και, επιπλέον, σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα».
Δείτε τώρα τι είπε «κομματική πηγή» του ΠΑΣΟΚ στην κυριακάτικη «Καθημερινή», αφού πρώτα δήλωσε ότι «στο ΠΑΣΟΚ είναι σφόδρα ενοχλημένοι για τη δημόσια παρέμβαση του κ. Κασιμάτη (βλέπεις, δεν πήρε πρώτα την άδειά τους πριν μιλήσει…):
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κασιμάτης παρεμβαίνει και μάλιστα σε μια κατεύθυνση μάλλον αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και φυσικά στο ΠΑΣΟΚ. Η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι το 2009 ο κ. Κασιμάτης (και άλλοι συνταγματολόγοι) ήταν εξ αυτών που εισηγούνταν να χρησιμοποιηθεί η προεδρική εκλογή ως αφορμή για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές»!
Δηλαδή το ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Και μην πουν ότι δεν έκαναν λάθος ΕΠΙΤΗΔΕΣ… Λάσπη εναντίον σεμνού και ακέραιου επιστήμονα, που ο πατέρας του πρωθυπουργού είχε τιμήσει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Και ποτέ δεν τον εξέθεσε, ούτε ποτέ ακούστηκε το παραμικρό εναντίον του. Μεγέθυναν δε την αθλιότητα με την επισήμανση που γράφει η «Κ», ότι:
«Τώρα στο ΠΑΣΟΚ θυμούνται αυτή την “ολέθρια”, όπως τη χαρακτηρίζουν, συμβουλή και συνδέουν τις παραινέσεις αυτές με προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα των συνταγματολόγων».
Ολέθρια ήταν η συμβουλή του Κασιμάτη ή των συμβούλων του Γιώργου και των αυλικών του; Ξέχασαν εκεί στην Ιπποκράτους και στο Μαξίμου τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα προκαλέσει εκλογές; Και τότε είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον Παπούλια.
Στον στόχο και ο Λιβάνης
Δεν αφήνουν έξω από την επίθεση κατά της «παλιάς φρουράς» και τον Αντώνη Λιβάνη, για τον οποίο γράφεται ότι είναι υπέρμαχος των θέσεων των συνταγματολόγων, όμως δεν εκθέτει δημόσια τις επιφυλάξεις του για το Μνημόνιο, καθόλου δε τυχαία επισημαίνουν «τη σημαίνουσα διαφορά σε σύγκριση με τους άλλους», ότι «Δεν είναι συγκυριακός συνδαιτυμόνας του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στενός προσωπικός φίλος του για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ο κ. Λιβάνης έχει μεταφέρει προς τον κ. Παπούλια την άποψή του».
Εμπλέκουν και τον Παπούλια
Στον… χορό βάζουν και τον Κάρολο Παπούλια, σημειώνοντας ότι «ως έναν βαθμό διαφωνεί με τα σκληρά μέτρα», αλλά… ευτυχώς «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έχει προσχωρήσει στο σχηματιζόμενο, στις παρυφές πλέον του ΠΑΣΟΚ, “αντιμνημονιακό” μέτωπο» (!) που λογικά μπορεί να ερμηνεύσει κανείς ως έμμεση απειλή, πρόσεξε Πρόεδρε μη μπλέξεις μ’ αυτό το μέτωπο των «γηραιών αντιμνημονιακών» (όπως τους αποκαλούν).
Στο οποίο μέτωπο προσμετρούν τους Πεπονή, Χαραλαμπόπουλο, Βερυβάκη και Αρσένη, στον οποίο προσάπτουν την… κατηγορία ότι επηρεάζει τη γυναίκα του, τη Λούκα Κατσέλη, εξ ου και οι διαφοροποιήσεις της…
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
Αντιδρώντας ο κ. Κασιμάτης, θεωρεί τα περί συμβουλής (να μη ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τον Παπούλια), την οποία συνδέουν με προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα των συνταγματολόγων, συκοφαντική προσβολή του προσώπου του και ζητεί από την «Καθημερινή» να του γνωρίσει την πηγή της για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη…
Ως προς το σημείο ότι «η ομάδα των “γηραιών” αντιμνημονιακών έχει, όπως φαίνεται, στόχο ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στον οποίο αποδίδουν ευθύνες διότι δεν ανέπεμψε τον νόμο προκειμένου να “καταπέσει” ως νομικό κείμενο το Μνημόνιο» και ότι «επιτέθηκαν μάλιστα και οι δύο με ανοίκειους όρους εναντίον του κ. Παπούλια, καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του», ο κ. Κασιμάτης τονίζει ότι «σε κανένα σημείο της ομιλίας μου δεν άσκησα κριτική ούτε αναφέρθηκα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο μία φορά αναφέρθηκα –και τούτο για να επικρίνω την κυβέρνηση ότι τον παρέκαμψε– με την εξής πρόταση: “Η παράκαμψη της λαϊκής αντιπροσωπείας και του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις πιο σοβαρές διεθνείς συμβάσεις και τις με πιο επονείδιστους όρους της ιστορίας του ελληνικού κράτους αποτελεί σοβαρή παραβίαση του πολιτεύματος”».