Κάτω στον Πειραιά

Στους επισήμους ήταν ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης, ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, με τον αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη, ο γενικός γραμματέας του δήμου Στ. Διαμαντίδης, οι βουλευτές Γιακουμάτος, Μπεντενιώτης και Μελάς, μαζί με τον γιο του, που είναι δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, και στον πάνω όροφο, στη σουίτα του Σ. Κόκκαλη, ο Νικήτας Κακλαμάνης παρέα με τον Ηλία Ψινάκη.

// Πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στη ΔΗΡΑΠ (Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά), που είχαν να δουν εδώ και 4 μήνες το χρώμα του χρήματος. Και όχι μόνο πληρώθηκαν αλλά ξοφλήθηκαν κιόλας! Έτσι από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας το «Κανάλι 1» δεν είχε καμία οφειλή ούτε σε εργαζόμενους ούτε σε προμηθευτές. Ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, Κυριάκος Μανολάκος, εκτέλεσε στο ακέραιο τις εντολές του δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, που εδώ και μέρες πίεζε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εξοφληθεί ο κόσμος, και με την αποφασιστική συμβολή του αντιδημάρχου Οικονομικών Τάσου Κάρλες πέτυχε να γίνουν οι πληρωμές πριν από το Πάσχα και να μπορέσουν όλοι να κάνουν… Ανάσταση!

// Το… θέατρο του παραλόγου είδαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Μεγάλης Δευτέρας. Η πλειοψηφία έφερε θέμα να τροποποιηθεί η προηγούμενη απόφαση του ΔΣ, που προέβλεπε ότι για να δικαιούται κάποιος να υποβάλει αίτηση για να πάρει άδεια στο παζάρι θα έπρεπε να είναι κάτοικος Πειραιά, και αντί γι’ αυτό να αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι κάτοικος ή δημότης Πειραιά, ακριβώς για να μπορούν και οι δημότες Πειραιά να μπουν στη διαδικασία. Η αντιπολίτευση όμως δεν ψήφισε την αλλαγή, είτε επειδή έπρεπε να είχε έρθει κανονικά σε ημερήσια διάταξη το θέμα είτε επειδή θα έπρεπε να υπάρχει στην εισήγηση η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας! Ο Τ. Κάρλες προσπάθησε να εξηγήσει πόσο απλό είναι το θέμα λέγοντας: «Τι θα μας πει η Νομική Υπηρεσία; Αν οι νόμοι είναι σωστοί;». Ωστόσο κανένας δεν τον άκουσε. Ο δήμαρχος, που πήρε τελευταίος τον λόγο, τόνισε: «Δεν μπορεί να εξαιρούνται οι δημότες του Πειραιά από μια δραστηριότητα που γίνεται στον Πειραιά και έχει την ευθύνη της ο δήμος. Γι’ αυτό κάναμε αυτήν τη διευκρίνιση στην απόφαση. Αν περισσέψουν άδειες, θα πάρουν κι άλλοι. Προηγούνται όμως οι δημότες και οι κάτοικοι του Πειραιά». .

// Η Ψυττάλεια, το ιστορικό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από το Ακροκέραμο, ανήκει στον δήμο Πειραιά! Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμμαχίας» Γιάννης Καρδαράς. Όπως είπε, πριν από καιρό ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης είχε δηλώσει ότι το νησάκι ανήκει στον ΟΛΠ. Όμως υπάρχει ΦΕΚ, με την υπογραφή του αείμνηστου Γ. Γεννηματά, όπου παραχωρείται η Ψυττάλεια στον δήμο! Ο δήμαρχος είπε πως αυτό δεν το γνώριζε, μια και είχε την εντύπωση πως το νησί ανήκε στην ΕΥΔΑΠ. Ούτως ή άλλως, όμως, υπογράμμισε, θα κοιτάξουμε το θέμα κι αν το νησί είναι του δήμου θα συζητήσουμε με την ΕΥΔΑΠ σε άλλη βάση.

// Σε μια στιγμή που συζητάται το θέμα των γηπέδων του δήμου στο Σχιστό, η Μ. Σταθάκη της «Συμμαχίας» είπε στον δήμαρχο: «Θέλαμε κι εμείς να ζητήσουμε μια λίστα με τα ακίνητα του δήμου, αλλά μας προλάβατε, και είπατε ότι είναι έτοιμη». Για να της απαντήσει ο Μιχαλολιάκος: «Αυτό είναι το… ταλέντο μας. Να σας προλαβαίνουμε!».

