Οι παρατάξεις ετοιμάζονται για τις φοιτητικές εκλογές

Στο πλαίσιο αυτό οι παρατάξεις ετοιμάζονται, αν και το κλίμα είναι αρκετά υποτονικό. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη των παρατάξεων, οφείλεται τόσο στις διακοπές του Πάσχα όσο και στη γενικότερη απομάκρυνση των φοιτητών από πολιτικά ζητήματα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τα επιτελεία όλων των παρατάξεων είναι ήδη έτοιμα ή θα ετοιμαστούν την επόμενη εβδομάδα για την τελική μάχη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η «ανομολόγητη ανησυχία» που επικρατεί σε υψηλά ιστάμενα και έμπειρα στελέχη όλων των παρατάξεων για «επικίνδυνα ενδεχόμενα» την ημέρα των εκλογών. Το γεγονός και μόνο ότι ανιχνεύονται από τώρα οι πιθανότητες «γεγονότων», σημαίνει ότι υπάρχει και συζήτηση και βάση. Για παράδειγμα, ακούγεται ότι καθεμία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις θα θελήσει να «σαμποτάρει» τη διαδικασία σε «μεγάλες κάλπες» που ελέγχει η αντίπαλη παράταξη, με κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν οι εκλογές. Σε άλλους κύκλους ακούμε συζητήσεις για πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τυχόν επιλογή της ΠΚΣ/ΜΑΣ για αποχή από τις εκλογές σε συγκεκριμένες σχολές. Τέλος κυκλοφορούν φήμες για προετοιμασία «επεμβάσεων» των μη εξαιρετέων «γνωστών αγνώστων» κύκλων σε συγκεκριμένες σχολές, κυρίως της Αθήνας, τις ημέρες των εκλογών. Όλα αυτά τα ενδεχόμενα συνυπολογίζονται στον σχεδιασμό των παρατάξεων, αλλά οι προετοιμασίες για τις εκλογές προχωρούν ανεξάρτητα από αυτά.
Γαλάζια κινητικότητα
Στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η καμπάνια για τις φοιτητικές εκλογές είναι ήδη έτοιμη, όπως σας έχουμε ενημερώσει. Για ευνόητους λόγους την προστατεύουν ακόμη από τη δημοσιότητα, αλλά μαθαίνουμε ότι θα βγει δυναμικά από την επόμενη Δευτέρα στις σχολές. Εν τω μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιασθεί η καμπάνια στα στελέχη και θα δοθούν οδηγίες, οπότε την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί σύνοδος των υπευθύνων ΑΕΙ, την Παρασκευή η αντίστοιχη των ΤΕΙ και το Σάββατο συνεδρίαση των προέδρων των Νομαρχιακών της ΟΝΝΕΔ. Ιδιαίτερα αυτήν τη φορά, η κεντρική και η περιφερειακή οργάνωση ΟΝΝΕΔ σκοπεύουν να βοηθήσουν ουσιαστικά και πρακτικά τις προσπάθειες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ακόμη και να βγάλουν τραπεζάκια σε όσες σχολές δεν υπάρχει καλός οργανωτικός πυρήνας! Οι γαλάζιοι πιστεύουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχουν αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Φέτος δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην επαρχία και στα μικρά τμήματα, όπου τα προηγούμενα χρόνια η ΠΑΣΠ είχε την πρωτοβουλία. Οι γαλάζιοι αναφέρουν ότι πάνε ιδιαίτερα καλά στην Πάτρα και τη Θεσσαλία, ενώ κινούνται δυναμικά σε περιοχές που είχαν παλαιότερα σημαντικό πρόβλημα ή πλήρη απουσία, όπως το Ναύπλιο, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, το Αργοστόλι, το Ληξούρι κ.ά. Το θέμα των ΤΕΙ γενικά αποτελεί αγκάθι για τους γαλάζιους, αλλά θα το πολεμήσουν μέχρις εσχάτων. Επίσης αντιμετωπίζουν και ορισμένα εσωκομματικά προβλήματα σε σχολές, κυρίως της Αθήνας, λόγω των γνωστών ομαδοποιήσεων. Ακούγεται ότι ορισμένοι δυσαρεστημένοι γαλάζιοι συνδικαλιστές θα κάνουν «παιχνίδι» με την αποχή και άλλες παρατάξεις, οπότε όλοι θα παρακολουθούν τα πραγματικά νούμερα σε κάλπες όπως της Γεωπονικής, του Μαθηματικού, του Φυσικού, της Φαρμακευτικής και σχεδόν όλων των σχολών της ΝΟΠΕ (Νομική, Οικονομικό, Πολιτικό), από όπου θα βγουν τα σχετικά συμπεράσματα.
Υποτονικό κλίμα στους πράσινους
Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, η οποία έχει σαφώς μεγαλύτερη αυτονομία από τη μεγάλη της αντίπαλο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις φοιτητικές εκλογές. Σε γενικό επίπεδο έχουν προχωρήσει, αλλά εκκρεμούν ακόμη ορισμένα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία θα λυθούν τις επόμενες ημέρες. Πάντως δεν αναμένουμε από πλευράς ΠΑΣΠ ούτε μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια ούτε πολλές εκδηλώσεις με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις σχολές. Κυρίως θα γίνει οργανωτική και συνδικαλιστική δουλειά σε επίπεδο τμήματος, καθώς εκτιμούν ότι αυτό είναι το δυνατό τους σημείο και ότι η γενική πολιτική κατάσταση δεν ευνοεί μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες από πλευράς τους. Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι στην τελική ευθεία για τις φοιτητικές εκλογές ετοιμάζει εκδηλώσεις η Νεολαία ΠΑΣΟΚ! Συγκεκριμένα στις 7 Μάη θα γίνει η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ την επόμενη ημέρα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει κεντρική εκδήλωση με θέμα «Νέοι και εργασία» και ομιλήτρια τη Λούκα Κατσέλη, η οποία θα αναπτύξει και θα συζητήσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κοινωνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και την κοινωνική εργασία.
Οι άλλες παρατάξεις
Από την πλευρά του ΜΑΣ (της ΠΚΣ και της ΚΝΕ δηλαδή) αναμένουμε να αναπτυχθεί η τακτική του τελευταίου μήνα. Θυμίζουμε ότι το ΜΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα κατήγγελλε τις άλλες παρατάξεις για «νεκρανάσταση» της ΕΦΕΕ και καλούσε τους συλλόγους των φοιτητών να αποφασίσουν για την ημερομηνία και τον τρόπο των εκλογών. Από τη στιγμή που όλοι σχεδόν οι σύλλογοι θα προχωρήσουν σε εκλογές στις 18 Μάη, είτε με απόφαση συνέλευσης είτε με απόφαση ΔΣ κατ’ ακολουθία του διαπαραταξιακού της ΕΦΕΕ, μένει να δούμε την εκλογική και πολιτική τακτική που θα ακολουθήσει το ΜΑΣ. Διότι σε επίπεδο στρατηγικής είναι σαφής και εκπεφρασμένη η κατεύθυνση των κόκκινων, για την οποία σας έχουμε ενημερώσει… Στις άλλες μικρότερες παρατάξεις συνεχίζεται η δουλειά σε επίπεδο τμήματος και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα ΕΑΑΚ φέρεται να κερδίζουν έδαφος, ενώ η ΑΡΕΝ υποχωρεί σε κάποιες σχολές.

