ΚΑΜΙΑ ΝΥΞΗ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Τα σενάρια περισσεύουν, αλλά η «σαρξ ασθενής». Και μιλάμε για σενάρια που τα… περιέχουν όλα. Από πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, όπως αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» απʼ την περασμένη Κυριακή, μέχρι ανασχηματισμό. Το τελευταίο σενάριο πάλι έχει… «υποσενάρια», σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης αλλαγών στην κυβέρνηση.

Εκείνο που φαίνεται να λείπει εντελώς είναι η πολιτική βούληση αλλά και η στοιχειώδης συνοχή εντός της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που δείχνει να παραπαίει και να εμφανίζει την εικόνα σκορποχωριού!

Τα όσα τραγελαφικά, για παράδειγμα, συνέβησαν μετά τη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λεβαντή, παραπέμπουν σε… νούμερο επιθεώρησης παρά σε στοιχειωδώς λειτουργούσα κυβέρνηση, αφού άλλα τρία κυβερνητικά στελέχη, οι Γ. Ραγκούσης, Θ. Πάγκαλος, Τ. Μπιρμπίλη, πνέουν μένεα εναντίον του Χρ. Παπουτσή!

Και αυτό είναι ένα μόνο –χαρακτηριστικό– παράδειγμα. Διότι παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν άφθονα καθημερινά.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βγάζει την εικόνα οπερέτας. Τίποτα δεν λειτουργεί. Η απειλή της αναδιάρθρωσης του χρέους επικρέμαται, παρά τις «κατηγορηματικές» διαψεύσεις. Η κατάσταση στην οικονομία έχει καταστεί ανεξέλεγκτη. Η κοινωνία βράζει.

Το ίδιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Και αν οι «εξεγέρσεις» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήσαν μέχρι τώρα «περιορισμένης κλίμακας» λόγω του φόβου της λίστας, αν και δεν έπαυαν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, υπάρχει μέγας φόβος για το τι μπορεί να συμβεί μετά το Πάσχα, αφού αυτός ο κίνδυνος έχει πλέον εκλείψει. Και τη στιγμή που έρχονται κρίσιμες ψηφοφορίες, που θα κρίνουν ακόμα και το μέλλον της κυβέρνησης!

Μιας κυβέρνησης που όλο και περισσότερο μοιάζει με ακυβέρνητο… κανό μεσοπέλαγα!

Σενάρια επί σεναρίων…

Η εικόνα διάλυσης και εμφυλίου σπαραγμού που παρουσιάζει η κυβέρνηση αποτελούν πλέον «εφιάλτη» για το Μαξίμου, που ξαναζεσταίνει τα σενάρια του ανασχηματισμού, χωρίς και να αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, το οποίο ενισχύεται με τις διαρροές ότι τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να βάλει δίλημμα και να τα παίξει όλα για όλα. Βουλευτές πάντως του κυβερνώντος κόμματος, υπό το βάρος και των νέων μέτρων που θα ληφθούν για την οικονομία, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντέξει πέραν του Σεπτεμβρίου.

Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα έχει εξαντλήσει προ καιρού τη δυναμική του και δεν έχει καμία δυνατότητα να προωθήσει καμία από τις προγραμματισμένες και επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις. Και όπως έχει γίνει δεν διαθέτει τα αναγκαία πολιτικά αποθέματα για να βγάλει τη χώρα από τη κρίση.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι διχασμένο. Υπάρχουν στο τραπέζι δύο εισηγήσεις: Σύμφωνα με την πρώτη ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η δεύτερη προβλέπει ανασχηματισμό για τα μέσα Ιουνίου, οπότε θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή «Οδικός Χάρτης», από τη Βουλή.

Τα σενάρια περί ανασχηματισμού βέβαια προϋποθέτουν ότι δεν θα τα «προλάβει» πιθανή απόφαση για πρόωρες εκλογές μέσα στον Ιούνη.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχει προϊδεάσει για τα κριτήρια που θα πρυτανεύσουν στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους, την περασμένη Παρασκευή: «Έχω αποφασίσει να προχωρήσω με όσους πιστεύουν ότι πρέπει να σωθεί η Ελλάδα». Το ζητούμενο είναι τι ανασχηματισμός θα είναι; Δομικός, δηλαδή με σαρωτικές αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου; Ή αντικατάσταση όσων υπουργών κρίνει ότι δεν αποδίδουν τα δέοντα.

