αμυντικά θέματα

Μʼ αεροπλάνα και βαπόρια…
ξ Αεροπορικώς, ελικοπτερικώς και ουρανόθεν επιχείρησε να «την πέσει» στον κ. Καρατζαφέρη επιχειρηματίας Μαγνησίας, για να παρέμβει στον κ. ΥΕΘΑ προς ευόδωση της προσπάθειάς του να πάρει δουλειά που φαίνεται ότι δεν… φτουράει. Μόνο που δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια… Άλλωστε ΥΕΘΑ και αναπληρωτής φαίνεται ότι δεν πατάνε εύκολα νάρκες, ιδιαίτερα αυτές κατά προσωπικού, καίτοι μου φαίνεται ότι θα ξαναμπλέξουμε με… Οτάβα και ΟΗΕ, με τη ραθυμία που κυριαρχεί.

Γραμμικός επιταχυντής
για το 401 ΓΕΝ και ΣΕ
ξ Είναι ένα επιστημονικό όργανο που οι πάντες επιθυμούν να εγκατασταθεί το ταχύτερο στο 401 ΓΝΣ για εξυπηρέτηση πασχόντων, στρατιωτικών και μη.
s Η έλλειψή του οδηγεί τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, με μεγάλο κόστος για το Δημόσιο.
ξ Τα λεφτά, λένε, υπάρχουν, αλλά το θέμα έχει κολλήσει επί δύο χρόνια (!) στο Συμβούλιο Επικρατείας για εκκαθάριση μιας διαφοράς τεχνικής, αξιολόγησης ανταγωνιστών.
s Έλεος, κ. δικαστές, επιταχύνετε το θέμα του… επιταχυντή.

Προς τι αυτό το μίσος;
ξ Ένας υπουργός Ταχυδρομείων τοποθετείται στον θώκο αυτό για να βελτιώσει τα ταχυδρομικά θέματα και να φροντίζει τους ταχυδρομικούς.
s Ένας υπουργός Άμυνας τοποθετείται στο πόστο για να βελτιώσει την άμυνα και αποτροπή και να φροντίζει το έμψυχο υλικό, τους στρατιωτικούς. Μονίμους και κληρωτούς.
ξ Αυτό που παρατηρείται στο δίδυμο Βενιζέλου – Μπεγλίτη είναι πρωτόγνωρο και αποκαρδιωτικό.
s Επί των ημερών τους, η Άμυνα έχει υποστεί καθίζηση, ενώ, παράλληλα, κάνουν ό,τι μπορούν για να πικράνουν, να απαξιώσουν και να «κοντύνουν» τους στρατιωτικούς.
ξ Αφού τους οδήγησαν, ως «Ιφιγένεια», επί σφαγήν στον Παπακωνσταντίνου, για να τους ληστέψει μισθούς και επιδόματα, προχωρούν, με την ίδια φιλοσοφία, και σε άλλους τομείς.
s «Μόνο ένα θάλαμο με 8 κλίνες θα κρατήσει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Τρίπολης για περίθαλψη στρατιωτικών, τους υπόλοιπους θα τους παραχωρήσει στο, απέραντο, Παναρκαδικό Νοσοκομείο», διαβεβαιώνει ο κ. Βενιζέλος τον ερωτώντα βουλευτή Αρκαδίας κ. Α. Λυκουρέντζο, που κι αυτός νιώθει ευτυχής γιατί παρουσιάζεται στους ψηφοφόρους του σαν ήρωας που έδιωξε τους… βαρβάρους.
ξ Σημειώνω ότι στην Τρίπολη κατοικοεδρεύουν το Επιτελείο μιας Μεραρχίας, ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και η 124 ΠΒΕ της ΠΑ. Ε, ρε και να σηκωνόταν κανένας Κολοκοτρώνης να σας έπαιρνε με τις πέτρες του Μαίναλου… Καλό Πάσχα, κ. υπουργοί…

