Ξεκαθάρισμα πρώτο έως τον Ιούνιο στα ΜΜΕ

Για παράδειγμα, πλην του Alter, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τηλεοπτικοί σταθμοί που κινδυνεύουν, ενώ 2+1 μεγάλα συγκροτήματα βρίσκονται κοντά στο κόκκινο. Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο ραδιόφωνο εξαιτίας του χαμηλού κόστους λειτουργίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι απολύσεις και οι περικοπές σταμάτησαν. Έως τον Ιούνιο θα γίνει ένα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα, ενώ εκτιμάται πως εντός του επόμενου οκταμήνου, δηλαδή στις αρχές του 2012, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Καθοριστικές παραμένουν οι επιλογές που θα γίνουν στο Mega, το κανάλι που «χτυπήθηκε» περισσότερο από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Γίνεται λόγος για έναν μεγάλο οργανισμό που έχει πλέον αρκετό προσωπικό και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πορεία του. Μπορεί στις επιλογές του σε επίπεδο διοίκησης να έγιναν τα λιγότερα λάθη σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά, αλλά τώρα θα πρέπει να καλυφθούν οι ενοποιημένες ζημίες των 27 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές (και οι απολύσεις;) δεν φτάνουν από μόνες του, αν και εκφράζεται αισιοδοξία ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετικό αντίκτυπο το 2012. Αν δεν προκύψει η λύση του δανείου, οι μέτοχοι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στον ΔΟΛ η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ Ψυχάρη και Ρέστη συνεχίζεται. Στον Οργανισμό υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να λάβει το δάνειο που επιθυμεί. Στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί, θα ακολουθήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τους δύο μετόχους να καταβάλλουν τα μετρητά που τους αναλογούν. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού μπορούν να καλύψουν τους επόμενους μήνες, αλλά χρειάζεται να ληφθεί σύντομα μια απόφαση. Ταυτόχρονα, οι περικοπές και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΔΟΛ συνεχίζονται. Για παράδειγμα, στην Ίριδα, όπου μειώθηκαν κατά πολύ οι πελάτες, σταμάτησε η πολιτική της πληρωμής με μετρητά και στο εξής η εταιρεία θα πληρώνει με επιταγές πενταμήνου.

Ακόμη πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Χ. Κ. Τεγόπουλος, όπου η Μάνια Τεγοπούλου καλείται να αποφασίσει αν θα κρατήσει το σημερινό σχήμα, που είναι αρκετά κοστοβόρο, ή θα αλλάξει μια για πάντα την «Ελευθεροτυπία», φτιάχνοντας μια μικρότερη σε προσωπικό, αλλά πιο ισχυρή εφημερίδα. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ίσως για κάποια από τα στελέχη που πρέπει να την ενισχύσουν σε διάφορους τομείς της εταιρείας.

Προς το παρόν πάντως ρευστότητα υπάρχει, καθώς υπολείπεται η εκταμίευση δανείου 5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 21 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, όπου λέγεται ότι έχει υπάρξει εμπλοκή. Και εδώ οι επιλογές είναι και πάλι οι ίδιες, εφόσον αποκλείεται ο αγοραστής: η λήψη και νέου δανείου ή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Πήγασος συνεχίζει και εκείνος τις περικοπές και την επιχείρηση αναδιάρθρωσης, ενώ τώρα θα κληθεί από τον ΔΟΛ να συνδράμει περισσότερο στην περίπτωση της Ίριδας. Στις κινήσεις του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνεται και το κλείσιμο εντύπων, όμως η αίσθηση που υπάρχει στο συγκρότημα είναι πως «λεφτά υπάρχουν».

Τέλος, σε όλα όσα γίνονται πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος της απελευθέρωσης του στοιχήματος μέσω internet. Είναι το νέο πεδίο δράσης για τους εκδότες, αφού ήδη εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και λειτουργούν αθλητικές ηλεκτρονικές εφημερίδες.

