Η έξοδος των ελεύθερων πολιορκημένων δεν είναι μόνο Ιστορία

Μέσα από διαγωνισμό που διοργάνωσαν τα γνωστά «Εκπαιδευτήρια Γείτονα», βλέπεις με υπερηφάνεια ότι η νέα γενιά κρατάει ψηλά τη σημαία και βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτήν όπου θέλουν να μας πάνε εκείνοι που έχουν πάρει τον… γκασμά και προσπαθούν να θάψουν τον μεγάλο αγώνα του έθνους.

Έτσι, για να πάρουν μια γεύση για το τι πιστεύουν τα παιδιά μας αυτοί οι κύριοι, που προωθούν, προς μεγάλη ικανοποίηση των άσπονδων γειτόνων μας, να περάσουν το παραμύθι ότι οι Έλληνες δεν είμαστε Έλληνες και δεν έχουμε καμία σχέση με τους προγόνους μας, μ’ αυτούς που έκτισαν την Ελλάδα, παραθέτουμε κάποια λίγα αποσπάσματα από τα γραπτά των μαθητών του Λυκείου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, που γιόρτασε την περασμένη Κυριακή άλλη μια επέτειο της Εξόδου, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Σε μια εποχή όπου όλοι ξεριζώνουμε την Ιστορία από μέσα μας –φοβούμενοι μήπως, αν δεν την απωθήσουμε, ένα ξεχασμένο αγκάθι της εντός μας μας θυμίσει τη διάλυση της ύπαρξής μας– οφείλει η Πολιτεία, στο όνομα της θυσίας των Γενναίων, να μιλήσει τη γλώσσα της νοσταλγίας για εκείνον τον γνήσιο οίστρο ενός καιρού αλλοτινού, που ήθελε ελευθερία και ήξερε να την κερδίζει. Να έχουμε πολύ Μεσολόγγι μέσα μας!», γράφει ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Παύλος Τριανταφύλλου, και επισημαίνει ότι «Έχουμε κι εμείς σήμερα μια ανάγκη από μια Έξοδο».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που ήταν κλεισμένοι και πολιορκημένοι από χιλιάδες Τούρκους, πολέμησαν για την πατρίδα. Ήταν άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, χωρικοί, ψαράδες, δεν ήταν ήρωες από την αρχή. Είχαν οικογένειες, γονείς, γυναίκες, παιδιά. Δεν έκαναν ό,τι έκαναν για να γίνουν ήρωες. Το μόνο που ήθελαν ήταν να ζουν με ελευθερία, το ύψιστο δηλαδή αγαθό για κάθε συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας», γράφουν οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου Παρασκευή Κάππα και Ελευθερία Γιαγή.

«Η ελληνική ιδέα είναι πρώτα απ’ όλα οικουμενική. Σ’ αυτήν πρέπει να στηρίξεις τη ζωή σου. Ίσως μας χρειάζεται ένας νέος Σολωμός», σημειώνουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου Γιάννης Γκανιάτσος και Σταύρος Αλεξάνδρου.

«Ανέδειξαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι τις σημαντικότερες αξίες του ανθρώπου, θυσιάζοντας τον εαυτό τους για εκείνες. Τα σώματά τους φυλακισμένα μέσα στα τείχη, μα οι ψυχές τους πάντοτε ελεύθερες. Έτοιμοι να υπηρετήσουν την πατρίδα, να προστατεύσουν τον τόπο τους, να παραμείνουν πιστοί στις ιδέες τους, να πουν ”όχι” στη σκλαβιά, να ενεργήσουν ελεύθερα, σύμφωνα με αυτό που η ηθική και η συνείδησή τους προστάζει: να κάνουν το χρέος τους».

«Είμαι Μεσολογγίτισσα! Και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Αισθάνομαι τόσο τυχερή που είμαι απόγονος των Ηρώων της Εξόδου, που είμαι κάτοικος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου», γράφει η Μαρία Νούλα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, κύριε Βερέμη.

Και ο Ιωάννης Ρόμπολας, της Β’ Λυκείου, τονίζει:

«Η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων δεν είναι μόνο ιστορία. Είναι μια πρόκληση για κάθε σήμερα, είναι μια διδαχή και μια προειδοποίηση για το μέλλον».

Όλα αυτά τα κείμενα των μαθητών Λυκείου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου εκδόθηκαν σε βιβλίο με τίτλο «Το διαχρονικό Μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων» από τις «Εκδόσεις Εντελέχεια».


Σχολιάστε εδώ