Μικρά & ενοχλητικά
Παίρνουν λίγα, δίνουν πολλά!
Οι ναοί γεμίζουν τα παγκάρια, όμως παραμένουν άδεια με την κρίση, λένε οι Μητροπολίτες, που βλέπουν τα έσοδα των ναών να είναι μειωμένα τουλάχιστον κατά 20-30% σε όλες τις Μητροπόλεις. Η μείωση των εισπράξεων δεν συνεπάγεται όμως και περικοπές στη φιλανθρωπία. Κι αυτό το αποδεικνύουν. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες ανακοίνωσαν πως την περασμένη χρονιά δαπάνησαν για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα ιδρύματα που λειτουργούν από τις Μητροπόλεις ξεπερνούν τα 700. Αριθμός που σίγουρα ζαλίζει και δείχνει πως αν η Εκκλησία για κάποιο λόγο –κυρίως από την πτώση των εσόδων– διακόψει το έργο της, τότε η ελληνική κοινωνία θα χάσει το βασικό της αποκούμπι. Γιατί δεν είναι μόνο πνευματικό στήριγμα η Εκκλησία, καλύπτει και τα τεράστια κενά του κοινωνικού κράτους, που μετά την κρίση έχουν γίνει δυσθεώρητα. Το ποσό που δαπάνησαν είναι αυξημένο κατά δέκα τοις εκατό σε σχέση με το 2009 και περίπου διπλάσιο από το ποσό που δαπανήθηκε πέντε χρόνια πριν. Οι ανάγκες του κόσμου αυξάνονται συνεχώς και η ιεραρχία είναι προβληματισμένη. «Αυτό το ποσόν μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερο αν μας επιτρέψουν να κάνουμε κάποιες επενδύσεις με την περιουσία που έχουμε μόνο στη θεωρία, αλλά δεν μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε. Χρήματα που θα επιστρέψουν στον κόσμο με τη μορφή βοήθειας, τώρα που έχει ανάγκη την Εκκλησία» έλεγε παλαιός Μητροπολίτης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επισκεπτόμενος τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, είπε πως «η Αρχιεπισκοπή έχει λυγίσει οικονομικά». Ο κόσμος ψάχνει μια βοήθεια. Ένα μικρό επίδομα για να πληρώσει το ρεύμα και τα «βασικά», ένα πιάτο φαγητό. Και ο παπάς είναι εκεί να τους καλύψει, αθόρυβα τις πιο πολλές φορές. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να σκεφτούν καλά όσοι σχεδιάζουν περικοπές, φορολογήσεις και επιμένουν να κρατούν δέσμια την περιουσία της Εκκλησίας. Καλύτερα να αξιοποιηθούν από την Εκκλησία όσα ακίνητα της έχουν απομείνει (με διαφανείς διαδικασίες και τη ρητή δέσμευση πως θα γίνουν έργο αποκλειστικά και μόνο φιλανθρωπικό, όπως δεσμεύτηκε και ο Αρχιεπίσκοπος), παρά να μπουν κι αυτά στη σούμα και να δοθούν προς αξιοποίηση με κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο «φαστ τρακ»…
«Κόκκινη γραμμή»
από τον Καισαριανής
Τα πέντε βασικά σημεία που θα πρέπει απαρέγκλιτα να πληρούνται για να υπάρχει η πιθανότητα η Εκκλησία να αποδεχτεί την Κάρτα του Πολίτη οριοθέτησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Σε επιστολή που κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης γνωστοποίησε ότι στην Κάρτα του Πολίτη δεν πρέπει εμφανώς ή αφανώς να αναμειγνύεται ο αριθμός του Αντιχρίστου 666, να μην καταγράφονται προσωπικά δεδομένα και άλλες πληροφορίες και να μην επιδέχεται περαιτέρω επεξεργασία από διάφορες κρατικές υπηρεσίες ή κέντρα εξουσίας και διαχείρισης πληροφοριών. Επίσης, ο κ. Δανιήλ ζητεί να είναι διαβαθμισμένα τα προσωπικά δεδομένα και τα αρχεία, όπως και η ηλεκτρονική αποθήκευσή τους, για την προστασία του πολίτη από κακόβουλες αλλοιώσεις και επεμβάσεις και, τέλος, να μην υπάρχει δυνατότητα επέμβασης μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων οιουδήποτε στην προσωπικότητα, τη βούληση και τις απόψεις του πολίτη με σκοπό την αλλοίωσή τους ή τη χειραγώγησή του.
Κάτω από τη μέση
Χοντραίνει το παιχνίδι μεταξύ των αρχιμανδριτών που ερίζουν για τις περιορισμένες επισκοπικές θέσεις, μη διστάζοντας να δώσουν και χτυπήματα κάτω από τη μέση για να πετύχουν τους στόχους τους. Ο αγώνας είναι σκληρός και θα είναι μέχρις εσχάτων, λένε εκείνοι που παρακολουθούν από κοντά τις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Πασχαλιάτικα έφτασαν ακόμη και στην πλαστογραφία για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εικόνα του στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου και πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής. Κυκλοφόρησαν επιστολή με την υπογραφή του, στην οποία έγραφε πως παραιτείται από τη θέση του για ένα σωρό δικούς του λόγους. Άλλοι αποδίδουν την επιστολή σε αντιπάλους του που θέλουν να τον βγάλουν εκτός μάχης και άλλοι σε ιερείς που είναι δυσαρεστημένοι από αποφάσεις του. Ο πρωτοσύγκελλος κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για να τους κόψει από νωρίς τον βήχα. Θα τα καταφέρει;