***

Eορταστικό ψαράκι
Σε γνωστή και ακριβή ψαροταβέρνα των Βορείων Προαστίων, στον «Κουρσάρο», έκαναν την επετειακή συνάντηση ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και οι φίλοι του. Εκτός από τον ίδιο, την ηγεσία της γαλάζιας νεολαίας και ορισμένους πρώην, μαζί τους ήταν ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης (συν γυναιξί και τέκνοις), ο Δημήτρης Σταμάτης (γραμματέας σχέσεων ΝΔ – κοινωνίας), ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (διευθυντής του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά) και ο Θανάσης Σκορδάς (γενικός διευθυντής της ΝΔ). Στο (μεγάλο…) τραπέζι ήταν περίπου 30 άτομα συνολικά, οι οποίοι τίμησαν δεόντως όχι απλές σαρδέλες, αλλά το καλό ψάρι, που είναι και ιδιαιτέρως ακριβό. Εντύπωση προκάλεσε ότι επέλεξαν ένα ακριβό εστιατόριο την ώρα που οι γαλάζιοι φωνάζουν για τα οικονομικά τους προβλήματα, αλλά μάθαμε ότι εκεί έχουν μέσο (!), αφού ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας είναι αδελφικός φίλος του προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Οπότε υποθέτουμε ότι τους έκανε και πολύ γερό σκόντο στον λογαριασμό!

