Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Εβδομάδα των Παθών για το χρηματιστήριο. Με προσδοκώμενη Ανάσταση σε άγνωστο χρόνο…
δ Τα σενάρια αναδιάρθρωσης που επί σειρά ημερών πρωταγωνιστούσαν όχι μόνο στην εσωτερική αγορά, αλλά και στα πρωτοσέλιδα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και στις εκθέσεις μεγάλων ξένων οίκων, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητη την ούτως ή άλλως «ευαίσθητη» αγορά μας, πολύ περισσότερο όταν και οι διεθνείς αγορές έδειξαν, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της εβδομάδας, πολύ ευάλωτες σε αστάθμητους παράγοντες, όπως η προειδοποίηση της Standard & Poor’s για πιθανή μελλοντική υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας!
δ Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και κυρίως η παρουσίαση, την περασμένη Παρασκευή, ενός μεσοπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού προγράμματος τόσο γενικόλογου που δεν μπορούσε να πείσει τις αγορές, βάρυνε στη σημαντικά αρνητική εικόνα του ΧΑ στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Μια ενδιάμεση προσπάθεια αντίδρασης και ανεπιτυχής ήταν και εκλήφθηκε από την αγορά ως προσπάθεια εξισορρόπησης και σταθεροποίησης σε κάποια τεχνικά επίπεδα (πέριξ των 1.430 – 1.440 μονάδων).
δ Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς δεν προϊδεάζει κανέναν για τοποθετήσεις, αφού είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι μετοχές-πρωταγωνιστές της αγοράς, οι τράπεζες, δοκιμάζουν συνεχώς νέα χαμηλά (ξεπέρασαν και τα χαμηλά 14 ετών μεσοβδόμαδα) και καθιστούν απαγορευτική κι αυτήν ακόμα τη σκέψη για ενεργοποίηση των περισσοτέρων ιδιωτών επενδυτών.

ΥΓ.: Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Φευ, για όλους εμάς, τα ρεκόρ που σπάνε τελευταία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι όλα τους αρνητικά. Τελευταίο αυτό του συνολικού αριθμού εισηγμένων που ΔΕΝ θα διανείμουν μέρισμα για τη χρήση που ολοκληρώθηκε. Οι πρωτοφανείς ζημίες που κατέγραψαν πάμπολλες εισηγμένες και η επιτακτική ανάγκη ΟΛΩΝ να διακρατήσουν ρευστό, οδηγεί φέτος μόλις 39 εταιρείες (!), από τις 265 του ταμπλό που έχουν ανακοινώσει τους ισολογισμούς τους για το 2010 -γιατί ακόμα υπολείπονται αρκετές που δεν το έχουν πράξει, άλλο ρεκόρ αυτό- να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους.

ΥΓ.2: Για τις πιο ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του ετοιμάζεται το ΧΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουν θεσμοθετηθεί αλλαγές, με πρώτη την κατάργηση της διάκρισης των μετοχών αναλόγως της κεφαλαιοποίησης. Οδεύουμε προς μια ενιαία αγορά, για τη συμμετοχή στην οποία θα απαιτούνται ως ελάχιστα ίδια κεφάλαια τα 3 εκατομμύρια ευρώ και θετικό EBITDA για τις 2 τελευταίες χρήσεις. Αλλαγές θα υπάρξουν και ως προς το ποσοστό της υποχρεωτικής ελάχιστης διασποράς, πλην όμως ΔΕΝ θα αλλάξουν οι κατηγορίες της Επιτήρησης, της Αναστολής Διαπραγμάτευσης και της Εβδομαδιαίας και Ωριαίας Διαπραγμάτευσης. Αλλαγές θα υπάρξουν και στους δείκτες FTSE, με πρόταση να διατηρηθούν τρεις: Ο 20άρης, ο FTSE/XA Mid Cap και ο FTSE/XA Small Cap.


Σχολιάστε εδώ