Και εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις στους συνεργάτες του πρωθυπουργού που καταγράφονται σε δύο διαφορετικές εισηγήσεις.

– Η μια μιλά για θεσμοθέτηση ενός σφικτού επιτελικού οργάνου που θα διευθύνει την κυβερνητική δράση, το οποίο θα συνδυαστεί με θέσπιση «κύκλων» ανά τομέα.

– Η δεύτερη προβλέπει ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου. Αυτό σημαίνει ότι μένει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα τα έσοδα και πλαισιώνονται από άλλους δύο υφυπουργούς. Σύμφωνα με κάποια σενάρια, τη μία θέση υφυπουργού είναι πιθανόν να καταλάβει η Έλενα Παναρίτη, ενώ για τη δεύτερη άρχισε να ακούγεται το όνομα του νυν διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κλέωνα Παπαδόπουλου.

Πάντως υπάρχουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού που ζητούν επίμονα την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και τη στελέχωσή του με άλλα πρόσωπα, προκειμένου να συμβολίσει την αλλαγή σε επίπεδο άσκησης οικονομικής πολιτικής. Σʼ αυτήν την περίπτωση «παίζουν» ονόματα όπως του νυν υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του νυν υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η περίπτωση του Γ. Φλωρίδη φαίνεται ότι απομακρύνεται μετά και την τελευταία έντονη διαφοροποίησή του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Αν γίνει ανασχηματισμός, σίγουρο θεωρείται ότι θα πάρει την άγουσα προς την έξοδο ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Καμία νύξη σε Βενιζέλο

Παραμένει ακόμα το ερώτημα τι θα γίνει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς κάποιοι τον θέλουν να τοποθετείται επικεφαλής της οικονομίας, κάποιοι άλλοι να αναλαμβάνει ευρύτερο ρόλο, όπως αντιπροέδρου της κυβέρνησης με συντονιστικές αρμοδιότητες…

Οι πληροφορίες από καλές πηγές υποστηρίζουν ότι ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία κουβέντα ή πρόταση στον Βενιζέλο για μετακίνηση σε άλλο υπουργείο, ούτε του έχει πει τίποτα για ανασχηματισμό, ακόμα και στην πριν από μία εβδομάδα συνάντησή που είχε μαζί του.

Έχουν έρθει πολύ κοντά

Το κλίμα βέβαια μεταξύ τους έχει αλλάξει εντελώς, και δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το «πολεμικό» που επικρατούσε κατά τη διαμάχη για την ηγεσία.

Ο Παπανδρέου έχει δει έμπρακτα ότι ο Βενιζέλος δεν δημιουργεί πρόβλημα, αντίθετα στηρίζει, και η εξέλιξη που έχει σημειωθεί είναι ότι και οι δύο έχουν έρθει πολύ πιο κοντά.

Νομιμόφρων

Ο Γιώργος «ακούει» τον Βενιζέλο, ο οποίος έκανε, όπως λένε δικοί του άνθρωποι, ένα «κλικ» και κρατάει ισορροπίες. Ένα «άλλο» Μνημόνιο, που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη διαρρεύσει τίποτα, περιέχει απόψεις και προτάσεις. Και όπως λένε συνεργάτες του, «ήρθε η ώρα να καταγράψει ποιες είναι οι προτάσεις του και οι αποφάσεις του». Τώρα για ποιον λόγο, εύκολο να υποθέσει ο καθένας. Όπως π.χ. ότι αύριο, σε μια «στραβή» (κρίση πολιτική), να μπορεί να πει ότι εγώ τα είπα εγκαίρως…

Ο κ. Παπανδρέου πάντως τήρησε τη δέσμευσή του και δεν διέρρευσε λέξη από το περιεχόμενο του «Μνημονίου Βενιζέλου».

Ερώτημα υπάρχει και το τι θα κάνει με τα πρόσωπα τα οποία ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προώθησε σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, αλλά δεν έχουν αποδώσει, όπως η Τ. Μπιρμπίλη και ο Δ. Δρούτσας. Ο Παπανδρέου έχει δεχθεί εισηγήσεις να τους απομακρύνει. Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έχει δημιουργήσει αρκετούς «εχθρούς» στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα μετακινηθούν και πού υπουργοί «πρώτης γραμμής» όπως οι Γ. Ραγκούσης, η Λούκα Κατσέλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Σχολιάστε εδώ