Πένθιμο ποτάκι
Από την άλλη πλευρά, όπως σας γράψαμε την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του ηττημένου των περσινών προεδρικών εκλογών στην ΟΝΝΕΔ συγκεντρώθηκε για ποτό και χαλαρή κουβέντα σε μαγαζί της παραλιακής. Απ’ όσα μάθαμε, εκεί βρέθηκε ο στενός πυρήνας φίλων και φάνηκε ότι πλέον δεν συγκροτούν μεγάλη ομάδα με επιρροή εντός της γαλάζιας νεολαίας. Ωστόσο οι επαφές και οι σχέσεις με πολλούς που δεν πήγαν παραμένουν. Γι’ αυτό ακούμε ότι συζητήθηκαν σχέδια για το μέλλον, τα οποία, ανάλογα με το ποιον παράγοντα της γαλάζιας νεολαίας αφορούν, ποικίλλουν, από επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Και από άλλη πηγή μαθαίνουμε ότι η ομάδα των στελεχών που στήριξε τον Κώστα Χατζή θα δώσει τουλάχιστον τρεις σοβαρούς υποψηφίους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

***

Διεθνείς κινήσεις της ΟΝΝΕΔ
Με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ως μεγάλη διεθνή επιτυχία την υιοθέτηση 13 από τα συνολικά 14 ψηφίσματα που κατέθεσε σε Σύνοδο των Νεολαιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) η οποία είχε ως μοναδικό της θέμα τη διαμόρφωση Πολιτικού Προγράμματος για την περίοδο 2011 – 2013. Κυρίως θετικό θεωρούν την υιοθέτηση από τη νεολαία του ΕΛΚ της πρότασης της ΟΝΝΕΔ σχετικά με την ανάγκη να αναθεωρηθούν αμέσως οι διατάξεις της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, που αφορά την παράνομη μετανάστευση, κάτι που οι γαλάζιοι τονίζουν ότι αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα, άμεσα συνυφασμένη με τα εθνικά θέματα. Πέραν αυτού, έπειτα από εισήγηση της ΟΝΝΕΔ υιοθετήθηκαν προτάσεις που αφορούσαν την ηπιότερη οικονομική προσαρμογή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, την απλούστευση των διαδικασιών του Διεθνούς Δικαστηρίου και την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, την ενεργειακή αυτονομία και τις ασφαλέστερες πυρηνικές εγκαταστάσεις (όπου αυτές λειτουργούν), την αναποτελεσματικότητα της Συμφωνίας του Κιότο και την ανάγκη για μια νέα διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη, την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Μπολόνια και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της στα πανεπιστήμια της Ευρώπης, την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων προς μείωση της γραφειοκρατίας στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ξεπερνούμε το γεγονός ότι ουδείς γαλάζιος θέλει να μας πληροφορήσει ποιο ψήφισμα-πρόταση της ΟΝΝΕΔ απέρριψαν οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι γαλάζιοι παρουσίασαν ως θρίαμβο τη συμμετοχή τους στην εργασία μιας επιτροπής, καθώς δεν πρόκειται για απόφαση του YEPP που θα πάει στο ΕΛΚ και στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά για το περιεχόμενο της εισήγησης που θα γίνει στο συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα γίνει αργότερα φέτος στη Γερμανία. Αν υιοθετηθεί εκεί η πρόταση της ΟΝΝΕΔ, που όντως έχει μια πολιτική σημασία, τι θα κάνουν τότε; Θα βγουν στην Ομόνοια με σημαίες για πανηγύρια;

