Πάρε… Δώσε…

Ο οβελίας του κερδοσκόπου
FΤο «ελληνικό δράμα» στις αγορές εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία, όσο όλες οι επίσημες πηγές χάνουν την αξιοπιστία τους και οι επενδυτές προτιμούν να κινούνται με βάση και την πιο τρελή φήμη, παρά να παίρνουν τοις μετρητοίς τα λόγια του υπουργού Οικονομικών. Τη Μεγάλη Τετάρτη, μια νέα απίθανη φήμη έκανε τον γύρο της αγοράς και διαδόθηκε σε επενδυτές από e-mail στελέχους επενδυτικής τράπεζας του Λονδίνου, από αυτές με τις οποίες διατηρεί άριστες σχέσεις συνεργασίας το υπουργείο Οικονομικών και τις εμπιστεύεται να «τρέξουν» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτήν τη φήμη, αυτό το Πάσχα, που τυχαίνει να εορτάζεται ταυτόχρονα από ορθόδοξους και καθολικούς, ο υπουργός Οικονομικών δεν θα σουβλίζει αρνί, αλλά θα… κουρεύει ομόλογα. Θα ανακοινωθεί, δηλαδή, για να το πούμε λίγο πιο σοβαρά, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
FΑκολούθησε το γνωστό σε όλους γαϊτανάκι στις αγορές: Η απόδοση των τριετών ομολόγων ξεπέρασε και το 22% (πιο φθηνά θα δανείζεται η Ελλάδα με μια πιστωτική κάρτα!), ενώ στο χρηματιστήριο επικράτησε πανικός, με τις τραπεζικές μετοχές να πληρώνουν τη νύφη (ορθότερα: τη φήμη). Μέσα σ’ όλα αυτά, κάποια golden boys του Λονδίνου έβγαλαν το πασχαλινό «μεροκάματο» που περίμεναν. Αγόρασαν σχεδόν τζάμπα 66.000 μετοχές της Εθνικής, 68.650 της Eurobank και 15.000 μετοχές της Alpha για να κλείσουν θέσεις short, όπως λένε στην αγορά, δηλαδή να επιστρέψουν μετοχές που δεν είχαν, τις είχαν δανεισθεί για να τις πουλήσουν και περίμεναν μια μεγάλη πτώση για να τις ξαναγοράσουν φθηνά και να τις επιστρέψουν, κερδίζοντας τη διαφορά. Έψησαν, λοιπόν, οβελία και φέτος αυτοί οι κερδοσκόποι με τα λεφτά των αφελών, που είναι πάντα τα πιο γλυκά, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι ζήτησε επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που διέδωσαν τις φήμες. Ελπίζουμε ο ίδιος εισαγγελέας να ψάξει να βρει και τον υπουργό, έμπιστο συνεργάτη του πρωθυπουργού, που δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από το 2010 την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τα καλόπαιδα
με το 5ετές ομόλογο
FΕίχαμε γράψει στο «Π» για κάποια καλόπαιδα του Λονδίνου, που πριν κορυφωθούν οι τελευταίες φήμες για αναδιάρθρωση του χρέους είχαν φροντίσει να «σορτάρουν» (να πουλήσουν χωρίς να τα έχουν) 5ετή ομόλογα αξίας 300 εκατ. ευρώ, από μια παλαιότερη έκδοση, που τυχαίνει να λήγει τον Αύγουστο, όταν δηλαδή θα κρίνεται αν θα πάρει η Ελλάδα την έκτη δόση του δανείου.
FΝα σας ενημερώσουμε, λοιπόν, για την ευτυχή (για τους κερδοσκόπους) κατάληξη αυτού του στοιχήματος. Ενώ στην αρχή έχαναν, επειδή ανέβηκε η τιμή του ομολόγου, κατάφεραν τελικά να φύγουν με ένα καλό κέρδος. Πώς έγινε αυτό; Όπως θυμάστε, πριν από λίγες ημέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις, που ερμηνεύθηκαν ως προαναγγελία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ίδιο βράδυ δημοσιεύθηκε στους «F.T.» μια συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, που δημιούργησε αμφιβολίες για το αν ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει να βγει η χώρα το 2012 στην αγορά ομολόγων. Την επομένη, η τιμή του ομολόγου έκανε τη χάρη των «παικτών» και υποχώρησε αρκετά χαμηλά για να κλείσουν με κέρδη το στοίχημά τους. Αυτά, για να καταλαβαίνουμε πώς και το τελευταίο «και» από έναν υπουργό Οικονομικών μπορεί να μεταφρασθεί σε κέρδη για τα «κοράκια» του Λονδίνου.


Σχολιάστε εδώ