Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Στον συλλογισμό αυτόν οδηγεί η διαμόρφωση του euribor ενός έτους στο 2% από τώρα. Στην απόφαση αυτή για αύξηση των επιτοκίων οδηγήθηκε η ΕΚΤ λόγω της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ήδη τον Μάρτιο ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση και διαμορφώθηκε στο 2,6%, ξεπερνώντας το όριο που είχε τεθεί από την ΕΚΤ, και όλοι συμφωνούν ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στον ανήφορο που τραβάνε οι τιμές του πετρελαίου και των γεωργικών πρώτων υλών. Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα εδραιωθεί πάνω από το όριο του 2%, καθώς τα αίτια που δημιουργούν τις πληθωριστικές πιέσεις δεν προβλέπεται να μειωθούν. Και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει ο υψηλός αυτός πληθωρισμός, στην προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών των κρατών μελών. Πράγματι, οι δευτερογενείς συνέπειες της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα είναι αρκετά σημαντικές σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ήδη, και τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών άρχισαν κι αυτά να ανηφορίζουν και να εντείνουν την ασφυκτική ατμόσφαιρα που ήδη επικρατεί στην ελληνική αγορά. Εκείνο που φοβίζει περισσότερο τους ιθύνοντες της Ευρωζώνης είναι ότι αυτή η αύξηση του πληθωρισμού θα δημιουργήσει τάσεις για διεκδίκηση αυξήσεων από τους εργαζόμενους.

2Η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας και ο δραστικός περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης, που είναι το αποτέλεσμα του περιορισμού των εισοδημάτων, έσπρωξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις προς την εξωστρέφεια. Για να εξασφαλίσουν τη διάθεση των προϊόντων τους, στράφηκαν προς τις εξαγωγές. Γι’ αυτό και το 2011 βλέπουμε ότι υπάρχει μια θεαματική σχεδόν άνοδος των ελληνικών εξαγωγών, που ενδεχομένως να αυξηθούν σε ετήσια βάση περίπου στο 20%. Το μόνο μελανό σημείο είναι ότι, για την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς, οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν στο εξωτερικό επενδύσεις με τη δημιουργία υποκαταστημάτων και εργοστασίων. Δεν χωρεί όμως αμφιβολία ότι η ανάπτυξη έχει ως βασικό πυλώνα και την πραγματοποίηση εξαγωγών, προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα. Εάν η τάση δημιουργίας εργοστασίων και υποκαταστημάτων στις άλλες χώρες αυξηθεί, αυτό θα σημάνει ότι τα οφέλη από τυχόν αύξηση εξαγωγής προϊόντων κατασκευασθέντων στην Ελλάδα θα αντισταθμιστούν με την εξαγωγή συναλλάγματος και κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Οπότε τα αναμφισβήτητα οφέλη θα εξανεμιστούν και η κρίση και η ανεργία θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο. Επομένως η αύξηση των εξαγωγών μας το 2011 θα πρέπει να μη συνοδευτεί από εκροές κεφαλαίων, γιατί τότε ενδεχομένως, αντί για κέρδη, να εισπράξουμε ζημίες.

3Η «τρόικα» με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του Μνημονίου (ήδη βρισκόμαστε στο 4ο Μνημόνιο) έχει χαλκεύσει ισχυρά δεσμά για την ελληνική οικονομία. Ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, πέρα από τη λιτότητα και το «κούρεμα» των αποδοχών των εργαζομένων σε συνδυασμό και με την αύξηση της φορολογίας, δεν αντιμετωπίζουν καμία άλλη δέσμευση. Ο πρωθυπουργός καθημερινά μιλάει για ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας μας, ενώ κάλλιστα γνωρίζει ότι όλα όσα αφορούν την ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, καθώς οι προβλέψεις του Μνημονίου αποσκοπούν αποκλειστικά στο να μπορέσει το Δημόσιο να εξοφλήσει τους πιστωτές του, καταληστεύοντας τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους. Και όχι μόνο δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις όποιες δυνατότητες διαθέτει η οικονομία μας και τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος, αλλά ούτε καν αναδιάρθρωση του χρέους δεν μας επιτρέπουν. Αυτά τα γνωρίζει καλά ο κ. Παπανδρέου. Αλλά η συμπεριφορά του είναι σαν του πεινασμένου που ονειρεύεται καρβέλια. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του τη στρατηγική της ανάπτυξης που εναρμονίζεται με τους στόχους του Μνημονίου και που είναι διατεθειμένοι να την εφαρμόσουν για να πετύχουν έξοδο από την κρίση.


Σχολιάστε εδώ