Μας δουλεύουν αγρίως…
ξ Στις 10.4.11 δημοσιεύθηκε από τη στήλη η είδηση διακοπής λειτουργίας 7 στρατοπέδων.
s Το σχόλιο κατέληγε με τη φράση: «Αναμένουμε αντιδράσεις βουλευτών και αγανακτισμένων τοπικών παραγόντων…»
ξ Αντέδρασε, λοιπόν, σφόδρα ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικος, για το στρατόπεδο Άργος Ορεστικού και ο κ. Βενιζέλος υποχώρησε…
s Ομοίως φαίνεται να υποχωρεί και σε πιέσεις βουλευτή της ΝΔ για στρατόπεδο στο Παρανέστι και του Σεβασμιώτατου Κόνιτσας για τοπικό στρατόπεδο…
ξ Συμπέρασμα: Χάλασε η μαγιονέζα, γιατί οι έλληνες πολιτικοί δεν αλλάζουν τις ψηφοθηρικές τους συνήθειες και το υπουργείο είναι αδύναμο να εφαρμόσει αποφάσεις του…
s Ύστερα τους φταίνε τα Επιτελεία, που δεν αποδεσμεύουν στρατόπεδα… Καλό Πάσχα…

Ξένοι φίλοι
ξ Μετά τον Κον-Μπεντίτ, ο γερμανός πράσινος βουλευτής κ. Σβεν Γκίγκολντ δηλώνει:
«Πιστεύω ότι ένα μέρος του χρέους δεν είναι νόμιμο. Αν, για παράδειγμα, δείτε τις στρατιωτικές δαπάνες, θα διαπιστώσετε ότι στηρίχθηκαν συχνά στη διαφθορά. Και η ευθύνη γιʼ αυτό βρίσκεται πάντα και σʼ αυτόν που δωροδοκεί και σʼ αυτόν που παίρνει τη μίζα. Έτσι, είναι απαράδεκτο να πληρωθεί όλο το χρέος από τους Έλληνες…»
s Πολύ καλά τα λέτε, χερ Σβεν, αλλά εσείς εκεί τσιμπήσατε μερικούς δευτεροκλασάτους (οι μεγάλοι σας είναι ανέγγιχτοι…). Εδώ, κανένας «συνάδελφος» (βουλευτής, εννοώ) δεν επιθυμεί να θίξει «συνάδελφο». Γενική κουκουλωματική…

Οι ναύτες του Αιγαίου…
ξ …και του Καστελλόριζου, που, κατά Νταβούτογλου, δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη… Μεσόγειο(!), του φον Δρούτσα σιωπούντος εξάρθρωσαν σπείρα (έναν υπαξιωματικό και δύο ιδιώτες), που αφαιρούσε υλικά υπονόμευσης (εκρηκτικά) από δύο ναρκαλιευτικά και τους έκλεισαν στο… μπαλαούρο.
ξ Καλή δουλειά του ΠΝ.

Ο Κάρολος Παπούλιας
στην Κέρκυρα για το Πάσχα
ξ Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τηρώντας το έθιμο, θα γιορτάσει το Πάσχα στην πανέμορφη Κέρκυρα, δίπλα στα στρατευμένα παιδιά, στην εκεί βάση του Πολεμικού μας Ναυτικού, το ΝΑΣΚΕ. Στο νησί βρίσκεται από τη Μεγάλη Πέμπτη και ο οικοδεσπότης Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης. Προσκεκλημένες θα είναι σύσσωμες οι αρχές του τόπου, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, οι βουλευτές του νομού Άντζελα Γκερέκου, Νίκος Δένδιας και Μπάμπης Χαραλάμπους, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Ο νέος νόμος περί προμηθειών των ΕΔ προβληματίζει
ξ Αναστάτωση έχει φέρει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αμυντικές προμήθειες, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση από τον κ. Βενιζέλο. Ενσωματώνει μεν την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά ουσιαστικά «στραγγαλίζει» την εγχώρια αγορά. Υπάρχουν πολλές ενστάσεις και για ορισμένες διατάξεις που αφορούν π.χ. τα Γενικά Επιτελεία και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες, τις εκποιήσεις στρατιωτικού υλικού, τον ρόλο του εκάστοτε υπουργού κ.λπ. Μετά το Πάσχα, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αναμένεται και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από ό,τι μαθαίνουμε θα είναι δριμεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νόμος αυτός καταργεί τον «δικό της» νόμο 3433/2006, που παρά τα προβλήματά του, προήγαγε τη διαφάνεια. Ακούμε ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε από κάποιο γνωστό γραφείο της Θεσσαλονίκης που ασχολείται με θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και μάλιστα έναντι αμοιβής. Αληθεύει;