***

Γιορτή Νεολαίας
Για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Ηρακλείου, για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 σας ενημερώσαμε πρώτοι και εγκαίρως. Ας ελπίσουμε φέτος να είναι κάποια ελληνική πόλη τυχερή. Οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ήδη σηκώσει τον πήχη ψηλά, καθώς ασχολούνται πολλοί με την προετοιμασία του φακέλου αλλά και με τις εθελοντικές δράσεις προβολής της υποψηφιότητας. Για παράδειγμα ετοιμάζουν στις 29 Απρίλη «γιορτή νεολαίας» στην παραλία της Θεσσαλονίκης, από τον Λευκό Πύργο ως το Μέγαρο Μουσικής, αλλά και στους δρόμους της πόλης. Από νωρίς το απόγευμα θα γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις, τις οποίες διοργανώνουν φορείς νεολαίας, δημιουργικές ομάδες της πόλης, καλλιτέχνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι, σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Ενδεικτικά τα δρώμενα θα αφορούν τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το βίντεο, τον αθλητισμό (με πίστες bmx και skate), τον χορό, τις εικαστικές τέχνες, το design, την τέχνη του graffiti, το θέατρο δρόμου, αλλά θα περιλαμβάνονται και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

Ο Μπουτάρης ανάβει φωτιές
Στη Θεσσαλονίκη όμως δεν ασχολούνται μόνο με τις εκδηλώσεις νεολαίας, αλλά και με τα όσα δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης. Τελευταίο δείγμα είναι οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη με τις οποίες ζήτησε ευθέως την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και των εκλογικών διαδικασιών στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, στις ίδιες δηλώσεις, ζήτησε αποασυλοποίηση των πανεπιστημιακών χώρων, διότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη το άσυλο αποκόπτει τα πανεπιστήμια από την πόλη! Από τη ΝΔ σχολίασαν ότι ο Γιάννης Μπουτάρης όψιμα δείχνει το ενδιαφέρον του για το άσυλο. Εντύπωση προκαλεί το σχόλιο κύκλων της ΟΝΝΕΔ, οι οποίοι δηλώνουν ευθέως ότι απαξιούν να ασχοληθούν με τις δηλώσεις ενός αιρετού που δεν έχει καταφέρει ακόμη να υλοποιήσει ούτε μία από τις 23 δεσμεύσεις του για τις 100 πρώτες ημέρες του στον δήμο! Καλό θα ήταν ο δήμαρχος της πόλης, λένε οι γαλάζιοι νέοι, να ασχολείται πρώτα με την πόλη του και να δίνει λύσεις και ύστερα να ζητά μέτρα για τα πανεπιστήμια!

Αδικία και διαμαρτυρία
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε προ εβδομάδων ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις θα ξεκινήσουν φέτος στις 12 Μαΐου, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι περιορίζεται το κόστος με μείωση των εξεταστικών κέντρων, της χρονικής διάρκειας, αλλά και των απασχολούμενων καθηγητών. Όπως πολλές φορές, έτσι και τώρα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Παράλληλα με όλα αυτά, η απόφαση περιλαμβάνει και την πλήρη αλλαγή του τρόπου εξέτασης των μαθητών των εσπερινών λυκείων. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες σε πολλά εσπερινά σχολεία (ξεκίνησαν από τη Δράμα και επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις), καθώς οι μαθητές μέσα σε έναν μήνα βρίσκονται απέναντι σε αλλαγές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, προφανώς για λόγους μείωσης του κόστους, να εξετάζονται οι μαθητές των εσπερινών σε πρωινά τμήματα, μαζί με τους μαθητές των άλλων Λυκείων. Φαίνεται μεν λογικό, αλλά ουδείς σκέφθηκε ότι η πλειονότητα αυτών των παιδιών εργάζεται το πρωί! Ακούει το υπουργείο Παιδείας;

