Στον πάγο παραμένουν τα οκτώ τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια

Εξομάλυνση σχέσεων

Στην ουσία το κείμενο των 27 είναι μια σύνοψη της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Άγκυρα δεν προχώρησε στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτέλεσμα τούτου είναι να παραμένουν παγωμένα τα οκτώ τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια που σχετίζονται με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και την τελωνειακή ένωση, όπως καθορίζει η απόφαση του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006. Μάλιστα το ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο είναι συναφές με το βέτο που ασκεί η Άγκυρα επί της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορους διεθνείς Οργανισμούς. Η θέση της ΕΕ είναι ότι η πρακτική αυτή θα πρέπει να τερματιστεί, ενώ τονίζεται ρητώς ότι η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε πρόοδο σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς καθυστέρηση.

Ανταγωνισμός
και οικονομία

Γενικότερα, στο κείμενο της ΕΕ επισημαίνεται ότι η Τουρκία άνοιξε 13 από τα 35 κεφάλαια και θεωρεί ότι πρόοδος έγινε από την Άγκυρα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων επί του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2010.

Όμως αυτό δεν συνέβη επειδή η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τα κριτήρια και δεν προβλέπεται να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από τις εθνικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Ακόμη, στο κείμενο διατυπώνεται η σημασία της Τουρκίας στα ζητήματα της ενέργειας, καθώς και η πρόοδος που σημείωσε στους δείκτες της οικονομίας, αφού το 2010 οι ρυθμοί ανάπτυξής της έχουν φτάσει το 8%, ενώ προβλέπεται ότι το 2011 θα αγγίξουν το 4,5%. Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν την Τουρκία σημαντικό περιφερειακό δρώντα για τα ζητήματα της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, στα δυτικά Βαλκάνια, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στον Νότιο Καύκασο.


Σχολιάστε εδώ