Πού το πάει ο Σημίτης…

Μάλιστα ο πρώην έκανε την παρέμβασή του σε… δύο δόσεις.

Τη μια Κυριακή μέσω της «Καθημερινής», υπαινικτικά, και την άλλη χρησιμοποιώντας «Το Βήμα», όπου απροκάλυπτα έριξε τη «βόμβα».

Μάλιστα η εφημερίδα επέλεξε να κάνει την παρέμβαση Σημίτη πρώτο θέμα της, προξενώντας ποικίλα ερωτήματα…

Απʼ το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε η ακατάσχετη σεναριολογία για το πού το πάει ο Σημίτης, αφού στην κυβέρνηση επικράτησε ένας σχετικός πανικός. Και αυτό παρά την περιορισμένη απήχηση που έχει πλέον ο Σημίτης και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στον ελληνικό λαό και παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του αποδοκιμάστηκαν ακόμα και από «δικά του παιδιά», όπως ο Χριστοδουλάκης, ο Στουρνάρας, ο Φλωρίδης. Την ίδια άποψη με τον πρώην πρωθυπουργό, στο μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης, έχει μόνο η Βάσω Παπανδρέου…

Σύμφωνα λοιπόν με μία εκτίμηση, ο Σημίτης, γνωρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο έγκυρος αναλυτής, ο άνθρωπος ο οποίος προέβλεψε με ακρίβεια τα μελλούμενα.

Άλλοι κάνουν λόγο για υπενθύμιση εκ μέρους του ότι συνεχίζει να αποτελεί μια καλή εφεδρεία για λύσεις που θα ξεφεύγουν απʼ το σημερινό πολιτικό σκηνικό (π.χ. κυβέρνηση τεχνοκρατών και «προσωπικοτήτων»).

Ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι με την παρέμβασή του συνεχίζει αυτήν την ιδιόμορφη «αντιπολίτευση» στον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο δεν υπάρχει πλέον ουδεμία επαφή, έστω και έμμεση. Μάλιστα και μία «μυστική» συνάντηση που είχε ο Σημίτης πριν από περίπου έναν μήνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επίσης δικό του «δημιούργημα», φαίνεται ότι ουδέν απέδωσε…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παρέμβαση Σημίτη έδρασε έως και καταλυτικά, αφού η κυβέρνηση δεν αισθάνεται πια δυνατή. Και κάθε τέτοια παρέμβαση την κλυδωνίζει, έστω κι αν δεν έχει κάποια σοβαρή απήχηση…

Σημίτης: Μας οδηγούν στον όλεθρο!

Τη χειρότερη εικόνα για την κυβέρνηση έχει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης. Μάλιστα ένας από τους λόγους για τους οποίους έκανε την παρέμβασή του περί αναδιάρθρωσης του χρέους, με ή χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων, οφείλεται και σε αυτό.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξομολογήθηκε σε πολιτικούς του φίλους και συνεργάτες, με τους οποίους συνομίλησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου του, ότι αυτό που όφειλε να κάνει ήταν να «ξυπνήσει συνειδήσεις» γιατί, όπως ανέφερε σε έναν από αυτούς, «οδηγούμαστε στον όλεθρο».

Ο κ. Σημίτης προέβη στην κίνηση αυτή όχι μόνο γιατί έχει κόψει πλέον κάθε επαφή με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ούτε γιατί θέλει να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο – αν και υπάρχουν διάφοροι που το υποστηρίζουν. Αυτά είναι αστειότητες. Η παρέμβασή του έχει να κάνει καθαρά με την πληροφόρηση που παίρνει από τη Γερμανία, κυρίως για το πού θα οδηγηθούν οι καταστάσεις αν η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν προχωρήσει όπως απαιτούν οι δανειστές της μέσω του Μνημονίου. Και επειδή διαπιστώνει πως τίποτα απολύτως δεν κινείται στη χώρα σε κανέναν τομέα, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, μήπως και κάποιος αναλογιστεί τις ευθύνες του.

Με ποιους μίλησε…

Από εκείνους με τους οποίος μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεών του, είναι αλήθεια ότι κανένας δεν τις σχολίασε θετικά. Ούτε ο Γιάννος Παπαντωνίου που θεωρεί «υπερβολικές» τις εκτιμήσεις του διαφωνώντας ριζικά μαζί του, ούτε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας ούτε και ο Γιώργος Φλωρίδης. Οι περισσότεροι του είπαν πως οι απόψεις του αυτήν τη δύσκολη ώρα ρίχνουν λάδι στους κερδοσκόπους που στοιχηματίζουν το πότε η χώρα θα πάρει την απόφαση να αναδιαρθρώσει το χρέος της για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Ο ίδιος αντέτεινε στις αιτιάσεις τους ότι «κάτι πρέπει να γίνει, γιατί διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε άσχημες περιπέτειες».

Ωστόσο στην κυβέρνηση, που τους έπεσε σαν κεραμίδα στο κεφάλι η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, πιστεύουν πως ο κ. Σημίτης παίρνει το αίμα του πίσω από τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή ο πρωθυπουργός έχει κόψει κάθε επαφή μαζί του. Μάλιστα έγινε μια προσπάθεια να επανασυνδεθούν πριν από σχεδόν ενάμιση μήνα όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέφθηκε στην οδό Ακαδημίας τον πρώην πρωθυπουργό. Σε αυτήν τη μυστική συνάντηση οι δύο άνδρες συνομίλησαν αρκετή ώρα για την κατάσταση της οικονομίας, τα περιθώρια εξόδου από την κρίση, τις απαιτήσεις των δανειστών μας, τις υποχρεώσεις του κράτους και όλα τα σενάρια για τη δύσκολη περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα από τώρα και στο εξής. Πολλά λέγονται για τη συνάντηση αυτή, μέχρι και το ότι συζήτησαν μεταξύ τους το θέμα της αναδιάρθρωσης, εξ ου και το γεγονός της πρωτοβουλίας του κ. Σημίτη να μιλήσει στο «Βήμα» υπέρ αυτής της κίνησης, αλλά κανείς, έτσι και αλλιώς, δεν μπορεί με σιγουριά να υποστηρίξει τι ελέχθη.

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του κ. Παπανδρέου έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν σενάρια συνωμοσίας, υποστηρίζοντας πως ο κ. Σημίτης έχει αρχίσει πλέον να δημιουργεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού εκτιμούν ότι θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια πιθανή κυβέρνηση προσωπικοτήτων που θα προέκυπτε από μη αυτοδυναμία ενός κόμματος σε ενδεχόμενες εκλογές.

Από την άλλη, υποστηρικτές του κ. Σημίτη, που μάλιστα συνομιλούν μαζί του τακτικά, αναφέρουν με έμφαση ότι «πλέον ο αντίπαλος του Γιώργου δεν θα είναι ο Σαμαράς, αλλά το ίδιο του το κόμμα», δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι πλέον θα αναμετρηθούν εσωκομματικά μαζί του, αφού πιστεύουν πως η κυβέρνησή του αφενός δεν έχει πλέον τη συνοχή που είχε στο παρελθόν, αφετέρου «δεν μπορεί», όπως λένε, «να κυβερνά μόνο με την παρέα και τους κολλητούς του».


Σχολιάστε εδώ