Εμπόριο σεμιναρίων
Οι φοιτητικές παρατάξεις συνεχίζουν και φέτος το «εμπόριο σεμιναρίων». Τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τις φοιτητικές εκλογές γίνονται «σεμινάρια» στις σχολές, από καθηγητές ιδίας απόχρωσης φυσικά, όπου χορηγούνται «πιστοποιητικά συμμετοχής» ή «βεβαιώσεις παρακολούθησης» στους φοιτητές που παρευρίσκονται – και οι οποίοι φυσικά απογράφονται καταλλήλως. Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν κυρίως η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Οι φοιτητές «φτιάχνουν βιογραφικό» και οι πρατάξεις «μαντρώνουν κόσμο». Γιατί τα σεμινάρια αυτά δεν γίνονται ποτέ τους τέσσερις τελευταίες μήνες του έτους; Τι αξία έχουν τα σεμινάρια των παρατάξεων στην αγορά; Γιατί τα «σεμινάρια» αυτά δεν έχουν καμία διαδικασία ελέγχου – εξέτασης – αξιολόγησης; Γιατί οι καθηγητές των πανεπιστημίων δίνουν άλλοθι;

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ευχές
Το μήνυμα της Ανάστασης πάντα είναι χαρμόσυνο, για όλους τους Έλληνες. Δυστυχώς όμως φέτος η μιζέρια και η απογοήτευση έχουν κυριαρχήσει, ιδιαίτερα στους νέους, που ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους και προοπτική. Ας σταθούμε αυτές τις Άγιες Ημέρες στον συμβολισμό της Ελπίδας που έχει η Ανάσταση και ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε διάθεση!
Διακοπές
Από την Τετάρτη ήδη αναχωρούσαν για διακοπές και για τα πάτρια εδάφη τα μεγαλοστελέχη των νεολαιών και των παρατάξεων. Προβλέπεται επιστροφή την Τρίτη ή την Τετάρτη. Μία εβδομάδα διακοπές τους χρειάζεται, λένε, διότι προβλέπουν εικοσάωρα κάθε μέρα για τις επόμενες 25 ημέρες μέχρι τις φοιτητικές εκλογές!
Πράσινη παράδοση
Η «παράδοση» που έχει καθιερώσει ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται. Για την αποστολή ευχών με… γελοιογραφίες ο λόγος. Αυτήν τη φορά επέλεξε σκίτσο του Βαρελά που δείχνει το Πάσχα των Ελλήνων, οι οποίοι σουβλίζουν σκάνδαλα, ανέχεια, φόρους, ανεργία και οικονομική κρίση! Προσθέτει όμως και το αισιόδοξο μήνυμα: «Αφήνουμε πίσω αυτά που μας πληγώνουν, ατενίζουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον».
Απαισιόδοξη ατάκα
Πάντως η τοποθέτηση του Κώστα Πανταζή στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος δεν ήταν τόσο αισιόδοξη όσο η πασχαλινή του κάρτα… Μάθαμε ότι «έγραψε» στη συνεδρίαση η ατάκα του ότι «ψάχνουμε στις δημοσκοπήσεις ποιος προηγείται, αλλά πρώτο κόμμα στην κοινωνία είναι η ανεργία της νεολαίας». Τα λένε οι πράσινοι νεολαίοι, αλλά δεν ξέρουμε αν τους ακούνε στην κυβέρνηση!
Σεμνοί εορτασμοί
Πέρα από τις μαζώξεις που σας γράφουμε αλλού, στην ΟΝΝΕΔ δεν γιόρτασαν ιδιαιτέρως τον έναν χρόνο από τις προεδρικές εκλογές και την εκλογή Παπαμιμίκου. Κυκλοφόρησαν όμως μέσω διαδικτύου ένα επετειακό βίντεο, εν είδει απολογισμού δράσης ενός έτους, όπου παρουσίασαν όσα έκανε η ΟΝΝΕΔ το
τελευταίο έτος!
Δημιουργικότητα