// «Χαμένος» είναι τον τελευταίο καιρό ο πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς. Προτιμά να βρίσκεται στο γραφείο του και να βοηθάει τους Πειραιώτες να… ξεφύγουν από τις «δαγκάνες» τις εφορίας, μιας και οι καιροί δεν είναι για να… χάνει κανείς ούτε ευρώ. Πιο ουσιαστικό είναι κατ’ αυτόν να αντιμετωπίζει λογιστικά προβλήματα αυτήν την εποχή, παρά πολιτικά. Η πολιτική μπορεί να περιμένει. Οι φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν.

// Έπειτα από πολύ καιρό, από τις εκλογές αν δεν κάνουμε λάθος, επανεμφανίστηκε στον Πειραιά ο τέως δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας. Έτρωγε στον «Δουράμπεη» μαζί με τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Γιώργο Οικονομόπουλο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, τον εφοπλιστή Γιώργο Βερνίκο και τον διευθυντή του ραδιοσταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας Δημήτρη Αλφιέρη. Το μενού νηστίσιμο βέβαια, λόγω Σαρακοστής, αλλά η ατμόσφαιρα πληθωρική, καθώς φαίνεται πως όλοι οι συνδαιτυμόνες είχαν νοσταλγήσει τον «ψηλό», που λέγεται πως όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στις ΗΠΑ για επιχειρηματικούς λόγους.

// Συγκροτήθηκε σε Σώμα η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά. Πρόεδρος ανέλαβε ο Κυριάκος Φραγκάκος, αντιπρόεδρος ο Αντ. Δημακάκος, γενικός γραμματέας η Δικαία Κοντογιάννη, αναπληρωτής γραμματέας η Μ. Τσολαμάγκου, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ο Θ. Παναγιωτακόπουλος και μέλη οι Μ. Λάμπρου, Γ. Κούβαρης, Λ. Μανωλάκος, Κ. Γαλανός και Κ. Αρβανίτης.

// Νέα επιχείρηση καταστολής του παρεμπορίου τη Μεγάλη Τετάρτη στο κέντρο του Πειραιά. Δύναμη από 9 αστυνομικούς της ΕΛΑΣ και 15 δημοτικούς αστυνομικούς, με συντονιστές τον διοικητή του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Β. Μακρογιάννη και τον αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη έκαναν διαδοχικές εφόδους στον Τινάνειο Κήπο και τον πεζόδρομο της οδού Νικήτα. Έγιναν 9 συλλήψεις παράνομων μικροπωλητών (όλων αλλοδαπών) ενώ κατασχέθηκαν περίπου 2.000 αντικείμενα (τσάντες, CD, παιγνίδια, συσκευές τηλεφώνων κ.λπ.).

// Με ιδιαίτερη κατάνυξη οι Πειραιώτες παρακολούθησαν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα το Θείο Δράμα, κατακλύζοντας τους ναούς και τα παρεκκλήσια της πόλης. Τόσο ασφυκτικά γεμάτες τις εκκλησίες είχαμε πολλά χρόνια να τις δούμε. Ο κόσμος προσπαθεί να ανέβει τον Γολγοθά του παρηγορούμενος από τον Λυτρωτή που ανέβηκε τον δικό του. Μιας και αναφερθήκαμε στον Λυτρωτή, να πούμε ότι στο γηροκομείο της ομώνυμης αδελφότητας του Πειραιά, στην περιοχή της Αγ. Σοφίας, πολύς κόσμος συρρέει αυτές τις μέρες για να συνδράμει τον π. Συμεών ο οποίος με πολύ μόχθο καταφέρνει να διασφαλίζει άνετες συνθήκες διαβίωσης με πλήρη διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 25 άπορες γερόντισσες της πόλης. Έχουμε ξαναγράψει ότι η συμπαράσταση του κόσμου σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια αλληλοβοήθειας, είτε γίνεται από τον δήμο είτε από την Εκκλησία, είναι εντυπωσιακή. Και δείχνει ότι οι Πειραιώτες, παρά τα βάσανά τους, δεν ξεχνούν τους συνανθρώπους τους που υποφέρουν πιο πολύ απ’ αυτούς. Με τις διαπιστώσεις αυτές, που αποτελούν μια ακτίνα φωτός στις πολύ δύσκολες εποχές που ζούμε, η στήλη εύχεται σε όλους και ειδικά στους Πειραιώτες να μπορέσουν να βρουν την εσωτερική τους γαλήνη τούτες τις άγιες μέρες και να νιώσουν την ανάταση και την αισιοδοξία που προκαλεί η Ανάσταση του Κυρίου. Χρόνια Πολλά!


Σχολιάστε εδώ