Αποδυναμώνουν την εθνική άμυνα

Οι εφτά επίτιμοι Α/ΓΕΝ (Λεων. Βασιλικόπουλος, Ευ. Λαγάρας, Ι. Στάγκας, Ηρ. Δρίκος, Γ. Ιωαννίδης, Δημ. Γούσης, Γ. Καραμαλίκης) με την επιστολή τους:
• Επισημαίνουν ότι με όχημα, με αφορμή την –υπαρκτή– βαθιά οικονομική κρίση, παράγοντες της κοινωνίας, ακόμα και πολιτικοί, λειτουργούν με τρόπο απαξιωτικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αξιολογούν το έργο τους με μόνο κριτήριο το οικονομικό στοιχείο. Εδώ είναι σαφής η αναφορά στα όσα κατά καιρούς έχει πει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μεταξύ άλλων…
• Τονίζουν ότι αν κυριαρχήσουν η δημαγωγία και η επιπολαιότητα σε αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει κίνδυνος να υποστούμε απώλειες στα εθνικά μας θέματα, απώλειες που δεν αποκαθίστανται.
• Υπογραμμίζουν πως οι όποιες αποφάσεις περιστολής δαπανών για την Εθνική Άμυνα θα πρέπει να έχουν βασανιστεί με σύνεση και σε βάθος, για το τι συνεπάγονται. Αυτό το σημείο της επιστολής κρίνεται ότι αποτελεί έμμεση κριτική προς τον νυν υπουργό Ευ. Βενιζέλο…