ΕΦΟΠ όπως stage;
ξ Ξεκινά σε λίγες ημέρες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους Ειδικούς Έφεδρους Οπλίτες (ή αλλιώς ΕΦΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πολύ απλά, κάποιοι «τυχεροί» στρατεύσιμοι θα επιλεγούν για να παρατείνουν τη θητεία τους από 6 μήνες έως τρία χρόνια, με το αζημίωτο βέβαια. Ο μισθός τους θα είναι αντίστοιχος του «επάρατου» stage της περασμένης δεκαετίας. Και επειδή η ανεργία καλπάζει και η οικονομική κρίση τα έχει ισοπεδώσει όλα, είναι βέβαιο ότι αρκετοί στρατεύσιμοι θα το θεωρήσουν «λύση ανάγκης». Βέβαια το κρίσιμο στην υπόθεση είναι το πώς και ποιοι θα προσληφθούν. Ελπίζουμε να μην ακολουθηθεί η μέθοδος των «πολιτικών γραφείων», γιατί η κοινωνία δεν το ανέχεται πια…

s Μεγάλη συγκέντρωση οργανώνει η Νέα Δημοκρατία για τους απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011, στις 12.00. Η συγκέντρωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του κόμματος στη Συγγρού και αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού ο Αντώνης Σαμαράς θα αναφερθεί σε όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους απόστρατους, όπως τα Μετοχικά Ταμεία, το καθεστώς των Ενώσεων Αποστράτων, τα στρατιωτικά νοσοκομεία κ.λπ. Ήδη οι αρμόδιοι τομεάρχες και οι αναπληρωτές τους έχουν αναλάβει δράση…

***

Μήπως;

Καταπληκτική δουλειά άκουσα ότι κάνει στον χώρο της Άμυνας η Ελληνική Εταιρεία Στρατηγικών Μελετών, ένας όμιλος προβληματισμού και ιδεών (think tank).
ξ Το τελευταίος τεύχος του Περιοδικού «Προβληματισμοί» περιέχει σημαντικότατες έρευνες για τη στρατηγική της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και για τη δομή – οργάνωση του τουρκικού κράτους (όπου ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι… προϊστάμενος του υπουργού Άμυνας) και το δόγμα Στρατηγικού βάθους των γειτόνων.
s Πριν από δύο μήνες οργάνωσε σεμινάριο με τίτλο «Ελληνοτουρκικές σχέσεις στη σημερινή συγκυρία και προοπτικές στο μέλλον», με κύριους παρουσιαστές τους κ. Σταύρο Λυγερό, δημοσιογράφο, και Γ. Γεννηματά, πρέσβη.
ξ Το πολυέξοδο Ινστιτούτο Αμυντικών Ερευνών (ΙΑΕ) του ΥΕΘΑ τι κάνει; Μήπως θα ήταν καλύτερο να διαλύσει το υπουργείο Άμυνας το άχρηστο, μέχρι σήμερα, ΙΑΕ και να χρηματοδοτήσει μόνο με το 1/10 των εξόδων του την ΕΛΕΣΜΕ για να έχει ένα think tank με εγγυημένα αποτελέσματα;


Σχολιάστε εδώ