Τρομολαγνεία

Η τετραήμερη απεργία των δημοσιογράφων ευνόησε την τρομολαγνεία του διαδικτύου – έτσι ακούσαμε «ειδήσεις» περί επικείμενης αναδιάρθρωσης χρέους, περί χρεοκοπίας, περί κατάρρευσης των τραπεζών, περί εκλογών, που μάλιστα πλασαρίστηκε με την «είδηση» ότι «ο πρωθυπουργός πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του». Μάλιστα οι φήμες απέκτησαν ισχύ αλήθειας και «βούλιαξαν» τον δείκτη του χρηματιστηρίου κατά 2,57%. Τελικά ούτε η απεργία των δημοσιογράφων γλίτωσε την κοινή γνώμη από το «σκοτεινό τοπίο» που συστηματικά διαμορφώνουν διάφορα Μέσα Ενημέρωσης που ρέπουν προς την τρομολαγνεία.
•Μετά την απεργία, με σημαιοφόρο τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, συνεχίστηκε η κατατρομοκράτηση της κοινής γνώμης με «επίσημες» πια ειδήσεις. Ανακαλύφθηκε προς τούτο η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2011 ύψους 1,53 δισ. ευρώ, προκειμένου να τρομοκρατηθεί η κοινή γνώμη, για νέα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ που οσονούπω έρχονται. Όμως η αλήθεια είναι ότι σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου είναι μειωμένο κατά 25%. Επίσης η λεγόμενη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του α΄ τριμήνου αντισταθμίζεται από το ισοζύγιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του οποίου τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 604 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες μειωμένες κατά 923 εκατ. ευρώ. Έτσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το α΄ τρίμηνο του 2011 υπολείπεται του στόχου μόνο κατά 9 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα περί «μαύρης τρύπας» λεγόμενα είναι παραμύθια τρόμου – με άλλα λόγια το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κινείται εντός του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση.
•Δυστυχώς τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών –και όχι μόνο– πρωτοστατούν και στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Κάθε άποψη ή δήλωση ξένου παράγοντα περί στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης, που πολλάκις διακινούν «σορτάκηδες» ή κάτοχοι «γυμνών» ασφαλιστηρίων συμβολαίων χρέους –όπως σοφά επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ– τα ελληνικά ΜΜΕ την αναπαραγάγουν, επιτείνοντας έτσι την αβεβαιότητα, αντί να την απορρίπτουν, καθότι η αναδιάρθρωση του χρέους ισοδυναμεί με κατάρρευση του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.


Σχολιάστε εδώ