Τι θα συζητήσουν Αρχιεπίσκοπος – πρωθυπουργός

«Nα γίνουν επιτέλους πράξη από τους υπουργούς οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις» θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Γιώργο Παπανδρέου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Μητροπολίτες που θα τον συναντήσουν την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά. Το ραντεβού έχει κλειστεί και σε αυτό θα παρευρεθούν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Σάμου, Ελασσόνος, Καισαριανής και Ν. Σμύρνης και από την κυβέρνηση, εκτός του Γ. Παπανδρέου, το πιθανότερο ο Χάρης Παμπούκης. Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να «ξεκολλήσει» τα θέματα που τους απασχολούν και τα οποία έχουν βαλτώσει εδώ και ενάμιση χρόνο. Εξαιτίας, λένε οι ιεράρχες, της αβελτηρίας συγκεκριμένων υπουργών που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα θέματα της Εκκλησίας.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα μεγάλα προβλήματα που έχουν προτεραιότητα για τους υπουργούς. Όμως πια ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Κάνουμε υπομονή τόσο καιρό. Επιτέλους πρέπει να μας λύσουν τα χέρια» έλεγε τις προάλλες σε «πηγαδάκι» ιεραρχών έμπειρος Μητροπολίτης.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση, λένε στη Σύνοδο, είναι του Αρχιεπισκόπου. Η υπομονή του, υποστηρίζουν, έχει πια εξαντληθεί.

«Περίμενε αρκετά και έβαλε πλάτη ουκ ολίγες φορές στην κυβέρνηση. Πλέον έχει εκτεθεί και ο ίδιος διαβεβαιώνοντας τους αρχιερείς δύο χρόνια τώρα πως η κυβέρνηση από στιγμή σε στιγμή θα τους ικανοποιήσει τα αιτήματά τους» λέει έμπειρος κληρικός της Συνόδου.

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε γνωστή την απόφασή του να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στην τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου. «Πρέπει να συναντηθούμε με τον Γ. Παπανδρέου για να βάλουμε σε σειρά μερικά πράγματα. Χωρίς τη δική του πίεση δεν θα γίνει δουλειά» φέρεται να ειπώθηκε μέσα στη συνεδρίαση.

Προεργασίες

Ο Αρχιεπίσκοπος πιστεύει πως ο Γ. Παπανδρέου έχει τη διάθεση να βοηθήσει την Εκκλησία. Αλλά θεωρεί ότι δεν έχουν την ίδια επιθυμία και οι υπουργοί. Αυτήν τη φορά ο κ. Ιερώνυμος δεν θέλει να πάρει «πάνω του» το βάρος των σχέσεων με την κυβέρνηση και νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Γι’ αυτό και θα τον συνοδεύσει ομάδα Μητροπολιτών που θα έχει τις ίδιες απόψεις. Τα θέματα βεβαίως δεν θα πέσουν στο τραπέζι για πρώτη φορά. Τον τελευταίο μήνα υπάρχουν άτυπες συναντήσεις από ανθρώπους των δύο πλευρών που τα επεξεργάζονται ένα προς ένα.

Η επιλογή πάντως των συνοδικών Μητροπολιτών δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο καθένας από αυτούς «παίζει στα δάχτυλα» και από ένα από τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία.

Οι υπουργοί που εμπλέκονται είναι οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης. Ένα από τα θέματα που θα θέσει ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες, λένε οι εκκλησιαστικές πηγές, είναι η αποδέσμευση του μικρού ποσοστού της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει απομείνει στην κατοχή της Εκκλησίας. Το ζήτημα έχει «κολλήσει» στην έκδοση κάποιων προεδρικών διαταγμάτων.

Θα ζητηθεί επίσης η βοήθεια του πρωθυπουργού για να βρεθεί το συντομότερο μια συμβιβαστική λύση για την Κάρτα του Πολίτη, την εκκλησιαστική παιδεία και την χρηματοδότηση των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η Εκκλησία.

Κυρίως όμως ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να εξαιρέσει την Εκκλησία από την εφαρμογή του νόμου 1611.

Ο νόμος αυτός, που ισχύει από το 1950, δίνει το δικαίωμα στην Τράπεζα της Ελλάδος να μη δίνει στα ΝΠΔΔ (δηλαδή σε Μητροπόλεις, μονές, ενορίες κ.λπ.) τη διαχείριση του συνόλου των αποθεματικών τους, παρά μόνο τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

Οι ιεράρχες επιμένουν πως δεν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο στην Εκκλησία, γιατί ουσιαστικά την «μπλοκάρει» σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που το έργο της είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