Στην ΟΝΝΕΔ έχουν ανακαλύψει και προωθούν ταλέντα των μελών τους. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Φετάνης (πρόεδρος της Β4 Νομαρχιακής και αναπληρωτής λεκανοπεδιάρχης) είναι στην τελική τετράδα του διαγωνισμού λογοτύπου για τα 35 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος! Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 2 Μαΐου και η πρότασή του προηγείται μέχρι στιγμής στις προτιμήσεις του κοινού! Θυμίζουμε ότι ο ίδιος έχει σχεδιάσει, πάντα εθελοντικά και χωρίς αμοιβή, το λογότυπο και τα γραφικά για το 4youthFestval της ΟΝΝΕΔ, αρκετά βίντεο παρουσιάσεων της ΟΝΝΕΔ, αλλά και τη νέα μορφή από πέρυσι του λογοτύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της θρυλικής, για τους γαλάζιους, πουλάδας.
Πρωτότυπα δώρα
Σε εκδήλωση στα Τρίκαλα ήταν καλεσμένος ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, στον οποίο έχουν ιδιαίτερη αδυναμία, φαίνεται, οι ΟΝΝΕΔίτες της περιοχής. Προκειμένου να μεταφέρουν πολιτικό μήνυμα, λόγω και της εκδήλωσης, ακούσαμε ότι του δώρισαν ένα βιβλίο, ένα λουκέτο και μια κάρτα ανεργίας για να θυμάται τα σημερινά προβλήματα των νέων!
Δείχνει τον δρόμο
Το ότι η ΜΑΚΙ, το μαθητικό της ΟΝΝΕΔ, έχει δραστηριοποιηθεί ξανά ύστερα από χρόνια σε πολλές περιοχές σάς το έχουμε γράψει. Μας εντυπωσίασε όμως η παραίτηση, πριν από λίγες ημέρες, του υπευθύνου ΜΑΚΙ Πάτρας Δημήτρη Κουρέα. Μάθαμε ότι το έκανε για να… ανοίξει τον δρόμο! Επειδή ολοκληρώνει την πορεία του ως μαθητής, φεύγει από τη θέση για να αναλάβει άλλος και να γίνουν εκλογές από μαθητές της παράταξης! Αυτά είναι μαθήματα δημοκρατίας από τους μπέμπηδες της ΟΝΝΕΔ!
Νέα τάση
Λίγοι γαλάζιοι νεολαίοι εκδηλώνουν βαθιές πολιτικές και ιδεολογικές ανησυχίες. Όταν όμως το κάνουν, είναι ευρηματικοί! Συζητείται, λένε, η συγκρότηση (σε επίπεδο παρέας, φυσικά) της Πανελλήνιας Αδελφότητας Πρώην Ακραιφνών Ραλλικών. Να υποθέσουμε ποιο θα είναι το αρκτικόλεξό της;
Παρατήρηση
Στις ανακοινώσεις αποχώρησης από τους γαλάζιους προς ΔΗΣΥ βλέπουμε ότι περιλαμβάνονται ΟΝΝΕΔίτες και πρώην ΔΑΠίτες, αλλά όχι νυν μέλη ή στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Λέτε να μη βρίσκουν τα παιδιά της Ντόρας φοιτητές;
Περιοδεία
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο επικεφαλής της Νεολαίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας διοχετεύει παραπολιτικά ότι θα αρχίσει… περιοδείες στα πανεπιστήμια! Θα πάει για να προβάλει τις θέσεις της ΔΗΣΥ για την Παιδεία (που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη…) και να δηλώσει ότι δεν θα έχουν φοιτητική παράταξη! Περιμένουμε να δούμε πόσους θα μαζέψει…
Πειθαρχία και δράση
Είναι εμφανής η αλλαγή εικόνας στις περιφερειακές οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ. Δεν περνά εβδομάδα που να μη μαθαίνουμε για δυο-τρεις τοπικές πρωτοβουλίες. Έχουμε φθάσει πλέον στο σημείο να αξιολογούμε ποιες έχουν ενδιαφέρον και ποιες όχι για να τις προβάλλουμε, όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες τις ψάχναμε με το κιάλι… Από τη μία «ξεθαρρεύουν» τα τοπικά στελέχη και από την άλλη δουλεύει σαν μηχανή, με πειθαρχία και συνέχεια, το επαρχιακό της ΟΝΝΕΔ. Θα θέλαμε κάποια στιγμή να δούμε το κατάστιχο που διατηρεί ο Γιάννης Μαρτάτος με τις δράσεις και την αξιολόγηση κάθε Νομαρχιακής και κάθε Τοπικής…
Επίθεση με ουσία
Η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση καταγγελίας διότι η ΕΡΤ αποφάσισε να μη μεταδώσει τους εορτασμούς της επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου! Ή νοιάζεσαι για τον τόπο σου ή όχι…
Τσακωμοί
Από δυο χωριά χωριάτες έχουν γίνει στο ΤΟΣΥΝ Μοσχάτου, κυρίως λόγω επιρροών των μεγάλων και φιλοδοξιών κάποιων μικρών… Και δεν είναι ο μόνος δήμος που συμβαίνουν αυτά. Αν η ΓΓΝΓ δεν σπρώξει το υπουργείο Εσωτερικών να γίνουν σύντομα εκλογές, όσα, από τα λίγα, ΤΟΣΥΝ λειτουργούν θα εκφυλιστούν…
Σεμνά και αριστερά
Το γνωστό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Μαργαρίτης (που δεν το λες και νέο…) ανέλαβε την αρμοδιότητα της Νεολαίας στο ΕΓ της ΔΗΜΑΡ, μαζί με τα καθήκοντα γραφείου Τύπου. Αν το συνδυάσουμε με το ότι η Μαρία Ρεπούση ανέλαβε τα καθήκοντα του τομέα Παιδείας του ίδιου κόμματος, καταλαβαίνουμε πόσο «άρωμα νεολαίας» θα πάρουμε από τη ΔΗΜΑΡ.
Πρώτα βήματα
Τα πρώτα του βήματα κάνει το Πανελλήνιο Άρμα Νέων, η νεολαία του νέου κόμματος που ίδρυσαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου. Προς το παρόν κινούνται σε επίπεδο blog, αλλά με ενδιαφέρον είδαμε ότι και η δημοτική παράταξη Οικονόμου στον Ωρωπό απέκτησε επίσης νεολαία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώην πράσινοι νεολαίοι απαρτίζουν τη μαγιά της νεολαίας. Θα επανέλθουμε σύντομα, αναλόγως της δυναμικής.
Καιρός ήταν
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης προς τον πρωθυπουργό, με θέμα τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής νεολαίας. Καιρός ήταν να γίνει τέτοια ερώτηση. Η τελευταία, πολύ πιο αναλυτική και ουσιαστική, είχε γίνει από την Αλέκα Παπαρήγα, αν θυμόμαστε καλά. Θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να απαντήσει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ;
Υπόγεια κόντρα
Συνεχίζεται η υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ ΝΕΟΣ και Χρυσής Αυγής, όπως σας έχουμε ξαναπεί. Τώρα μπλέχτηκαν στην αντιπαράθεση μέχρι και οι… ναζί και οι φασιστικοί χαιρετισμοί. Λίγες ημέρες μόλις πριν από την επέτειο της 21ης Απριλίου. Να δούμε πού θα βγάλει όλο αυτό…
Παρατσούκλι
Τη Μελίνα Τσιλιμίγκρα, αντιπρόεδρο της ΦΟΣ και πρόεδρο της ΝΕΟΣ Αργολίδας, σας την έχουμε παρουσιάσει ως στέλεχος, αφού την ανέδειξε ο ίδιος ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη Βουλή, με αφορμή την υπόθεση των μεταναστών. Αυτό που πρόσφατα μάθαμε είναι ότι κάποιοι άσπονδοι φίλοι την αποκαλούν… «Μανωλίδου της ΝΕΟΣ», για τις προσπάθειες στο τραγούδι αλλά και τη συνεχή έκθεση στη δημοσιότητα, κυρίως στα ΜΜΕ του κόμματος…
Φιλοδοξίες
Κύκλοι της ΝΕΟΣ σχολιάζουν ότι η Μελίνα Τσιλιμίγκρα έχει φιλοδοξίες και κάποιοι την προορίζουν για επόμενη πρόεδρο! Οι δικές μας πηγές όμως λένε ότι αν γίνει ποτέ γυναίκα πρόεδρος στη ΝΕΟΣ, αυτή θα είναι η Αλίκη Γρηγοριάδου. Λέτε;
Νέα κόλπα
Αληθεύει ότι τελευταία χρησιμοποιούνται από την Τουρκία νέοι μουσουλμάνοι από τη μειονότητα για κατασκοπεία, μέσω φωτογραφήσεων στρατοπέδων; Αληθεύει ότι έχουν γίνει και σχετικές συλλήψεις; Μέχρι τώρα οι «γείτονες» χρησιμοποιούσαν «τουρίστες», τώρα πέρασαν σε νέους Έλληνες;


Σχολιάστε εδώ