Χαμός στον «Αγγελιοφόρο»

Η νέα δυσμενής εξέλιξη στον «Αγγελιοφόρο» της Θεσσαλονίκης προκαλεί δραματικές αναταράξεις στη δημοσιογραφική πιάτσα της συμπρωτεύουσας. Έναν μόλις μήνα μετά τη συμφωνία των εργαζομένων της εφημερίδας του Αλέξανδρου Μπακατσέλου, του Γιώργου Μπόμπολα και του Σταύρου Ψυχάρη για μείωση των μισθών κατά 12,5%, με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις, η εταιρεία ζητάει την εθελούσια απόλυση 40 έως 50 εργαζομένων επειδή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. Η νέα απαίτηση, όπως είναι λογικό, ξεσήκωσε σάλο διαμαρτυριών και η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, που είχε συμφωνήσει στη μείωση, αντέδρασε κάνοντας λόγο για «αθέτηση της συμφωνίας». «Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» και ο εκδότης της Αλέξανδρος Μπακατσέλος», σημειώνει η ΕΣΗΕΜ-Θ, «πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ενέργεια αυτή έχει εξαντληθεί οριστικά κάθε απόθεμα αξιοπιστίας το οποίο οι εργαζόμενοι και η Ένωση αναγνώριζαν και ακυρώνεται κάθε προδιαγραφή ειλικρίνειας που θα δικαιολογούσε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση». Το σοβαρότερο για την εφημερίδα, πάντως, είναι οι απαιτήσεις των εκδοτών της Αθήνας (Μπόμπολα και Ψυχάρη) για απολύσεις. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία της εφημερίδας, αρνούνται επίμονα να παραχωρήσουν μέρος των ποσοστών που διαθέτουν στον Αλέξανδρο Μπακατσέλο, που παλαιότερα τους είχε κάνει σχετική πρόταση.

RΣτο κόκκινο και η κατάσταση στην ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου. Μετά τις απολύσεις εργαζομένων, ο εκδότης ζητάει με επιστολή του τη «στήριξη» όλων των συντακτών της εταιρείας και την αποδοχή της μείωσης των μισθών τους. Στην επιστολή του λέει ότι έχει ήδη περικόψει κατά 40% το κόστος λειτουργίας από χαρτί και άλλα έξοδα, αλλά για να συνεχίσει η εταιρεία πρέπει όλοι να αποδεχθούν μείωση των μισθών τους.

R Στα 4,5 εκατ. ευρώ καταγράφεται η διαφήμιση των κρατικών φορέων για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα κονδύλια για την επικοινωνία του κράτους παραμένουν καθηλωμένα και είναι ενδεικτικό πως το μεγαλύτερο ποσόν που έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα είναι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την καμπάνια του προγράμματος «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», με κόστος 1,4 εκατ. ευρώ.

R Το ζήτημα της κρατικής διαφήμισης στα επαρχιακά ΜΜΕ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος ρωτάει τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο «σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 2328/95 στον νέο σχεδιασμό του 2011», ενώ ζητεί να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην περνάει η διαφήμιση του υπουργείου από διαφημιστικές εταιρείες και media shops, που «απορροφούν, χωρίς λόγο, ένα μεγάλο ποσοστό του αναμενόμενου ποσού».

Τα BBC Magazines
στη «Δημοκρατία»

Τα δικαιώματα έκδοσης στην Ελλάδα των ένθετων περιοδικών του BBC έκλεισε η εφημερίδα «Δημοκρατία», με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν. Λέγεται ότι γι’ αυτό έγιναν και οι πρόσφατες περικοπές στους μισθούς όλων των συντακτών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αμείβονται με ποσά κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση, με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ. Η εφημερίδα σχεδιάζει να διανέμει κάθε Σάββατο έναν διαφορετικό τίτλο των περιοδικών του BBC, για το σπίτι, τα ζώα και τη διακόσμηση, ενώ τα κείμενα θα είναι απευθείας μεταφρασμένα, χωρίς αναφορές σε ελληνικό περιεχόμενο.


Σχολιάστε εδώ