Ουσιαστικά οι εφτά πρώην Α/ΓΕΝ επισημαίνουν ότι με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, απειλείται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και εγκαταλείπεται η χώρα «αφύλαχτη» στις ορέξεις της Τουρκίας, της «απειλής εξ ανατολών», όπως υπογραμμίζουν. Και η επιστολή αυτή έχει επίσης την ιδιαίτερη αξία της και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έρχεται έπειτα από παρόμοιες πρωτοβουλίες πανεπιστημιακών (επιστολές, συγκεντρώσεις) ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Έχουμε δηλαδή κινήσεις ομάδων με απήχηση στην ελληνική κοινωνία, που σταδιακά συγκλίνουν, με ό,τι αυτό σημαίνει…
Η πρωτοβουλία ανελήφθη από πρώην ανώτατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και όχι απʼ το σύνολο των τριών Όπλων, επειδή λόγω της πληθώρας πρώην αρχηγών θα ήταν δύσκολο να υπάρξει η σχετική συνεννόηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση στην πολύ σημαντική αυτή επιστολή απʼ τον πρωθυπουργό…
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Αφορμή λαμβάνοντας από την παρούσα δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία για την πατρίδα μας, επιθυμούμε με την παρούσα ανοικτή επιστολή μας να σας υποβάλουμε ορισμένες σκέψεις που μας απασχολούν σχετικά με την Άμυνα της χώρας.
Εν πρώτοις έχουμε πλήρη συνείδηση του ότι, συνεπεία κακής διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων επί σειρά ετών, αντιμετωπίζουμε σήμερον πολλαπλά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, με προεξάρχον εκείνο της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Αντιλαμβανόμεθα επίσης ότι εδώ που φθάσαμε επιβάλλονται, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, οικονομίες και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Τα προβλήματα αυτά θέλουμε να ελπίζουμε ότι αφού, έστω και αργά τα συνειδητοποιήσαμε, θα μπορέσουμε με τα κατάλληλα μέτρα από την ηγεσία του τόπου και τις ανάλογες θυσίες, στις οποίες δυστυχώς εκ των πραγμάτων υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, να τα ξεπεράσουμε και σε κάποιο χρόνο η ζωή να επανεύρει την ηρεμία της. Όμως, κύριε Πρόεδρε, παράλληλα με την κατάσταση αυτή, η οποία εξ αντικειμένου αποτελεί εθνική αδυναμία, αντιμετωπίζουμε και χρόνιες σοβαρές εξωτερικές απειλές σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε τελική ανάλυση με αυτήν ταύτη την εθνική ακεραιότητα της πατρίδος μας. Η αντιμετώπιση των απειλών αυτών, κατά τον κοινόν νουν, αυτονόητα επιβάλλει τη διατήρηση κατάλληλης αμυντικής ισχύος, ως βασικού υποβάθρου στήριξης των απαιτουμένων λεπτών χειρισμών της εξωτερικής μας πολιτικής επί των ζητημάτων αυτών, της απαραίτητης για τους χειρισμούς μας αξιόπιστης αποτροπής και τέλος, εάν παραστεί ανάγκη, της αποτελεσματικής άμυνας. Επʼ αυτού μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι παράγοντες της κοινωνίας μας, ακόμη και πολιτικοί, μέσα από το κλίμα της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας, ο καθείς με τον δικό του τρόπο και για τους δικούς του λόγους, λειτουργούν κατά τρόπο απαξιωτικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι παράγοντες αυτοί κυρίως δημαγωγούν σχετικά με τις απαιτούμενες δαπάνες για τις επιχειρησιακές ανάγκες και την ανάπτυξη των ΕΔ, και παράλληλα αμφισβητούν το παραγωγικό έργο αυτών, το οποίο επιπολαίως αξιολογούν με μόνο κριτήριο το οικονομικό στοιχείο, παραβλέποντες εκείνα της αυτονομίας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδος μας, η εξασφάλιση των οποίων αποτελεί για τους γνωρίζοντες το κύριο παραγωγικό έργο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες το επιτελούν με αυτοθυσία.
Υποσκάπτουν έτσι οι “κύριοι” αυτοί μεταξύ άλλων και το ήθος του στρατεύματος, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος. Στο προκείμενο απαιτείται όλως ιδιαιτέρα προσοχή. Εάν αφήσουμε την οικονομικοκοινωνική κρίση, τη δημαγωγία και τους επιπόλαιους να μας παρασύρουν στο να χαλαρώσουμε σε ό,τι αφορά την αμυντική μας ικανότητα και, συνεπεία αυτού, σε δεδομένη στιγμή υποστούμε απώλειες στα εθνικά μας θέματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι απώλειες αυτές δεν αποκαθίστανται, όπως ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί με την οικονομία και την κοινωνική μας ευταξία.
Φρονούμε κατόπιν αυτών ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιβάλλεται με κάθε θυσία να διατηρηθούν ακμαίες στο ύψιστο επίπεδο ισχύος από κάθε άποψη.
Οι όποιες αποφάσεις περιστολής δαπανών περί την Άμυνα θα πρέπει να έχουν βασανισθεί με σύνεση και εις βάθος σχετικά με το τι αυτές συνεπάγονται. Προχειρότης περί το ζήτημα αυτό δεν συγχωρείται, δεδομένου του μεγέθους τών συνεπεία αυτής αρνητικών επιπτώσεων για το μέλλον του Έθνους.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο ισχυρός πράττει κατά την ισχύ του και ο ανίσχυρος ό,τι του υπαγορεύει η αδυναμία του. Ο ελληνικός λαός διαχρονικά, χωρίς να είναι πλούσιος, προσέφερε πάντα για την πατρίδα αγόγγυστα το υστέρημά του και χωρίς δισταγμούς ακόμη και τη ζωή του, όπου θεωρούσε ότι επιβάλλεται. Δεν νομίζουμε συνεπώς ότι στην παρούσα συγκυρία θα δυστροπήσει να προσφέρει οικονομικά αυτά που χρειάζονται για την Εθνική Άμυνα. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται και προσβλέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις του.
Κύριε Πρόεδρε,
Σεις γνωρίζετε καλύτερον παντός άλλου τα δεδομένα των εξωτερικών απειλών που μας απασχολούν και ιδιαίτερα της απειλής εξ ανατολών, που αποτελεί την κυρία τοιαύτη και εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει μακρό χρόνο αβεβαιότητος και επικινδύνων ενδεχομένων.
Εάν η απειλή αυτή αμφισβητήσει κάποια στιγμή, βάσει στοιχείων, το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η σύγκρουσις θα καταστεί αναπόφευκτος και τότε για το κόστος, που θα κληθούμε να πληρώσουμε, ούτε καν σκέψη δεν θα μπορεί να γίνεται για σύγκριση με ό,τι σήμερον μας κοστίζει το να διατηρήσουμε την αποτρεπτική Εθνική Άμυνα που απαιτείται.

Με ιδιαίτερη τιμή
Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Λαγάρας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α Ηρακλής Δρίκος ΠN, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος A/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Καραμαλίκης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ »


Σχολιάστε εδώ