Πειραιάς – λιμάνι: Δυο ξένοι στην ίδια πόλη
Όπως λειτουργεί σήμερα ο ΟΛΠ, φαίνεται πως επιδιώκει αυτόνομη πορεία, πως θέλει να πάρει από την πόλη ό,τι του χρειάζεται και να το αξιοποιήσει για λογαριασμό του. Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΛΠ. Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό το ανακοίνωσε ο ΟΛΠ σε ειδική εκδήλωση «εν χορδαίς και οργάνω» στις 4 Ιανουαρίου, μόλις 4 μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Γι’ αυτό ακριβώς και ζήτησε πίστωση χρόνου για να μελετήσει και να εκφράσει τις απόψεις της. Αμέσως μετά, δημιουργήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία μελέτησε το πρόγραμμα και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και θέσεις. Μιλώντας για λογαριασμό της πλειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Δριμυλής υποστήριξε ότι επί των 18 δράσεων που προβλέπει το πρόγραμμα υπάρχουν οι εξής αντιρρήσεις:
• Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων που θέλει να κατασκευάσει η ΟΛΠ στην «παγόδα» δεν θα πρέπει να γίνει. Αν γίνει ξενοδοχείο, θα πρέπει να γίνει εκτός λιμενικής ζώνης. Η «παγόδα» να παραμείνει εκθεσιακός χώρος.
• Οι υπόγειες διαβάσεις για οχήματα και πεζούς που θα συνδέουν τις δύο όχθες του λιμανιού θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη. Γι’ αυτό πριν γίνουν θα πρέπει να ολοκληρωθούν ειδικές κυκλοφοριακές μελέτες.
• Απολύτως αντίθετη είναι η δημοτική αρχή στην πρόβλεψη για επέκταση του λιμανιού προς νότο, με μετατόπιση του λιμενοβραχίονα που συνορεύει με τη Σχολή Δοκίμων, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις για κρουαζιερόπλοια.
• Αντίθετος είναι ο δήμος και στην προοπτική της μεταφοράς του Μουσείου στο παλαιό κτίριο του «Σιλό».
Ο δήμος, ωστόσο, θα επιδιώξει να απαιτήσει ο ΟΛΠ την πρόσληψη εργατικού δυναμικού από τον Πειραιά για τα έργα στο λιμάνι.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Μίχας, τόνισε ότι ο ΟΛΠ δεν μπορεί να προγραμματίζει και να σχεδιάζει έργα χωρίς τη συναίνεση των όμορων με το λιμάνι δήμων. Δεν μπορεί το λιμάνι και ο Πειραιάς να είναι δυο ξένοι στην ίδια πόλη. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τ. Κάρλες είπε ότι ο δήμος εισπράττει κάθε χρόνο από τη Μαρίνα Ζέας 486.000 ευρώ, και από τη Μαρίνα Ν. Φαλήρου 202.000 ευρώ. Στον ΟΛΠ, τόνισε, στείλαμε τέλη χρήσης δημοτικών χώρων 5 εκατ. ευρώ. Πρέπει να κατανοήσει ο ΟΛΠ και όσοι άλλοι οργανισμοί ή εταιρείες του Δημοσίου κάνουν χρήση χώρων του δήμου ότι θα πληρώνουν δημοτικά τέλη όπως όλοι.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο δήμος τοποθετήθηκε επί των σημείων του Προγράμματος και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο ΟΛΠ.
Ωστόσο, τόνισε, θα πρέπει να καταβάλει και ανταποδοτικά τέλη στον δήμο. Το υπουργείο Οικονομικών παίρνει κάθε χρόνο το 2% επί των ακαθάριστων εσόδων του ΟΛΠ. Ο δήμος όμως δεν παίρνει τίποτα. Με ποια λογική;
Όπου χρειαστεί, κατέληξε ο δήμαρχος, θα προκαλέσουμε νομοθετική ρύθμιση για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα του δήμου. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει!